Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

байКултура

Най-големият мотоциклетен производител в света - NSU (1955 г.)

4996 прочита 25.03.2009 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net

NSU е името на прочутия немски автомобилен и мотоциклетен производител от миналия век. В годините на своя апогей, непосредствено преди внезапния залез на компанията, NSU са и най-големият производител на мотоциклети в целия свят. Пак NSU са създателите на ванкеловия двигател, който впоследствие довежда фирмата до финансов колапс. Емблематичната трибуквена абревиатура от името на компанията произлиза от Некар и Сулм - двете реки, които обграждат фабриката в града Некарсулм, южна Германия. Ако последното име ви е познато, то това е защото в същата тази фабрика до ден днешен се произвеждат най-луксозните модели на Ауди. Но не всичко започва в Некарсулм. NSU е основана през далечната 1873 година в Ридлинген, на река Дунав, като работилница за плетачни машини.

Пътят към световно лидерство в производството на мотоциклети е дълъг и минава през правенето на велосипеди, а после и на мотопеди, в което немците се оказват изненадващо добри и това дава тласък на тяхното развитие. Първият мотоциклет с марката NSU е произведен през 1901 година - две години преди първото Харли да види бял свят отвъд океана - и напрактика бил един от техните стандартни велосипеди с прикрепен на него двигател по лиценз на швейцарската фирма Zedel. Недоволни от двигателя Zedel, способен на 1,5 к.с., инженерите на NSU разработили свои собствени едноцилиндрови и двуцилиндрови V-образни двигатели още през 1903 година. Две години по-късно въвели водното охлаждане при едноцилиндровата си разработка; през 1914-та измислили задното окачване с шарнирни рамена, а дотогава автомобилното им подразделение вече бързо набирало сила. Последвала Първата Световна война, през която компанията била силно ангажирана с военно производство. След нейния край търсенето на мотоциклети било много високо и NSU отговорили с широка гама модели. По това време те все още залагали на ремъчното задвижване.

След икономически трудности автомобилното подразделение било продадено на FIAT през 1928 година. Едва през 1933-та NSU отново направили автомобил - това бил Фолксваген Бръмбар/Калинка - за Фердинанд Порше, станал скоро след това най-успешният и масово произвеждан автомобил на всички времена.

През годините на Втората Световна война NSU произвеждали за Вермахта мотоциклета 250ZDB и бронираната кола Kettenkrad - със задни гъсенични колела и предница на мотоциклет, оборудвана с двигател от Opel Olympia. Само няколко седмици преди капитулацията на Германия, обаче, заводът в Некарсулм бил разрушен при съюзническа бомбардировка.

Четиритактовият 100-кубиков мотоциклет NSU Fox белязал 75-тата годишнина на компанията през 1948 година. В рядко виждана, по отношение на мащаба, рекламна кампания новият модел бил промотиран под девиза „Умните ездачи яздят Лисицата" (буквален превод). Fox пожънал голям успех и така NSU се възродили от прахта. В началото на петдесетте бил закупен лиценз за производството на италианските скутери Lambretta.

 
Закономерно дошли и състезателните успехи на немската марка. Световният рекорд за скорост на четири пъти станал притежание на NSU само за едно десетилетие - 1951-ва, 1954-та, 1955-та и 1956-та. През последната от четирите изброени години Вилхелм Херц станал първия човек карал мотоциклет с над 200 мили/час (около 320 км/ч). В интерес на истината и досега NSU държат няколко световни рекорда в мотоциклетизма. Друго, обаче, е нещото, което превръща марката в световен лидер - името му е Max. Max е 250-кубиковият мотоциклет, от който води началното си развитиe в двуколесната индустрия Honda и този факт говори повече от всичко. За две години след влизането на бележития модел в производство NSU вече е най-големият мотоциклетен производител в света. Годината е 1955-та и немците са на съмия връх.
 
Краят на NSU, поне като независимо юридическо лице, настъпва през 1969 година. След период на агония в резултат от големите разходи около усъвършенстването на ванкеловите им двигатели и техните последвали „детски болести" водят до продажбата на компанията. Купувачът е концерна VW-Porsche-Audi. Днес част от фабриката в Некарсулм е превърната в мотоциклетен музей, където се помещава една от най-богатите и ценни колекции на двуколесни машини, сред които NSU заемат подобаващото си място на световен номер едно, макар и през една отминала епоха.

Галерия

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio