Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

За начинаещи

Разработване на мотоциклет - нов или след основен ремонт

6500 прочита 08.04.2009 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net
От първостепенно значение за по-нататъшната работа на мотоциклета е неговото правилно разработване.
 
Под „разработване” на мотоциклета – било то нов или излязъл от основен ремонт, трябва да се разбира онзи период от време на изминат пробег, през който става „сработване” на триещите се части една към друга, т.е. онова фино пасване на работните повърхности по време на работа, което е гаранция за по-нататъшна сигурна и продължителна служба.
 
Известно е, че и най-прецизно обработените повърхности, каквито са огледалото на цилиндъра, буталото, буталният болт и др., имат микрограпивини, които са причина за повишени загуби от триенето. След известен период на съвместна работа между двете повърхности част от неравностите се отрязват, а друга част се валцоват от допирането им една с друга, така че в крайна сметка работните повърхности стават много по-гладки, отколкото са били първоначално. Именно този период се нарича „разработване”. И макар разработването да се отнася главно до двигателя, не по-малко важно е сработването и на останалите съвместно работещи детайли, като буталата и цилиндрите в амортисьорите, втулките на шарнирните съединения, лагерите, гумите, спирачките, веригата, както и състоянието на всички болтови съединения, които обикновено в този период се нуждаят от често притягане.
 
Периодът на разработване при мотоциклетите най-често варира от 800 до 1500-2000 км. През този период трябва да се извършва непрекъснато наблюдение и да се правят чести прегледи за състоянието на мотоциклета. Особено внимание да се обърне върху следното: затегнати ли са добре гайките на осите на предното и задното колело; регулирани ли са добре спирачките, правилно ли действат те; има ли недопустим луфт в предната вилка; добре ли е захванат двигателят към рамата; състоянието на веригата, осветлението и клаксона.
 
Главното внимание, разбира се, е насочено към двигателя. За да бъде гарантиран режим, осигуряващ правилното му разработване, се препоръчва следното:
 
1. До изминаването на първия интервал, обикновено 500 до 800 км, мотоциклетът не бива да се движи с максималната си скорост. Трябва да се спазва ограничение и в оборотите на двигателя.
 
2. След изминаването на същия първи интервал скоростта на движение може да бъде повишена. За кратко време се допуска даването на „пълна газ”. При някои мотоциклети карбураторът може да е пломбиран и пломбата не позволява работа на двигателя на максимални обороти. Тази пломба се сваля след изминаване на 2000 км пробег.
 
3. В някои инструкции се забранява в периода на разработване да се вози втори човек. Това не бива да се приема като правило. Трябва само да се внимава двигателят да не се претоварва и да прегрее. А с нов двигател това лесно може да се случи, например когато се изкачва продължителен голям наклон или ако през горещ летен ден се пътува дълго време с малка скорост. Трябва да се знае, че ако двигателят е в състояние да поддържа номинални обороти, без да загрява, това е указание, че той не е претоварен независимо дали се возят един или двама души.
 
4. Не оставяйте двигателя да работи дълго време на място преди потегляне. Препоръките да се чака двигателят да загрее на празен ход при неподвижен мотоциклет нямат теоретично обяснение. Напротив, мотоциклетният двигател по-бързо се загрява, когато работи под товар, т.е. при движение на мотоциклета. Трябва да се има предвид обаче, че в първите минути на пътуването, когато двигателят е още студен, мотоциклетът не бива да се форсира или претоварва. Умереният товар и спокойният ход са най-добрата гаранция за правилното и бързо подгряване на двигателя.
 
5. През периода на разработване мотоциклетът не бива да се поверява на неопитни мотоциклетисти или да служи за обучение по кормуване.
 
Периодът на разработване завършва, в общия случай, с изминаването на 2000 км. Следващите 1000 км се считат за преходен период, след който мотоциклетът е напълно разработен. В преходния период не бива да се поддържа максимална скорост продължително време. Все още има реална опасност от прегряване и задиране на буталото в цилиндъра. Затова трябва да се кара с повишено внимание и готовност всеки момент да бъде стиснат лостът на съединителя. 


Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio