Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Мото-досие

DUCATI / ДУКАТИ

4777 прочита 27.05.2009 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net

Ducati Motor Holding S.p.A е италиански производител на мотоциклети, базиран в Болоня и добил почти безгранична слава в международен план. Собствеността върху компанията е частна, макар и в един етап национализирана, а после нееднократно препродавана.

Началото е поставено през далечната 1926 година, когато братята Адриано и Марсело Дукати основават свой бизнес под името Societа Radio Brevetti Ducati. Тогава те били съсредоточили усилията си към производството на компоненти за стремително разрастващата се сфера на радиопредаванията. В тези времена подобно начинание било смело и новаторско, а Ducati, в лицето на Societа Radio Brevetti Ducati, успява да си спечели уважение в електронните среди още преди началото на 30-те. През 1935 година се полагат основите на новата фабрика на Ducati, част от ултрамодерния им и амбициозен проект за изграждане на технологичен и индустриален център в Болоня. По същото време вече функционират клонове на компанията в Париж, Лондон, Ню Йорк, Сидни и Каракас.

Разруха и ново начало

Разруха и ново начало

Светът обаче, има други планове за Ducati. Втората Световна война е крайно жестока към изграденото от Адриано и Марсело Дукати. При интензивни съюзнически бомбардировки през 1944 година е унищожена напълно новопостроената фабрика Борго Панигали, в едноименния квартал на Болоня. За щастие, хода на войната двамата братя прекарват в изучаването и планирането на нови продукти, които да бъдат представени на световния пазар след края на военните действия. Резултатът от този период на разсъждания е Cucciolo - малък спомагателен двигател, пуснат в продажба през 1946 година. Cucciolo бил предназначен да се монтира към велосипеди, но големият му успех направил така, че той съвсем скоро се сдобил със собствена рама, от което се родил първия малогабаритен мотоциклет на компанията. Благодарение на Cucciolo и последвалите разработки на Ducati в машиностроителния отрасъл, новата италианска марка мотоциклети бързо се утвърдила.

Създаването на Ducati Motor Holding S.p.A, Ducati Energia и Ducati Corse

Създаването на Ducati Motor...

Семейство Дукати се разделя със собствеността върху своя бизнес през 1950 година, когато италианското правителство национализира компанията. Две години след това - 1952 година - е представен първия скутер на Ducati Cruiser 175, впечатляващ с футуристичен за времето си дизайн, автоматична скоростна кутия и наличието на електрически стартер. Още година по-късно пък, Ducati се разделя на Ducati Meccanica - сега наричана Ducati Motor Holding S.p.A и Ducati Elettronica - сега известна като Ducati Energia. Тази реорганизания на фирмената структура цели да даде по-голяма автономност на мотоциклетния клон и да го разграничи от традиционното производство на компанията, съсредоточено оттам насетне в Ducati Energia. След като изяснихме това, от този момент до края на статията, за краткост ще използваме името Ducati, под което читателите би следвало да разбират Ducati Motor Holding S.p.A. И така. Пак през 1953 година Ducati пускат на пазара още един скутер, спартански и икономичен, с капацитет 98 куб. см. Скоро след това излиза и негова версия с работен обем на двигателя 125 куб. см.

През 1954 година се обособява състезателното звено на компанията под името Ducati Corse S.r.l. Същото и до ден днешен се занимава със спортните участия на Ducati, като наред с това извършва специализирани проучвания за обезпечаване техническото представяне на мотоциклетите с емблемата на Ducati. Ducati Corse се управлява от Клаудио Доменикали; в нея са заети 10% от служителите на болонската фирма. Към момента Ducati Corse участва в MotoGP, World Superbike и няколко други национални шампионата.

Фабио Талиони и Десмодромик (на стимката Mach 250)

Фабио Талиони и...
Другото много важно събитие през 1954 година е, че на пристана на Ducati тогава акостира Фабио Талиони, обречен да стане митологична фигура в мотоциклетния свят. Преди да пристигне в Болоня Талиони вече има значителен опит в конструирането на удивителни мотоциклети, блестящи с техническа оригиналност и безкомпромисни експлоатационни качества. Неговите проекти получават кръщение в състезания от всякакъв характер, където се доказва таланта му на дизайнер. С присъствието му в своите редици, до края на 1956 година Ducati вече разполагат с разширена моделна гама, включваща четиритактовия Tourist 174, а също моделите Special и Sport, развиващи скорост съответно 110-120-135 км/ч. На Миланското изложение през 1957-ма трите споменати модела излизат на сцената заедно с America - още едно ново попълнение в каталога на компанията. На следващата година Ducati произвеждат 200-кубиковия модел Elite. 1958 година бележи и триумфа на системата Десмодромик, която Талиони изобретява и по-късно станала емблематична за производителя от Болоня. Именно технологията, която Талиони разработва през последните три години, прави възможно създаването на недостижимия по мощност двуцилиндров 250-кубиков спортен мотоциклет, специално изискан да бъде такъв от известния британски състезател Майк Хейлуд. В последствие Хейлуд ще се превърне в най-успешния и обичан от феновете на Ducati пилот, независимо от не по-малко успешната му кариера и в MV Agusta.
 
За Ducati шестото десетилетие на 20 век се характеризира с повишаване обема на двигателите, увеличаване тавана на скоростта и разнообразяване на продуктовата гама с нови модели. В основата на търговския успех на компанията стоят едноцилиндровите Diana, Monza, Aurea и др., а по-късно и версиите 250, 350 и 450 на модела Scrambler. Най-вече, обаче, изпъква Mach 250, появил се през 1964 година и тотално превзел мотоциклетния свят. Основно негово качество била способността да развива над 150 км/ч, което и спечелило сърцата на мото ентусиастите. През 1968-ма на бял свят идва 450 Mark 3D, чиято максимална скорост достигала над 170 км/ч. Той се превръща и в първия серийно произвеждан модел на Ducati, оборудван със системата Десмодромик.  

Спортната слава на Ducati (на снимката 750 Supersport)

Спортната слава на Ducati (на...
Седемдесетте години виждат италианската компания успяла на американския пазар и завръщаща се към активно състезателно участие. През тези години Ducati печелят първите места в редица мотоциклетни надпревари, като двете най-значими са: двойната победа на състезанието „200 мили на Имола" през 1972 година, донесена от двуцилиндровия 750 Supersport и пилотите Пол Смарт и Бруно Спагиари; и победата на Майк Хейлуд в Tourist Trophy на о-в Ман отново върху гърба на Supersport, но вече с 900-кубиков работен обем. В знак на признателност към заслугите на Хейлуд, израснал като пилот с едноцилиндровите състезателни модели на марката, Ducati пускат в обращение силно ограничената ексклузивна версия на 900 Supersport, а именно 900 SS Mike Hailwood Replica.

Времена на промени и революции (на снимката Ducati 916)

Времена на промени и...

Края на седемдесетте и първата половина на осемдестте са години на промени за Ducati. Първо през 1978-ма VM Group закупува компанията, връщайки я в частни ръце, а после, през 1983-та, братя Кастилиони от Cagiva Group стават собственици на Ducati. Попадайки в сигурните ръце на двамата опитни Кастилиони - самите те мотоциклетни и състезателни фенове - компанията достига нови висоти в състезателните среди. Освен това новите собственици насочват развитието на Ducati към производството на висококапацитетни мотоциклети със спортен характер, което допълнително увеличава броя на дукатистите (от ит. Ducatisti - фенове на Ducati). Белезите от това решение са видими в продуктовата гама на Ducati и днес. Същото това решение оформя съвременния имидж на марката такъв, какъвто го познаваме.

В по-близките до наши дни времена, събитията за бележития мотоциклетен производител от Болоня са окъпани в контраст от успехи и разочарования. За един кратък отрязък от няколко години светът става свидетел на премиерата на Ducati Monster - най-добре приетия нейкид мотоциклет в историята на мотоциклетната индустрия. Това става през 1993 година. На следващата година виждаме и появата на суперспортния модел 916, който маркира революция в мотоциклетния дизайн. Неговата хармония между форми и функционалност, балансът между логика и емоция поставят Ducati на още по-високо равнище.

Въпреки техническите иновации и състезателните успехи, през 1995 година Ducati изпада в много тежка финансова криза, причинена от някои неуспешни инвестиции на дъщерни компании изпод шапката на Cagiva Group. Стига се до раздяла на братя Кастилиони с Ducati, като последните са продадени на американската Texas-Pacific Group. За първи път Ducati е в чужди ръце, но американските собственици вливат необходимия свеж финансов и човешки капитал за съживяването на компанията. Новите средства помагат за лансирането през 1996-та на моделната серия Sport Touring, с която Ducati влизат в сегмента на туристическите мотоциклети. Следва период на рекордни продажби за производителя от Болоня, които до голяма степен се дължат на Monster Black, превърнал се в най-успешния мотор в Италия за 1998-ма и 1999 година. Към това, през 1999-та акции на Ducati са пуснати в продажба на нюйоркската и миланската стокови борси.

Новата ера Ducati

 
Новото хилядолетие показва и стремежа на Ducati да бъде в крак с последните тенденции. През 2000 година моделът MH900e се продава само и единствено чрез Интернет. Оттогава води своето начало и официалния сайт на компанията ducati.com, превръщайки я в основен играч на мотоциклетната уеб-сцена. Състезателните успехи също следват своя нормален ход - безройни победи на всички състезателни фронтове. Карл Фогарти, Трой Бейлис и Кейси Стоунър са главните виновници за най-актуалните шампионски победи на Ducati. Преди шампионската 2007 година на Кейси Стоунър в MotoGP има едно друго обстоятелство, което трябва да споменем - връщането на собствеността върху компанията в италиански ръце. Investindustrial Holdings S.p.A купува Ducati от Texas-Pacific Group през 2005 година, само за до го препродаде през 2008-ма на сегашните собственици Performance Motorcycles S.p.A, при които обекта на покупко-продажба отново стана частна собственост.  

Заключението...

Заключението...
Ducati, както по-рано отбелязахме, се открояват с производството на висококапацитетни спортни мотоциклети, емблематични със своите L-образни двигатели (V-образни с 90-градусов ъгъл между цилиндрите) и дизайн на клапаните според технологията Десмодромик на Фабио Талиони, която заслужава да й посветим отделна статия. Ducati е името на цяла революция в мотоциклетния дизайн, революция, символизираща различността. Пример за това е модела 1198 (на снимката), наследил 1098 в ролята на флагман сред мотоциклетните редици на производителя.

Други снимки в рубриката

23.09.2009     |        KTM
21.03.2011     |        Laverda
31.12.2010     |        Историята на MZ
19.11.2010     |        Zongshen, Be Dragonized
15.09.2010     |        JAWA: Легендата продължава
Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio