Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Прототипи

Мотоциклетната концепция CAF-E Hybrid

3050 прочита 06.05.2009 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net
CAF-E Hybrid е „паралелен хибрид" по подобие на Тойота Приус, при който двигателят с вътрешно горене работи едновременно с електрическия мотор. Конвенционалният агрегат е редови двуцилиндров, а електрическият се захранва от пакет литиево-йонни батерии - същите като на второто поколение Приус. Електрически компресор генерира допълнителни 10-15 к.с. мощ, като това е и по-евтината алетрнатива на механичните компресори. Задвижването става на принципа на Toyota Hybrid Synergy Drive технологията, посредством безстепенна трансмисия с компютърно контролирана подредба на предавките според тежестта на товара и условията за движение. Крайното задвижване се осъществява чрез вал. Създателят на поредния двуколесен хибрид е австралийския мотоциклетен дизайнер Тим Камерън.

Дизайнът на CAF-E Hybrid черпи вдъхновение от британските каф-рейсъри, като
Norton Commando, но през един по-авангарден поглед, защото този прототип е предназначен за бъдещето, а и все едно идва от него. Батериите с мощност 180V са разположени възможно най-ниско, за да се запази баланса на мотоциклета и да се постигне оптимално разпределение на тежестта. Радиаторът е поместен, както по-рано сме виждали при Benelli Tre, в опашката на мотора, под седалката на ездача. Охлаждащата течност се придвижва до двигателя по специални кухи канали в рамата.

Според Тим Камерън CAF-E няма да е много скъп за производство, понеже технологията, която той прилага, вече е достатъчно усъвършенствана от Toyota, Honda и GM. Необходимо е само адаптирането на технологията за нуждите на двуколесните, което практически е направил той с мотоциклетната концепция CAF-E Hybrid. Резултатът е мотоциклет с изключителна автономност и ниски емисии на вредни газове. Съществува реална възможност да видим този прототип в производство, както се е случвало и с други проекти на талантливия австралиец (V-Rex и VR-2).

Детайли

Детайли
 Марка -
 Модел CAF-E Hybrid
 Година на проекта
 2008-2009
 Година на влизане в производство
 -
 Двигател

 Двуцилиндров редови, с ел. компресор и електрически мотор

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio