Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

За начинаещи

Няколко хватки при работата със спирачките в непредвидени ситуации

2106 прочита 10.01.2009 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net

В един идеален свят температурата винаги щеше да е 24°С, пътищата щяха да са добре асфалтирани, а непредвидени ситуации нямаше да съществуват. Както всички добре знаем, обаче, понякога се налага да спираме колкото се може по-бързо. Тук ще намерите няколко основни съвета как да спрете мотоциклета си незабавно или в други случаи как да използвате спирачките, за да преодолеете определени рискове, които неизбежно съпътстват ездата.

Някои най-важни правила.

  1. Натиснете и двете спирачки с максималната сила, която е възможна без да се блокират колелата. Упражнявайте това на открито, добре асфалтирано и чисто място. Удачно е да ползвате за целта някой голям паркинг.
  2. Дръжте мотоциклета изправен и движещ се в права посока; следете къде отивате, а не къде сте били.
  3. Не бихте искали да блокирате предното колело, натискайки твърде интензивно предната спирачка. Ако все пак усетите, че колето спира да се върти и блокира, веднага отпуснете спирачката за част от секундата и отново я натиснете без да блокирате колелото повторно.
  4. Ако задното ви колело блокира - не отпускайте задната спирачка! При положение, че кормилото ви сочи направо, ще се плъзнете в права посока, което е добре и не трябва да бъде повод за притеснения. 

Използване на спирачките, докато сте наклонени в завой.

На първо време трябва да се стремите да избягвате това, но понякога все пак се налага. В тази ситуация може да използвате двете спирачки едновременно, но постепенно увеличавайки натиска и не до такава степен, каквато би била добре, ако моторът беше изправен. За оптимална ефективност на спирачните ви усилия, когато ситуацията неизбежно го налага, а пътните условия и трафика го позволяват, изправете мотоциклета и тогава „скачайте" на спирачките.

При поднасяне.

Поднасяне е ситуацията, когато сърцето ви се качва в гърлото, защото гумите на мотора са изгубили сцепление с повърхността отдолу. Причината за това може да е малко разпилян пясък по платното на криволичещ планински път или маслено петно няколко метра преди светофара, на който се готвите да спрете. Едно такова преживяване, докато си на гърба на мотор си е плашещо, но вие можете да се справите. Важно е да вярвате във вашите собствени способности без да ги надценявате.

При висока скорост разпилените песъчинки, дори и в малък на пръв поглед завой, могат да ви поднесат, при което трябва да се опитате да завиете в посоката на поднасянето. С други думи, ако сте били наклонени наляво и се поднесете надясно, то завийте кормилото малко надясно. Звучи страшно, но шансовете са, че с това движение ще разчистите пясъка, гумите ще са вкопчат отново в асфалта, моторът ще се изправи и вие ще продължите по пътя си или ще имате картбланш да употребите спирачките по-интензивно, за да спрете, ако това е изходът от конкретната ситуация.

Вторият сценарий с масленето петно преди светофара обикновено протича така: едното или двете колела блокират, защото изгубват сцепление с пътната настилка; вие, обаче, искате тези гуми да се въртят, затова освобождавате спирачките за един кратък момент и отново ги натискате след това, но по-леко; отново имате сцепление и образно казано сте обратно в играта.

Превъртащо колело.

Превъртащото на място колело не е по-добро от блокираното колело. Обикновето този проблем се изразява в поднасяне на задницата встрани. Ето защо при такъв проблем начинът за справяне е да отпуснете газта. Тук спирачки не са нужни. В краен случай, ако друго не помогне, можете да пуснете и крак, за да си помогнете, но това крие рискове и е последният ви „път за бягство".

Тези съвети са само най-основните, както вече споменахме. Те се дават от MSF (Motorcycle Safety Foundation).

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio