Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

За начинаещи

Правилен седеж върху мотора и запознаване с най-важните му командни органи

4284 прочита 21.03.2009 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net
 

От голямо значение за цялото обучение и удобното пътуване е още от самото начало да се изработи правилен седеж на мотоциклетиста. Тук несъмнено оказват влияние физическите особености на кормуващия. Съществуват обаче някои общи правила, които трябва да се спазват.

При различните типове мотоциклети правилната стойка на ездача е съобразена с характерните конструкторски особености на съответната машина, но общото правило гласи, че тялото трябва да бъде леко наклонено напред и ръцете свободно да се опират на кормилото. Последните са малко присвити в лактите, с китки, леко отпуснати надолу, и държат свободно кормилото. Силовото хващане бързо изморява ръцете и раменния пояс, а от друга страна, затруднява действията с командните органи.

Краката се държат прилепнали с коленете към резервоара, като се опират на стъпенките със средата на ходилата. Така се получава най-добра опора. Когато мотоциклетът не е в движение, единия или двата крака се свалят встрани от стъпенките долу върху земята, за да се запази равновесие.

Главата е изправена така, че погледът да бъде насочен напред на разстояние 50-100 м пред мотоциклета (в зависимост от скоростта на движение). В никакъв случай не бива да се гледа в командните органи по време на действие с тях, защото вниманието се отклонява от пътната обстановка, а може да последва и загуба на равновесието.

При движение в права посока е недопустимо тялото да се наклонява встрани. Ако това не се спази, центърът на тежестта ще бъде изместен към съответната страна и ще причинява постоянно наклоняване на мотоциклета. В случай че то е по-значително, равновесието ще се наруши дотолкова, че ще налага стъпване с крак на земята, за да се избегне падането.

Седежът на мотоциклетиста трябва да бъде естествен, без напрежение, което сковава действията и ги прави резки. В зависимост от индивидуалните физически особености може да се наложи известна корекция в положението на кормилото и стъпенките, като за целта се използват предвидените регулиращи устройства.

Чрез органите за управление и командните органи мотоциклетистът извършва всичко необходимо за най-целесъобразното и безопасно управление на мотоциклета.

Съединителят е от лявата страна на кормилото

Съединителят е от лявата...
Лостът на съединителя е монтиран от лявата страна на кормилото и се задейства с четирите пръста на лявата ръка, като палецът остава под ръкохватката, а дланта е добре опряна на горната част на ръкохватката. При приближаване на лоста към кормилото съединителят отделя. Но това не става веднага, защото лостът има известен свободен ход – 10-15 мм. Той е необходим, за да се избегне боксуването на съединителя при по-голямо натоварване. Ако свободният ход е по-голям, съединителят не може да изключва напълно и се затруднява превключването на предавките.
 
При работа с лоста на съединителя обучаващият се трябва да си изработи способност за усещане на момента, в който свършва свободният ход (лостът дотук се премества с леко усилие) и започва отделянето на съединителя (необходимо е увеличаване на усилието). Задействането пък се извършва плавно и внимателно, особено при потегляне. Бързото освобождаване по време на движение натоварва рязко двигателя и останалите органи от силовото предаване. Във втория случай тръгването ще стане отведнъж. То е вредно за мотоциклета и опасно за движението. Възможно е двигателят да изгасне.
 
Плавното освобождаване на лоста изисква в началото това да се извърши по-бързо, а в момента, когато се почувства зацепването на съединителя, да последва забавяне (задържане) и след това – бързо отпускане докрай.

Спирачките са монтирани от дясната страна на мотоциклета

Спирачките са монтирани...
Лостът за предната (ръчната) спирачка има същото устройство и е разположен от дясната страна на кормилото. Начинът за работа с него е същият, както с лоста на съединителя, с тази разлика, че тук задействането става плавно, а освобождаването – бързо.
 
Предната спирачка се употребява едновременно със задната. По този начин се скъсява спирачният път, а спирачните механизми се натоварват по-малко. У някои мотоциклетисти е залегнало убеждението, че предната спирачка се използва само „в краен случай”. Те смятат предната спирачка за резервна и едва ли не излишна. Подобно разбиране е съвсем неправилно. Ето защо още в началото начинаещият трябва да свикне с едновременното използване на двете спирачки.

Ръчката за газта се намира винаги от дясната страна на кормилото и се задейства чрез въртене. Когато мотоциклетистът я завърти към себе си, в цилиндър на двигателя постъпва по-голямо количество горивна смес и се повишават оборотите. Така се „дава” газ. Обратното действие намалява захранването на двигателя, респективно неговите обороти и мощност, докато се достигне до работа на празен ход.
 
Още отначало обучаващият се трябва да свикне да увеличава газта плавно и постепенно, а не рязко, защото двигателят, органите на силовото предаване, а също задното колело и гумата му се натоварват изведнъж. Това води до ускореното им износване. При рязко подаване на газ на хлъзгав път ще последва опасно занасяне на мотоциклета.
 
Необходимо е да се запомни още, че когато мотоциклетът се движи и се подава газ, лостът на съединителя не трябва да се задейства – оборотите на двигателя рязко се увеличават и той се претоварва, двигателната сила не се предава към задното колело, т.е. изразходва се ненужно гориво. Обратно – при задействан лост на съединителя газта се намалява. Това взаимодействие трябва да се знае добре.
 
Педалът на задната (крачната) спирачка по правило е разположен от обратната страна на лоста на предавките. Обикновено се намира пред дясната стъпенка. Задейства се с пръстите на съответния крак.

Лостът на предавките се намира пред лявата стъпенка на ездача

Лостът на предавките се...
Лостът на предавките служи за крачно включване, съответно изключване на предавките. Този начин е много удобен и се прилага в повечето мотоциклети. Срещат се обаче и такива с ръчно включване на предавките. Крачният лост се намира най-често от лявата страна и се задейства съответно с левия крак. Това се извършва с пръстите на крака и то внимателно, леко, със сдържано движение. Някои мотоциклетисти често пъти превключват предавките с грубо ритане на лоста. Това не бива да се допуска, защото преждевременно се износва механизмът за превключване, а е възможнж и възникването на повреди: разбиване шлицовата връзка на лоста с неговия вал, изкривяване на вилки и т.н.
 
Важно условие за лекото и безшумно включване е в този момент съединителят да бъде изключен докрай. В същото време газта трябва да бъде отнета.
 
С допълнителните командни органи ще се запознаем при следващата актуализация на рубриката.

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio