Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

байКултура

Легендата за най-мощните мотоциклети - Munch Mammut

3456 прочита 17.01.2009 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net
В близкото минало германските мотоциклети Munch Mammut се славят като най-мощните в света. В края на 60-те и началото на 70-те години от миналия век моделът Munch Mammut TTS-E е бил еквивалент на това, което днес са Suzuki Hayabusa и Kawasaki ZZR-1400. През 1966 година, появата на първия прототип Mammut с неговия 4-цилиндров двигател си е чисто откровение. Създадени от немския мечтател-инженер Friedl Munch, едноименните мотоциклети се явяват европейския отпор на японската експанзия в мотоциклетната индустрия. Munch Mammut изграждат име благодарение на амбицията на създателя си, която не знае граници.

Daytona Bombe и световния рекорд за скорост

Daytona Bombe и световния...

Така се стига до 1970 година, когато с модела Daytona Bombe младата западногерманска марка щурмува световния рекорд за скорост при мотоциклетите. Тогава той е 233 км/ч и се държи от MV Augusta и пилота Майк Хейлууд. Само три опита са необходими на 210-килограмовият 1370-кубиков Daytona Bombe, за да достигне скорост от 284 км/ч. Неговите 125 к.с. се оказват решаващи и рекордът е детрониран. Единствено липсата на гуми, които да издържат по-дълго върху високоскоростното трасе ограничава Munch до тази скорост.

 

Липсата в гамата на Munch на модел, насочен към масовата публика, обаче, изправя фирмата пред финансови затруднения, когато японските марки заливат пазара с леки, относително евтини и също почти толкова мощни машини. Компанията обявява банкрут през 1971 година и след това отново две години по-късно. Легендата за най-мощните мотоциклети не свърша тук.

Въпреки продадените права на фирмата, която сам създава, Friedl Munch прави последен опит за завръщане на мотоциклетната сцена през 2001 година с модела Munch Mammut 2000. Това е най-радикалният мотор влизал в серийно производство. Редовият 4-цилиндров двигател с обем 1998 куб. см и мощност от 260 к.с. обезпечават това твърдение. Mammut 2000 развива скорост от порядъка на 250 км/ч. Обтекателят е изграден от въглеродни нишки, но това не сваля много от масивното тегло на супербайка - 354 кг. Всички компоненти по него са все от доказани производители. Цената на ексклузивния мотоциклет е $80 000.

За съжаление, днес Munch Mammut живее в спомените и е по-често срещан в музеите, отколкото на пътя. Легендата за Munch Mammut - най-мощните мотоциклети в света - тлее.

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio