Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Шлемове и броня

Шлемовете Suomy

4776 прочита 25.01.2009 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net
Suomy е най-престижната сред многобройните италиански марки мотоциклетни шлемове. Офисът на компанията се намира в градчето Инвериго, докато фирменият завод е в Кониоло. Следователно производството е съсредоточено в родната за Suomy Италия. Една все по-рядко срещана практика. Тези, които я прилагат обаче, са най-значимите имена в този бизнес - Arai, Shoei, Nolan/X-lite и някои други. При това положение е нормално, че по качеството на своята продукция италианският производител не отстъпва на цитираните марки.
 
Отличителните белези на каските Suomy са много. Във всеки случай качеството е фокусната точка. Дизайнът не е типичният за Апенините. На изтънчеността и деликатните контури на силуета тук не се набляга особено. Функционалност и максимално прилагане на известните научни достижения в областта на мотоциклетните шлемове и тяхното сглобяване, такава е фирмената концепция. Добра визулизация на изложеното като информация дотук се постига със споменаването на едно единствено изобретение, което е застъпено във всички модели на компанията от 2005 г. насам. Става дума за така наречената Устойчива Динамично Променяща се Зона на Смачкване[1] на абсорбиращата пяна, която освен че неимоверно подобрява сигурността, позволява проветряването на главата от цялата площ на шлема над нея. Друг патент на Suomy е специалната плетка от структурно подсилени композитни материали, от която се изгражда корпусът или още S.E.C.TM (Structurally Enhanced Composite Fiber Weave). Още повече, че италианските каски са сред най-леките, но краткото резюмиране, към което се придържаме в тези статии, не допуска по-задълбочен поглед върху технологичните достижения на Suomy. Цялата продукция на фирмата отговаря на стандартите DOT, BSI 6658 Type A, както и притежава състезателно одобрение от по-значимите щатски мотоциклетни организации. Може би най-забележителното в разглежданите каски са съвършените графични схеми, изпълнени с педантично внимание към детайла. По този параметър Suomy не са подгласник на никой, а сами оглавяват класацията. Разбираемо идва високата цена на италианската продукция, като само няколко модела едва се вместват в средния ценови диапазон. Останалите са на същото ценово равнище като Shoei, а двете марки заедно заемат третото място сред най-скъпите шлемове. Този факт не трябва да изненадва никого.
 
Една част от продуктовата гама на Suomy може да се намери и в България.


[1] Dynamically Variable Resistance Crush Zone into the EPS - DVRCTM.

Vandal Aces

Vandal Aces

ФАКТИ ЗА Suomy

Характеристики
материали
 » фибростъкло
-
 » кевлар
-
 » поликарбонати +
 » смола
-
 » въглеродни нишки
-
 » други смеси
+
стандарти
 » DOT
+
 » ECE
-
 » Snell
-
 » други
+
детайли
 » разпространение у нас
±
 » цена
>

 

Присъда

Параметър/Оценка
 1   2 
 3 
 4 
 5 
 6 
 7 
 8 
 9 
10
 » цена към качество
          
 » дизайн и ергономия
          
 » цвет. гама/графики
          
 » ниво на сигурност
          

Spec 1R Replica Bostrom Tattoo

Spec 1R Replica Bostrom Tattoo

Extreme Dragon

Extreme Dragon

Spectre

Spectre

Други снимки в рубриката

31.05.2011     |        Шлемовете O'Neal
07.02.2011     |        Шлемовете Grex
17.06.2010     |        Екипировка Joe Rocket
Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio