Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

За начинаещи

Начини за намаляване скоростта на движение

3599 прочита 20.05.2009 2Коментара Добави коментар e-motocafe.net

 

При движението на мотоциклета често възникват причини, които налагат намаляване на скоростта. В зависимост от техния характер и пътните условия това може да се направи по три начина:

  1. Чрез отнемане на газта.
  2. Посредством употреба на спирачките.
  3. Като се превключи низходяща предавка (предавки).

Отнемането на газта е първото действие във всички случаи, когато се наложи намаляване на скоростта. Понякога то остава и единствено, т.е. оказва се достатъчно. Прилагането на този способ изисква точна преценка за момента, в който трябва да се отнеме газта - съобразно скоростта на движение, включената предавка и обстановката, наложила тази мярка (забавен ход на движещо се отпред превозно средство, преминаващ пешеходец и т.н.). При изработването на този елемент от управлението трябва да се има предвид, че след отнемането на газта скоростта намалява най-бързо при движение на първа предавка и най-бавно - на директна.

Рационалното управление на мотоциклета изисква винаги, когато е възможно, намаляването на скоростта да става само с отнемане на газта.

По-ефикасен и бърз способ е употребата на спирачките. Тук трябва да се запомни едно много важно правило: при по-голяма скорост на движение най-напред се задействат двете спирачки, а след това се изключва съединителят.

Начинаещите обикновено постъпват обратно и включват само крачната спирачка. В този начин на действие има две грешки:

А) като отделят съединителя, те се лишават от много полезното спирачно действие на двигателя, който работи на малки обороти и така забавя въртенето на задното колело;

Б) спирачният ефект при включване само на задната (крачната) спирачка е по-малък.

Когато скоростта е по-голяма, намаляването й става, като се отнеме газта и се включат едновременно двете спирачки. Големината на употребеното от мотоциклетиста спирачно усилие е различно и зависи от скоростта на движение и пътните условия (вид и състояние на настилката, наклон, наличност или липса на препятствия и т.н.). По начало спирачките се задействат плавно, особено на хлъзгав път, когато рязкото им включване винаги причинява занасяне на мотоциклета, загуба на равновесие и като последица - падане.

Като се спазват дадените дотук обяснения за работата със спирачките, трябва да се знае, че след значително намаляване на скоростта е необходимо да се отдели съединителят - поради несъответствието на предавката и понижената скорост. В противен случай са неизбежни характерното придърпване и неравномерността в хода на мотоциклета. След това действията се определят от следващото намерение - да се спре или продължи движението. Във втория случай трябва да се превключи низходяща предавка.

Превключването на низходящи предавки се налага, когато е необходимо увеличаване на теглителната сила, приложена към задното колело на мотоциклета (изкачване на наклон, скоростта е паднала под възможностите на предавката) или когато пътните условия налагат забавено движение (разбита настилка, ограничения от правилата за движение, препятствия пред мотоциклета и т.н.).

Самото превключване става по следния начин:

  1. Отнема се газта.
  2. Намалява се скоростта чрез двете спирачки (при по-голяма скорост).
  3. Отделя се съединителят.
  4. Превключва се низходяща предавка.
  5. Зацепва се съединителят и се подава газ според нуждата.

Галерия

| 20.05.2009 | Владимир Йосифов
Не карам мотор, но ми беше интересно.
Благодаря ви, че отделяте време за да споделете опита си.
Дано повече хора , които искат да карат мотор четат ваши статии.
| 21.09.2012 | Лъчезар Чотов
Полезно е от време на време да си припомним и такива основни правила!

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio