Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

байКултура

Разликата между мотоциклетите в MotoGP и World Superbike шампионатите

4372 прочита 18.04.2009 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net
  
 
Навярно разликата между мотоциклетите в MotoGP и World Superbike шампионатите е пределно ясна за редовия фен на мотоциклетизма и неговите спортни прояви. Замислих се обаче, дали за обикновения почитател на състезателните надпревари, било то на две или на четири колела, е известна идейната и технологична пропаст, която разделя машините в двата най-популярни спортни форума за двуколесни – MotoGP и World Superbike. Точно това ще се опитам да изясня в настоящата статия. Погледът, който отправям в тази посока е съвсем повърхностен и, надявам се, достатъчен, за да разбули някои погрешно битуващи митове и легенди по темата.
 
Редно е да се започне с концепцията зад всеки от шампионатите. Като най-значимо мероприятие от спортния календар на FIM, следва да започнем с MotoGP, но, за да стане по-добър сравнителен анализ, ще разгледаме двата шампионата паралелно.


Ducati GP9 (MotoGP)

Ducati GP9 (MotoGP)
MotoGP съществува от 1949 година и се явява най-висшата форма на спортно съревнование в пистовия мотоциклетизъм. Участниците в шампионата са разделени на три класа в зависимост от работния обем на машините – 125 куб. см, 250 куб. см и MotoGP или Кралски клас. Оттук нататък ще вземем за основа на по-нататъшно сравнение именно Кралския клас. Мотоциклетите от MotoGP са спортни състезателни единици, създадени с едничката цел да участват в надпреварата. Екземпляри от тях не се продават на широката публика и не могат да бъдат законно управлявани върху пътища от обществената мрежа. Това е основното противоречие със създадения през 1988 година World Superbike шампионат, в който условието е участващите мотоциклети да са серийно произвеждани и то в над определени минимални количества, да са достъпни за широката публика и, съответно, да бъдат хомологизирани за употреба върху пътищата от обществената мрежа.

Ducati 1098R (World Superbike)

Ducati 1098R (World Superbike)
За мотоциклетите от MotoGP са присъщи много ограничения в голям брой показатели от техническата им спецификация, като минимално допустимо тегло на мотоциклета; двигателят е 4-цилиндров и задължително трябва да бъде четиритактов 800-кубиков; охлаждането да е посредством единична водна помпа; максималният въртящ момент да е в границите 17 500-18 000 об/мин.; таванът на скоростта да е 378 км/ч и други подобни. Машините, осигуряващи зрелището в World Superbike също следват определени предписания, но те са с по-общ характер, нямат толкова конкретно цифрово изражение и често биват прескачани от конструкторите, чрез изпозване на най-различни тайни вратички в правилата. Ето пример за нещата, които се съблюдават във втория по важност пистов шампионат: състезателният мотоциклет трябва да има същия профил - отпред, отзад и отстрани - като своя серийно произвеждан цивилен вариант; рамата не може да бъде модифицирана по никакъв начин; двигателят може да е от 850 до 1200-кубиков двуцилиндров или от 750 до 1000-кубиков четирицилиндров, като изборът е индивидуален за всеки производител; отделно всеки отбор има право да нанася корекции по окачването, спирачките, диаметъра на колелата и някои други. Изискванията към мотоциклетите от различните национални Superbike шампионати могат допълнително да варират.
 
Накратко, докато в MotoGP се използват състезателни прототипи на мотоциклети, то при World Superbike се допускат само състезателно-тунинговани сериини мотори. Разликата е същата както между болидите от Формула 1 и автомобилите от Touring Car сериите. Разбира се, в случая с мотоциклетите разликата не е толкова очевидна на пръв поглед, че дори и на втори, заради невъзможността до такава голяма степен да се разграничат по дизайна машините от единия и другия шампионат.

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio