Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Шлемове и броня

Shark - френските шлемове

3454 прочита 05.01.2009 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net

 

 

Предстои разглеждането на още един от тъй наречените големи играчи в производството на мотоциклетни шлемове - Shark.

Не един и два модела на френската фирма са се превърнали в бестселъри както в Европа, така и на пазара отвъд Атлантика. Докато за историята на компанията не циркулира голям обем информация дори в електронното пространство, то за блестящата продукция на Shark не липсват суперлативи. В уводната част на този преглед единствено не трябва да се пропуска фактът, че проектантската и цялата мисловна дейност около създаването на тези каски се извършва във Франция, а действителното им производство е изнесено в Тайланд.

Нужно е само да се споменат имената на някои от пилотите в най-значимите мотоциклетни надпревари, които носят или са носели шлемове на Shark - Ранди Де Пюние, Оливие Жак, Силван Жинтоли, Габор Талмаши, Пабло Нието, Трой Корсър, Фабиен Форе, Реджис Лакони - и веднага сами ще стигнете до извода за високото качество на френската продукция. Сигурността, която тя осигурява на пилота е значителна с DOT, Snell (за стикера на фондацията Shark се преборват в стремежа си да се установят трайно на американския пазар) и ECE 22.05 стандартите за безопасност, на които отговаря. За това допринася и по-гъстата пяна, предназначена да абсорбира удар с поголяма енергия. Французите изграждат корпуса от кевлар и въглеродни нишки или от специални многопластови смоли. Комфортът при тези шлемове е на максимално разнище с тяхната отлична вентилация, ниско ниво на шум, средно тегло, перфектни оптични качества на техните визьори и много допълнителни екстри. Що се отнася до визьорите, те са една от характерните особености на марката. Дебелината им е от 2,2 до 3 мм при обичайни 2-2,2 мм за конкуренцията. Не може да не се спомене и въвеждането на втори затъмнен визьор с UV-защита при някои модели, подобно на Nolan и много други в последно време. Освен всичко друго, графичното оформление, което този производител предлага е направо умопомрачаващо в положителния смисъл на думата. Недостатъци ли? Ергономията при по-старите модели на компанията може и да не е силната им страна, но дизайнът и качеството на крайния продукт с марка Shark се подобряват всяка следваща година. Казаното дотук прави избора на такъв шлем лесен и оправдан, но средната до висока цена е сериозен буфер. Независимо от ценовото изражение, каските Shark са отличен и даже препоръчителен избор за всеки, който може да си го позволи.

Повечето модели от каталога на Shark могат да се намерят на българския пазар.

RSI Alien

RSI Alien

ФАКТИ ЗА Shark

Характеристики
материали
 » фибростъкло
-
 » кевлар
+
 » поликарбонати -
 » смола
+
 » въглеродни нишки
+
 » други смеси
+
стандарти
 » DOT
+
 » ECE
+
 » Snell
+
 » други
-
детайли
 » разпространение у нас
+
 » цена

 

Присъда

Параметър/Оценка
 1   2 
 3 
 4 
 5 
 6 
 7 
 8 
 9 
10
 » цена към качество
          
 » дизайн и ергономия
          
 » цвет. гама/графики
          
 » ниво на сигурност
          

RSR2 Mask

RSR2 Mask

RSX Holoyang

RSX Holoyang

SX1 Dagger

SX1 Dagger

Други снимки в рубриката

31.05.2011     |        Шлемовете O'Neal
07.02.2011     |        Шлемовете Grex
17.06.2010     |        Екипировка Joe Rocket
Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio