Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Представяне

Серията Pegaso на Aprilia

8698 прочита 23.05.2009 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net
Серията Pegaso на Aprilia беше стартирана преди 15 години, когато едноцилиндровите модели на италианската компания бяха разработвани съвместно с BMW, а F650 от една страна и Pegaso 650 от друга, споделяха много компоненти, като 650-кубиковия двигател Aprilia-Rotax най-много заслужава споменаване. Още повече, че по силата на двустранния договор между компаниите F650 беше сглобяван гума до гума с априлиите в Ноале.
 
Двата мотоциклета - F650 и Pegaso 650 - бяха трейл ориентирани, но с толкова силен шосеен ген, че мнозинството от продадените екземпляри рядко са докосвали пръст или чакъл. Вместо това собствениците им предпочитаха да ги използват за придвижване в градската среда, където Pegaso 650 намери своето място под слънцето, отличавайки се с по-добро представяне и бъдейки по-забавният за каране мотоциклет в сравнение с BMW F650. Закономерно Aprilia продължиха с производството и ето сега ще се запознаете накратко със съвременните представители на серията Pegaso.

Aprilia Pegaso 650 Strada

Aprilia Pegaso 650 Strada

Започваме със Strada, защото по наша преценка това е най-стандартният мотоциклет от трите, обединени под името Pegaso. Неговото описание до голяма степен представлява общ поглед върху цялата серия.

Моделът Strada се базира на изключително успешния и надежден 660-кубиков едноцилиндров двигател на Yamaha, заменил предишния Aprilia-Rotax, който въпреки добрите си характеристики е по-скъп за производство. Новият задвижващ агрегат, макар и японски, се сглобява в Италия и си е спечелил слава на гърба на Yamaha Tenere, което напълно оправдава замяната на австрийския Rotax. Разбира се, двигателят от Yamaha е претърпял леки модификации с цел напасване към нуждите на мотоциклета.

 
Strada се класифицира като повратливо градско супермото, т.е. идеален за ежедневно придвижване в градски условия, но все пак способен многофункционален мотоциклет с фокус върху забавлението от ездата. Към въпросната многофункционалност обаче, гледаме доста скептично, защото дори гумите на Strada са подбрани, за да дават по-добро поведение на мотора върху асфалтова настилка. Ако първият Pegaso 650 отпреди 15 години е бил трейл байк с шосеен ген, то днешната Strada е без съмнение изцяло шосеен мотоциклет. Решите ли да се позабавлявате извън пътя с него, най-малкото ще ви трябват нови гуми за това или пък след това.

Рамата на супермотото е от единична компактна стоманена тръба, която се твърди, че има най-голямата якост в своя клас. Алуминиевите джанти на Strada копират дизайна на суперспортния RSV 1000 R Factory и правят това Pegaso още по-привлекателно. Откакто претърпя редизайн през 2004 година, цялата серия Pegaso се сдоби с ослепителен външен вид, който е едновременно модерен и функционален. В горната част на декоративния резервоар има малко отделение за съхранение на лични вещи като портфей, документи, мобилен телефон и две вафли да кажем. Не е много, но представлява голямо удобство. Допълнително багажно отделение с по-значим капацитет има под седалката. Това настрана, защото най-забележимите промени през 2004-та бяха в предницата на мотора, която е неузнаваема, сравнена с предишната. Всичко е за добро и хората от Aprilia заслужават поздравления за успешната еволюция, която претърпяха споделящите името Pegaso модели.

Pegaso 650 Strada разполага с ниско разположена за своя клас седалка - 780 мм - така подобрявайки контрола на ездача над машината и апелирайки към дамите, които от тази височина биха имали стабилна опора в покой. За по-снажните мотоциклетисти се предлага комплект за увеличаване височината на седлото до 820 мм. В комбинация със сухо тегло от 168 кг и мощност 48 к.с. Strada е обречен да бъде маневрен уличен боец. Ето защо не е случайно съществуването на модификация на точно този модел за нуждите на моторизираните полицейски звена по света. Съвсем наскоро и българските униформени колеги от „Сигма" се сдобиха с няколко такива.

Aprilia Pegaso 650 Factory

Aprilia Pegaso 650 Factory
Factory версията на Pegaso е продължение на навика, който Aprilia са си изградили, да гъделичкат егото на най-верните си почитатели с по-ексклузивни модификации на някой свои модели. Практически това е Strada, само че с традиционно оспицени джанти, преден калник от въглеродни нишки, странични панели от въглеродни нишки и протектори на ауспусите пак от въглеродни нишки. Теоретично нещата добиват друго измерение, защото на думи Pegaso 650 Factory е най-лекият, най-бързият и най-спортният от цялата серия. Независимо от тези високопарни твърдения сухото тегло за ексклузивния вариант на Pegaso, също като при Strada, е 168 кг (реално погледнато разлика в килограмите на двата мотора наистина трябва да има, затова не приемайте числата еднозначно), а двигателят и техническите му характеристики отново са идентични с тези при Strada. Единствените различия в техническите спецификации на двата мотоциклета са цвета на боята и цената, която за Factory е с поне 1400 лева отгоре. Трябва да признаем и специфичния дизайн на предния калник - тук по-близък до ендуро стила, а при Strada по-затворен със спортен привкус.

Aprilia Pegaso 650 Trail

Aprilia Pegaso 650 Trail

Pegaso 650 Trail е истинския наследник на родоначалника на едноименната серия. Той попада в ендуро класа и така автоматично се дистанцира от своите събратя Strada и Factory. Този е и моделът с най-забележима идентичност що се касае техническата характеристика. Той е с 13 мм по-къс, клиренсът му е с 20 мм по-висок, има 2 конски сили в повече, седлото му отстои на 820 мм от земята, хода на амортисьорите е по-голям, диаметърът на спирачните дискове е по-малък и, естествено, гумите са такива за ендуро.

Въобще няма място за съмнения, Trail е различна концепция, попада в друг клас, ала все пак остава Pegaso. В дизайна му се отличава предния калник от две секции - ниска задна, с роля на калобран и типичната за много ендурота висока предна част, наподобяваща човка. Единственото друго отличително на пръв поглед са споменатите гуми, но това е достатъчно, за да изглежда профила на мотоциклета толкова променен. Разбира се, Pegaso 650 Trail повече си прилича със Strada и Factory, отколкото се различава от тях. Цената му е с минималните 150 лева върху исканите 12 800 лева за Strada.

Taбл.1 Детайли ( на снимката Серията Pegaso на Aprilia)

Модел Pegaso Strada / Factory / Trail
Размери 2173 х 810 х ???? мм / 2173 х 810 х ???? мм / 2160 х 810 х ???? мм
Височина на седалката 780 мм / 780 мм / 820 мм
Клиренс 250 мм / 250 мм / 270 мм
Сухо тегло 168 кг
Препор. макс скорост ≈185 км/ч
Двигател Едноцилиндров, четиритактов, с водно охлаждане
Капацитет 660 сс
Мощност 48 к.с. при 6000 об/мин. / 48 к.с. при 6000 об/мин. / 50 к.с. при 6250 об/мин.
Карбуратор Електронна система за директно подаване на горивото
Съединител Многодисков в маслена баня
Въртящ момент 59 Nm при 5000 об/мин. / 59 Nm при 5000 об/мин. / 61.3 Nm при 5200 об/мин.
Запалване Електрическо
Скоростна кутия 5-степенна
Резервоар (капацитет) 16 литра (3.5 литра резерва)
Спирачки (предни) Стоманен плаващ диск, Ø 320 мм / Стоманен плаващ диск, Ø 320 мм / Стоманен плаващ диск, Ø 300 мм
Спирачки (задни) Единичен диск, Ø 240 мм
Предно окачване 45 мм обърната вилка с ход 140 мм / 45 мм обърната вилка с ход 140 мм / 45 мм обърната вилка с ход 170 мм
Задно окачване Шарнирно рамо от високоякостна стомана, Aprilia Progressive System (APS), един хидрав. моноамортисьор Sachs с ход 130 мм / 130 мм / 170 мм
Колела Отпред: 110/70-17; Отзад: 160/60-17 / Отпред: 110/70-17; Отзад: 160/60-17 / Отпред: 100/90-19; Отзад: 130/80-17
Цветова гама Сиво или жълто / Червено-черно / Сребристо или червено
Цена 12 800 лв. / 14 200 лв. / 12 950 лв.

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio