Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Представяне

Yamaha XT660Z Tenere / Едноцилиндрово ендуро за приключения... и не само

9272 прочита 17.01.2009 1Коментара Добави коментар e-motocafe.net
 
Tenere е думата за пустиня на езика на туарегите. Tenere всъщност е област в южна Сахара, разпростираща се на територията на Нигер и Чад. Не е случаен изборът на това име за едноцилиндровото ендуро на Ямаха. То недвусмислено говори за предназначението на този мотоциклет. Вдъхновен и силно повлиян от рали Дакар XT660Z Tenere е мотоциклет с двойно предназначение (от англ. ез. dual-purpose). Потенциалът му се крие в глобалните пътешествия, при които асфалтовата настилка не е необходимо условие, защото там, където тя свършва започва истинското забавление с Tenere. Легендарният модел на Ямаха се завърна прероден през 2008 година. Още с предпремиерните му появи японците дадоха да се разбере, че XT660Z е олицетворение на приключенския турър. С над 30-годишния си опит в конструирането на 4-тактови едноцилиндрови мотоциклети за приключения, Ямаха добре знаят какво се изисква, за да издържа новата машина и при най-шарената палитра от пътни и климатични условия.

 

Новото Tenere има обем на горивния резервоар от цели 22 (23) литра, което дава голяма автономност на придвижване, а удобната седалка и високият обтекател в рали Дакар стил отнемат значителна част от съпътстващите болежки при дълги пътувания. Моторът е проектиран с мисъл за удобство дори и при каране в изправена позиция - стъпенките са с гумено покритие и добре разположени. Издълженият вертикален фар също е решен в духа на рали Дакар. Рамата представлява люлка от стоманени тръби с ромбоидна форма и е изцяло нова за модела Tenere. Компонентите на окачването са: задно - алуминиеви рамена на вилката и моноамортисьор; предно -  телескопична вилка с голям ход за оф-роуд каране. Задвижващата мощ на това ендуро идва от неговото сърце - 4-тактов, едноцилиндров, с 4 клапана, водно охлаждан SOHC двигател, способен на мощ от 48 к.с. при 6000 об/мин.. Здрави пластмасови кори пазят двигателя от острите камънаци, които без съмнение машината ще срещне по пътя си, ако е използвана по предназначение.

За заснемането на рекламния клип за приключенския си турър Ямаха избраха пустинните райони в южно Мароко, където възможностите на мотора да бъдат подложени на тест, а заобикалящият пейзаж да подсказва, че XT660Z Tenere е попаднал в „свои води". Официалният рекламен клип можете да видите на адрес: http://www.youtube.com/watch?v=lhyJKnBV7wc

 
В него Tenere - с помощта на режисьора - показва, че именно на път за Дакар би се чувствал най-добре. Не е случаен фактът, че Стефан Петерхансел, преди да седне зад волана на автомобил, спечели шест пъти най-голямото рали на гърба на Ямаха Тенере (YZE850T), макар и предишно поколение. Добре е, че гените се предават по наследство.

Yamaha XT660Z Tenere

Yamaha XT660Z Tenere
Докато в англоезичната част на Северна Америка ендуро-мотоциклетите, не без всякакво основание, най-вече заради тяхната повратливост, но все пак лаически, се възприемат предимно като средство за ежедневно придвижване в гъсто населената градска среда (commuter bike), то в Европа значението на думата ендуро е добре известно. Тук двойното предназначение на този тип мотоциклети се експлоатира максимално, което вероятно е накарало Ямаха да съсредоточат усилията си върху промотирането на модела само на Стария континент. Вече почти година след премиерата на Tenere това статукво се запазва.

Kawasaki KLR 650 - конкуренцията

Kawasaki KLR 650 - конкуренцията

Най-големият пряк конкурент на Tenere е обновеният неотдавна Kawasaki KLR 650 - също едноцилиндров, с легендарен статут и много подобрен. Един опасен противник. От друга страна това са двата модела, с които са направени най-много околосветски обиколки и съперничестовото е неминуемо. Сред двуцилиндровите мотоциклети с подобен характер могат да се посочат още имена на конкуренти, като BMW F800GS и Honda Transalp.

 
От пръв поглед XT660Z може и да не ви плени, но при този тип мотоциклети се набляга първо на практичността, въпреки че конкретно рали Дакар стила също е привлекателен, а богатата гама от аксесоари на Ямаха добавят към чара на мотоциклета. Това ендуро ще ви отведе на места, където вашите приятели с излъскани спортни машини не биха дръзнали да отидат.

Taбл.1 Детайли ( на снимката Yamaha XT660Z Tenere / Едноцилиндрово ендуро за приключения... и не само)

Модел Yamaha XT660Z Tenere
Размери 2260 х 895 х 1500 мм
Височина на седалката 895 мм
Клиренс 260 мм
Сухо тегло 183 кг
Двигател 4-тактов, едноцилиндров, с 4 клапана, водно охлаждан SOHC
Капацитет 660 сс
Мощност 35.0 kW (48 к.с.) при 6000 об/мин.
Карбуратор Безкарбураторно директно впръскване на горивото
Съединител Мокър, многодисков
Запалване TCI посредством eлектрически стартер
Скоростна кутия 5-степенна
Резервоар (капацитет) 22 (23) литра
Спирачки (предни) Два диска, Ø 298 mm
Спирачки (задни) Единичен диск, Ø 245 mm
Предно окачване Телескопична вилка с ход 210 мм
Задно окачване Вилка с алуминиеви рамена и моноамортисьор с ход 200 мм
Цветова гама Бяло / Черно / Мляко с кафе за 2008 г. или Синьо / Червено / Черно за 2009 г.
Цена Около 13 900 лв.

Галерия

| 07.09.2009 | daniel
izvunzemen motor,motor me4ta

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio