Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

За начинаещи

Движение по права и увеличаване скоростта на движение

3283 прочита 09.05.2009 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net

 

Целта на това занятие е да се усвоят способностите за движение с увеличаваща се скорост. По възможност практическата част трябва да се извършва на учебен полигон, отговарящ на определени разумни условия за безопасност. След като такива почти не се срещат у нас, по ваше усмотрение трябва да изберете съответния най-подходящ терен.

Бавното движение води до загуба на време, а при определени условия ненужно натоварва двигателя и увеличава разхода на гориво. Затова, когато е възможно, винаги се предпочита по-голямата скорост, съчетана, разбира се, с изискванията за безопасност.

Два са начините за увеличаване на скоростта. Първият способ - подаване на повече газ на дадена предавка - е по-прост от гледна точка на прилагането му. Но неговите възможности са предварително ограничени, ако е включена ниска предавка. Увеличаването на скоростта винаги е за сметка на повишените обороти на двигателя, което по равен път е нерационално. Ето защо, когато двигателното колело преодолява малко съпротивление, по-целесъобразно е да се извърши превключване на предавките във възходящ ред.

Това става по следния начин:

1)     увеличава се газта, докато мотоциклетът набере необходимата за следващата предавка скорост;

2)     бързо се отнема газта и веднага се отделя съединителят;

3)     лостът на предавките се премества на следващата предавка;

4)     включва се съединителят и се подава газ според нуждата.

Степента на подадената газ с цел да се увеличи инерцията на мотоциклета зависи от предавката, на която се движим в момента, и от мощността на двигателя. При по-ниска предавка (първа, втора) и по-голяма мощност на двигателя трябва да се подава по-малко газ, тъй като мотоциклетът бързо набира инерция. Прекомерното увеличаване на газта ненужно натоварва двигателя, води до по-голям разход на гориво, а при недостатъчната още техника на управление - и до неравномерен ход на мотоциклета. Последното се обяснява с обстоятелството, че в момента на освобождаване лоста на съединителя (което става при отнета газ) и несвоевременното увеличаване на газта скоростта на движение се намалява.

Ако ли пък подадената газ е недостатъчна за набиране на инерция, това затруднява „поемането" на следващата предавка и двигателят също се претоварва, в трансмисията се появяват придърпвания, движението е неравномерно, двигателят може да угасне.

Все пак трябва да отбележим, че следва да отдадем предпочитание на подаването на малко повече газ пред недостатъчното й увеличаване. Разбира се, практиката ще направи своето и обучаващият се постепенно ще изработи усет за точната дозировка.

Ако след отнемането на газта веднага не се отдели съединителят (практически това става едновременно), мотоциклетът ще загуби скорост, особено при движение на първа и втора предавка. На този момент от работата също трябва да се обърне внимание. След освобождаване лоста на съединителя подаването на газта не бива да се забавя (стъпка 4 по-горе). Избързването също е неправилно.

Комбинираното действие с лоста на съединителя и ръчката за газта има съществено значение за по-равномерния ход на мотоциклета.

Включването на съединителя по време на движение става винаги по-бързо в сравнение с това действие при потегляне, но известна задръжка в момента на зацепването по правило трябва да има. Тя е по-кратка при по-голяма скорост и обратно. Продължителното движение на една предавка е съвсем безполезно от гледна точка на главната цел на упражнението. Затова, щом като мотоциклетът набере достатъчно инерция, трябва да се преминава към следваща възходяща предавка.

С това упражнение продължава работата и за изработване на чувството за равновесие. С оглед постигането на тази цел мотоциклетистът трябва да държи коленете си леко притиснати към резервоара. Така той по-добре чувства движението и наклоняването на мотоциклета, което значително го улеснява при управлението. Освен това прилепването на коленете към резервоара премахва вредното напрежение в мускулите на ръцете и кръста. Не бива да се забравя, че най-добрият начин за запазване на равновесие е тялото да бъде съвсем отпуснато.

Основното в това упражнение е обучаваният да си изработи усет за най-точна дозировка на газта преди превключването, съответно да намира най-подходящия момент за преминаване към следващата възходяща предавка. Работейки в тази насока, мотоциклетистът си изгражда още и навик за управление на мотоциклета при по-голяма скорост.

Движението по права, съпроводено с увеличаване скоростта на движение е едно от упражненията, застъпени в изпитната програма на курсовете за придобиване на категория „А".

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio