Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Представяне

Ducati Streetfighter

3244 прочита 11.04.2009 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net

 

Създаването на Ducati Streetfighter беше неизбежно. Страстта да произвеждат най-успешните супербайкове в света, примесена с желанието да правят „голи" (naked) мотоциклети със статут на икони накара Ducati, в приток на завишена доза адреналин у техните конструктори, да сътворят този свръхестествен мотор. Streetfighter, заедно със спортната му версия Streetfighter S, са машини, позволяващи такъв начин на живот, който ще ви отличи от всички околни. Те са продължение на характера и изразяват личността. Такъв е почеркът на Ducati и италианците не знаят друг начин, по който биха могли да правят своите мотоциклети.

Душата на Streetfighter съчетава отношение на боец, характерната за нейкид мотоциклет изтънченост и чист адреналин. Всичко е сведено до необходимия минимум, а комбинацията от състезателни технологии и разпознаваемата скелетна структура на тръбната стоманена рама Trellis издигат „уличния боец" на Ducati до върха на хранителната верига в този клас.

Ducati Streetfighter

Ducati Streetfighter
Ако по-рано се считаше, че Streetfighter ще вземе въздушно-охлажданият двигател от големия Ducati Monster, впоследствие тези очаквания се разсеяха напълно. Двигателят, който задвижва новото предложение на производителя от Болоня, е почти идентичен с този на пистовия модел 1098. Единствените разлики са в едва осезаемо намалената мощност, от 160 к.с. при 1098 на 155 к.с. при Streetfighter и също използването при последния на алуминиевия картер от модела 1198, което олекотява конструкцията с около 3 кг. По останалите параметри това си е все същия двуцилиндров L-образен, четиритактов, с по 4 клапана на цилиндър и водно охлаждан агрегат, сякаш изтръгнат от пистовото Ducati 1098. Всъщност връзката между двата цитирани модела донякъде може да се проследи и в близкия ъгъл на наклон на предната вилка - 24,5-градусов при 1098 и 25,6-градусов при Streetfighter, което намира отражение в удължената с 20 мм следа на втория. Това обаче, може да мине и към графата „Различия" с еднаква сила.

Ducati Streetfighter S

Ducati Streetfighter S
Две версии на Streetfighter ще бъдат на разположение - спортна, с означението S зад името, която очакваме само след месец и стандартна, чиято премиера ще е в разгара на лятото. За направата на ключови елементи и при двете разновидности - съединителят, главите на цилиндрите, скобата на фара - е приложен магнезият, който е 20% по-лек от алуминия, но 30% по-скъп. Streetfighter S се отличава от стандартната версия с това, че джантите му са алуминиеви - Marchesini, разполага с върха в окачването, а именно Öhlins, докато предният калник е изграден от въглеродни нишки. Всичко изброено дава преимущество от 2 кг за спортната версия (167 кг) пред стандартната (169 кг), но не оправдава разликата от $4000 в цената. Streetfighter S ще е наличен в черно или червено срещу $18 995, а Streetfighter - в червено или перлено бяло срещу $14 995.

MV Augusta Brutale 1078RR - достойният противник

MV Augusta Brutale 1078RR -...

Пряката конкуренция за мотоциклета от Болоня е в лицето на друг не по-малко впечатляващ италиански супермотор - MV Agusta Brutale 1078RR. Техническите характеристики на двете машини са много сходни. Ексклузивността е присъща както на единия, така и на другия. Тежестта на марките се усеща във всеки детайл, но може би наличието на система за тракшън контрол при Streetfighter S ще наклони везните в съответната посока.

Цените за Европа вероятно ще са още малко завишени от тук посочените, а има и един значителен недостатък в дизайна на Ducati Streetfighter и той е, че липсва каквато и да е защита от насрещния въздушен поток. Да, това е типично за този клас мотоциклети, но все пак си струва отбелязването. Ако това не ви пречи и държите да бъдете забелязани на всяка цена, значи Streetfighter може да е вашият мотор-мечта.

Taбл.1 Детайли ( на снимката Ducati Streetfighter)

Модел Ducati Streetfighter / Streetfighter S
Размери 1476 мм колесна база
Сухо тегло 169 кг / 167 кг
Двигател Двуцилиндров L-образен, четиритактов, с по 4 клапана на цилиндър, водно охлаждане
Капацитет 1099 сс
Мощност 155 к.с. при 9500 об/мин
Карбуратор Система Marelli за директно електронно подаване на гориво
Съединител Сух многодисков с хидравличен контрол
Въртящ момент 115 Nm при 9500 об/мин
Запалване Електрическо
Скоростна кутия 6-степенна
Спирачки (предни) Два диска, Ø 330 мм / Два диска , Ø 330 мм
Спирачки (задни) Единичен диск, Ø 245 мм / Единичен диск, Ø 245 мм
Предно окачване Showa 43 мм напълно регулируема обърната телескопична вилка / Öhlins 43 мм напълно регулируема обърната телескопична вилка
Задно окачване Showa моноамортисьор и единичен алуминие шарнир/ Öhlins моноамортисьор и единичен алуминиев шарнир
Колела Отпред: 120/70-17 10-спицна джанта / 120/70-17 5-спицна джанта; Отзад: 190/50-17 10-спицна джанта / 190/50-17 5-спицна джанта
Цветова гама Червено или перлено бяло / Черно или червено
Цена $14 995 / $19 995

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio