Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

байКултура

ТТ състезанията на остров Ман

4796 прочита 18.02.2009 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net
 
Мотоциклетното наследство на остров Ман е над 100-годишно, а традицията на ежегодните ТТ състезания на това късче земя насред Ирландско море се оказва особено постоянна. Всяка година светът поне за две седмици отправя поглед към острова, докато най-изявените мотоциклетни състезатели на планетата мерят сили с дългото 61 км трасе, част от обществената пътна мрежа. Същият маршрут преди е представлявал легендарната ТТ писта на остров Ман, превърнала го в „състезателна столица на света”, поне до средата на 70-те години от миналия век. Но какво обозначава абревиатурата ТТ в случая? ТТ идва от Tourist Trophy, т.е. туристически трофей/награда, защото състезанието се провежда върху участък от обществената пътна мрежа, понеже същото предлага един вид обиколка на острова и поради обичая, от не съвсем близкото минало, да се именуват така проявите, организирани от Auto-Cycle Union (ACU) – ръководната организация на мотоциклетния спорт във Великобритания.

Поглед към миналото...

Поглед към миналото...
Пътят към прочутите ТТ състезания на остров Ман е започнат от една друга проява – автомобилните изпитания Гордън Бенет (Gordon Bennett). Това става през далечната 1904 година, когато местния островен парламент разрешил затварянето на пътищата от обществената мрежа, с оглед провеждането на тези изпитания.
 
Дотогава строгите ограничения на скоростта в Обединеното кралство правели организирането на мотоциклетно рали съвсем невъзможно. Изход от статуквото ACU, също като ентусиастите, стоящи зад автомобилните изпитания Гордън Бенет,  видели в безличното по онова време парче земя, разположено между големите острови Великобритания и Ирландия. Пак на това място обаче, както стана ясно, хората нямали нищо против затварянето на пътищата им, за да се провеждат на тях мероприятия със състезателен характер. Ето как е създадена легендата. През 1907 година се провело първото мотоциклетно ТТ състезание на остров Ман. Първоначално било използвано трасето в западната част на острова, носещо името Св. Джон и дълго около 25 км. Четири години по-късно надпреварата била изместена на легендарното Планинско трасе. Едва ли пионерите-организатори на този тест за сила и смелост са предполагали, че творят история. Без съмнение планинското ТТ трасе е най-голямото предизвикателството, пред което един мотоциклетен пилот може да се изправи, а подобно начинание не е за слабохарактерните.

Manx Grand Prix

Manx Grand Prix
Когато през 1977 година емблематичното ТТ състезание на остров Ман отпада от календара на световния шампионат, много хора се страхуват, че това е краят. Те са напълно опровергани, защото проявата се превръща в истински рай за състезателите по душа, тези, които не карат с мисълта за крайна победа, а за да оставят своята следа по планинския маршрут и накрая да получат само скромна награда за успешно завършил. Над 500 ездача годишно идват на острова да си премерят силите срещу безпощадното коварство на тесните лъкатушещи планински пътища. Средно по двама състезатели губят живота си всяка година, дали през юни на ТТ състезанията, или на Manx Grand Prix в края на август/началото на септември. Независимо от всичко легендата ТТ не престава да привлича със своя романтичен ореол, като същевременно изковава истински герои на мотоциклетизма. На преден план изникват Грант, Рътър, Хислоп, Фогарти, МакКалън, Джефрис и МакГинес, но едно име се откроява сред всички – Джоуи Дънлоп. Рекордьор с 26-те си победи в ралито Дънлоп става живия символ на ТТ състезанията и техен посланик зад граница. След неговата смърт му е издигнат паметник, на който е изобразен яхнал своята Хонда. Скулптурата гледа към най-високия връх на острова, а 26-тата миля от състезателния маршрут носи имено на северноирландеца. Този израз на почит е повече от заслужен.

ТТ състезание

ТТ състезание
В своята история ТТ състезанията на остров Ман са претърпявали многократни промени – от едно- и двуцилиндровите класове през 1907 година, през настъпването на 125- и 250-кубиковите машини, до новите правила от 2005-та, с които се възприемат класовете Супербайк, Суперспорт и Суперщок. През годините рекорди падат, създават се легенди, а десетки хиляди лоялни фенове се отправят на ежегодно поклонничество до „състезателната столица на света”.
 
Заветът на легендарния мотоциклетен фестивал е свързан със силни усещания, слава, триумф и трагедия, които са превърнали мероприятието в това, което е днес – олицетворение на британската мотоциклетна култура и нейна най-висша изява. Участието е опасно, но всеки знае риска. Никой не се състезава по принуда, те всички идват доброволно. Доколкото положението се запази такова, бъдещето пред този мотоциклетен форум изглежда светло.

Галерия

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio