Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Новини

Moto2 : Специалният двигател ще бъде сериозно модифициран CBR600

1967 прочита 08.05.2009 0Коментара Добави коментар MotoSportDaily.com
В събота, малко преди да започне тренировката за квалификациите в клас MotoGP, Международната федерация по мотоциклетизъм и Dorna направиха съвместно изявление, в което обявиха, че Хонда са спечелили договора за доставчик на стандартен двигател за Moto2. Не бяха обявени много подробности, освен че Хонда „предлага двигател с високи показатели” и че „конските сили ще бъдат над 150.”

След изявлението вицепрезидентът на HRC разкри повече подробности за двигателя пред GPOne.com. Над него се работи през последните две години, основан е на двигателя на спортните шосейни мотори CBR600RR. Ще има мокър съединител и нетипично за състезателен мотор няма да има cassette-style скоростна кутия. Cassette-style скоростните кутии позволяват на скоростните валове да се монтират отстрани на мотора, без да се налага да се демонтира двигателя от шасито.

Хонда ще снабди мотора с компютърен блок (ECU), но не е ясно дали това ECU ще разполага с възможност за контрол над сцеплението (Traction Control). В момента машините в Световния Суперспорт не използват много traction control, но допълнителната мощност на Moto2 двигателя може да го направи по-необходим. Формата и големината на airbox няма да бъдат стандартизирани и всеки отбор ще решава как да се възползва максимално от него.

Цената на двигателя е около 24000 евро или 17000 без скоростната кутия. Dorna ще закупи тези двигатели от Хонда, които ще ги дадат на екипите. Двигателите имат живот от около 2000 км, което означава, че отборите ще имат нужда само от 3 двигателя на сезон. Мощността от 150 конски сили е „повече от двигателя в Суперспорт”, коментират от Хонда. „Очакваме да сме готови през октомври, като двигателите ще се направят в Отдела за разработки на Хонда, тъй като HRC няма капацитет да ги произведе. Двете звена ще си сътрудничат отблизо.” Въпреки че двигателите ще са готови едва през октомври, екипите очакват да получат в следващите няколко седмици чертежи, които да използват за дизайна на шасито.

От Хонда официално признаха, че двигателят ще е базиран на CBR600 и въпросът е как ще реагират братята Фламини и Infront Motor Sports. Фламини твърдят, че държат изключителните права върху състезанията с мотоциклети, основани на производствени машини, договорка, която Moto2 двигателят може и да наруши или поне да даде основание за оспорване в съда. Реакцията се очаква в следващите дни.

 
Тази новина научихте с любезното съдействие на MotoSportDaily. 

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio