Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Мото-досие

Honda - световният №1 в мотоциклетната индустрия

8177 прочита 28.03.2009 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net
Honda Motor Company, Ltd. е мултинационална корпорация, водеща своето начало от Япония, където и днес е седалището на индустриалния гигант. С историята на Honda ще завършим цикъла от мото-досиета, посветени на мотоциклетните производители в Голямата четворка - Kawasaki, Suzuki, Yamaha и световния №1 накрая.

Соичиро Хонда - един модерен император

Соичиро Хонда - един...

Компанията носи името на своя създател Соичиро Хонда, който е роден през 1906 година в „града на мотоциклетите" Хамамацу, префектура Шизуока. В една част от своето юношество Соичиро Хонда помага на баща си да поправят велосипеди в неговата работилница. Не след дълго, обаче, младият японец се отправя към столицата, за да си търси друга работа по пътя на своето развитие. В продължение на шест години той работи като автомонтьор и усъвършенства техническите си умения, както и задълбочава инженерните си познания. На 22-годишна възраст Хонда се връща в родния Хамамацу и основава свой малък бизнес в същата сфера. През следващите две десетилетия предприемачът Соичиро Хонда трупа опит, но и осъзнава недостатъчния си управленски потенциал. За тази цел той се обръща към най-верния си приятел Такео Фуджисава и му поверява управлението на Honda Technical Research Institute Company, която основават заедно през 1946-та, за да произвеждат малки по капацитет мотоциклетни двигатели. До март месец на следващата година вече е в ход производството на 50-кубиков двигател, а на 24 септември 1948 година Хонда и Фуджисава слагат началото на Honda Motor Company, Ltd.. Това, което ще се превърне в империята, позната ни днес, започва само с мотивация, амбиция и малко над 3000 щатски долара капитал.

Още в годината на своето рождение Honda Motor Company, Ltd. проектира и пуска в продажба завършени мотоциклети от най-лекия клас. На този ранен етап проличават находчивостта и решителността на Соичиро Хонда, който собственоръчно дистилира терпентина, захранващ двигателите на първите няколко Хонди, понеже бензинът бил силно дефицитна стока в следвоенна Япония. В периода между 1950-1960-та Honda експериментират, докосват финансовото дъно неведнъж, но съумяват да излязат крайни победители. Двамата приятели остават верни един на друг и докато умелия финансист Фуджисава опазва компанията от банкрут, то гениалността на Хонда допринася за нейното развитие. Принос в тази посока има и един по-специален мотоциклет, рожба на немската инженерна мисъл - NSU Max. Японците не губят време да го „осиновят", с което дърпат години напред в развитието си, бързо догонвайки своите сънародници от Kawasaki и Suzuki. По същото време паралелно с Honda Yamaha също върви по своя път на развитие в мотоциклетната индустрия.

Мотоциклетът, който преобърна света се казва Honda C100 Super Cub

Мотоциклетът, който...
Десетата годишнина от основаването на Honda Motor Company, Ltd. донася първото световно признание за новата азиатска марка. През месец юли 1958 година в Япония е представен моделът С100 Super Cub, бързо превърнал се после в най-успешния мотоциклет на всички времена. Honda С100 (или още Honda 50) всъщност попада в класа мотопеди, т.е. между мотоциклет и скутер, което са малко излишни подробности и затова ще продължим да го класифицираме като мотоциклет. Super Cub е 49-кубиков четиритактов мотоциклет, от който са продадени над 60 милиона единици по целия свят. Успеха на Super Cub се дължи на достъпната му цена, отличната здравина и доброто представяне на високооборотния четиритактов двигател с мощност 4 к.с. Особено голяма популярност моделът имал сред дамите. Вече петдесет години от началото на неговото производство той продължава да се сглобява. Същото се отнася и за по-големите му братя-близнаци С70 и С90.

NSR125 - перфектният начален спортен мотоциклет

NSR125 - перфектният начален...
Honda стъпват на необятния американски пазар през 1959 година, отваряйки малък магазин в Лос Анджелис, обслужван от шест служителя. Началото на японското присъствие, в лицето на Honda, в САЩ е неуверено, но когато продажбите скачат няколко пъти започва една почти любовна авантюра между американския клиент и новата марка. Едновременно с експанзията на американския пазар Honda се настаняват и на Стария континент. Отново през 1959-та 250-кубиковият C72 Dream става първия японски мотоциклет официално представен в Европа (Амстердам). Той прави силно впечатление на публиката с пресованата си стоманена рама, изцяло алуминиевия OHC двигател и наличието на електрически стартер. По стечение на обстоятелствата, сякаш с усмивката на съдбата, тогава в Обединеното кралство начинаещите мотоциклетисти биват ограничени до четвъртлитровата кубатура и трескаво търсят „най-бързия кон на хиподрума", на който да заложат парите си. Много от тях избират С72, с което се създава устоялата до днес традиция на близки отношения между Honda и начинаещите мотоциклетисти. Достатъчно е само да споменем имената на NSR125 и CBR125 - два изцяло насочени към новобранците мотоциклета от близкото минало и настоящето. Но да затворим скобата.

Първият "супребайк"

Първият "супребайк"
За пореден път през 1959 година, в опит да подплатят своите амбиции на Албиона, от Honda се записват за дебютно участие в ТТ състезанията на остров Ман с цели пет машини. И ако по рождение Honda притежават мощни двигатели, то за нагаждане на рамата и шасито им трябват две години преди Майк Хейлууд да спечели първите титли за тях в класовете до 125 и до 250 куб. см през 1961-ва. Лежащите на стара слава британски мотоциклетни производители са съкрушени от агресивната експанзия на японците и повечето от тях престават да съществуват скоро след това. През 1965 година Honda влизат в лигата на големите с модела CB450, задвижван от двуцилиндров двигател, способен на 43 к.с. и скорост над 165 км/ч - един иновативен мотоциклет, който с лекота надскачал работния потенциал на своите 500-кубикови съвременници. По-късно, през 1966-та и 1967-ма, Майк Хейлууд печели победи и в най-горния клас ТТ от надпреварата на остров Ман. Състезателните мотори на японската марка стават известни с „лъскавия си и стилен" външен вид, както и с неконвенционалните двигателни конфигурации, като например 5-цилиндров 125-кубиков и 6-цилиндров 250- и 380-кубикови агрегати. Не закъсняват първите успехи (1967) в ендурото и мотокроса. Бележита за компанията е и 1968 година, в която на Токийското мотоциклетно изложение е представен най-мощния японски мотоциклет за времето си - CB750F - 4-цилиндров, с дискови спирачки, толкова мощен и бърз, че трябвало да се измисли нова дума, за да бъде описан - „супербайк". Освен всичко друго CB750F бил и много надежден. Шейсетте години остават още със спомена за рекламната кампания на Honda под наслов „Срещате най-приятните хора върху Хонда", която елиминира образа на бунтаря яхнал мотор, изкарвайки на преден план достъпността на мотоциклетната тръпка за всички. В самия край на шестото десетилетие от миналия век Honda продали първия си автомобил в САЩ и оттам нататък вече говорим за автомобилна империя, която засенчва дори успеха на мотоциклетния корпоративен клон.

 
1979 година вижда завръщането на Honda в състезанията от мотоциклетната серия Гранд При, предшестваща MotoGP. Това те правят с модела NR500 - 4-цилиндров (цилиндрите са удължени), 4-тактов, с по 8 клапана на цилиндър. Honda стигат до решението за удължени цилиндри, за да има място за осемте клапана, каквото би имало при 8-цилиндров двигател и така надявайки се успешно да преборят конкуренцията на доминиращите двутактови машини. Експериментът се проваля и през 1982 година дебютира първия двутактов състезателен мотор на японците NS500. Резултатът идва почти веднага, когато Фреди Спенсър печели световната титла в шампионата през 1983 година. Оттогава Honda е доминираща марка по състезателните писти, спечелила множество отличия с помощта на асове като Мик Дуън, Валентино Роси и Ники Хейдън, на които се дължат по-скорошните успехи.

HRC

HRC
Honda Racing Corporation (HRC) е сформирана през 1982 година от Ричард Хинда. Състезателното подразделение е ангажирано с участието на компанията в най-различни състезателни прояви по целия свят, заедно с развитието потенциала на спортните машини. Състезателната дейност е съществена част от разработването на технологично усъвършенствани мотоциклети. HRC също съдейства за популяризирането на моторните спортове чрез инициативи, които включват продажбата на състезателни мотоциклетни реплики, поддръжката на сателитни отбори и програми за обучение на млади пилоти.

Заключението

Заключението

В наши дни Honda заема позицията на световен лидер в мотоциклетната индустрия, позиция която японския производител отстоява години наред, благодарение непрестанните подобрения в тяхната продуктова линия и наследения от Соичиро Хонда стремеж към съвършенство. Мотоциклет като новия CBR1000, с всичките му слабости, е олицетворение на това, което е Honda. Вие сами си отговорете какво е то.

Фирменият девиз на Honda е "The Power of Dreams" („Силата на мечтите"), но от компанията никога не са продавали продуктите си под него, защото господин Хонда вярвал, че един добре направен продукт сам ще се продава. По всичко личи, че мотоциклетите Honda наистина нямат нужда от реклама, а с тях не е трудно да вярваш в силата на мечтите си.

Корпоративен профил:

Корпоративен профил:
Име на компанията: Honda Motor Co., Ltd.

Вид собственост: обществена (продават се акции на стоковата борса)

Основана: 24-ти септември 1948 г.

Главна дирекция: 1-1, 2-chome, Minami-Aoyama, Minato-ku, Tokyo 107-8556,
 Japan

Президент: Такео Фукуи

Производства: Мотоциклети, 

  ATV, Автомобили, Роботи, Градинска техника, 

Самолети, Самолетни двигатели, Морска техника и други

Капитал: ¥86 милиарда (данни от 31.03.2008)

Нетни продажби (за цялата компания): ¥12,002,834 милиона (за 2007)

Брой служители (за цялата компания): 178,960 (31.03.2008 г.)

Фирмен девиз: The Power of Dreams

Интернет сайт: www.honda.com


Други снимки в рубриката

23.09.2009     |        KTM
21.03.2011     |        Laverda
31.12.2010     |        Историята на MZ
19.11.2010     |        Zongshen, Be Dragonized
15.09.2010     |        JAWA: Легендата продължава
Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio