Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

За начинаещи

Запознаване с някои допълнителни командни органи на мотоциклета

2943 прочита 08.04.2009 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net
При мотоциклетите има някои допълнителни командни органи, с които е добре да се запознае всеки начинаещ ездач.
 
Демпферът служи за регулиране затегнатостта на кормилото в зависимост от пътните условия.

Ръчката на смукача е разположена до лявата ръкохватка

Ръчката на смукача е...
Лостчето за въздушния коректор (смукача) – при завъртането му към мотоциклетиста се обогатява горивната смес. Това действие се извършва при пускане на студен двигател в ход. След заработването му лостчето трябва да остане известно време така, след което постепенно се връща в изходно положение. Ако не се върне, горивната смес ще продължана да бъде богата, а двигателят вече е повишил своята температура. Това води до вредни последици: двигателят не може да развие пълна мощност вследствие недоброто изгаряне на сместа, появяват се прекъсвания, може да последва зацапване на свеща, увеличава се разходът на гориво. По-модерните мотоциклети са оборудвани с автоматичен смукач, което е голямо улеснение за ездача.
 
Ключовете за превключване на светлините и клаксона – понякога може да са комбинирани и се задействат с палеца на съответната ръка. Тяхното разположение дава възможност за бързо и леко привеждане в действие.
 
Ръчката за контрол на горивния поток има три положения – “OFF”-“ON”-“RESERVE”. Контролът над тази ръчка трябва да се увладее, защото това може да предотврати евентуални опасни ситуации, когато горивото ви свърши и бързо трябва да се премине на резерва без да спирате. Обикновено ръчката за контрол на горивния поток е разположена в обсега на мотоциклетиста непосредствено под областта на резервоара.

Контролните светлини на таблото

Контролните светлини на...
Контролно-измервателните уреди на мотоциклета са различни и зависят от неговия клас, устройството и т.н. Освен обротомер, спидометър и одометър мотоциклетите са снабдени и с набор от контролни лампи. Срещат се следните контролни лампи: за положението на лоста на скоростите – когато не е включен на предавка, лампата свети (неутрално положение); лампа за фаровите светлини – при включване дълга светлина свети; лампа за мигачите; контролна лампа за запалване – при включване на контактния ключ за запалването светва, а при стартирането на двигателя угасва (несъответствия с тези показания на контролната лампа за запалване говори за неизправност в системата за зареждане на акумулаторната батерия – в генератора или в релето). 

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio