Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Прототипи

ZOOM Rih

2286 прочита 10.06.2009 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net

 

ZOOM Rih е проект на немската компания ZOOM Designagency, представляващ една от най-актуалните мотоциклетни концепции. Това е така, защото прототипът датира от 2009 година. Името му Rih означава „вятър" на арабски и е символично за характера на машината. ZOOM Rih е суперспортен мотоциклет, предназначен за онези, чието хоби са състезанията, а ако бъде реализиран проекта, то той ще се произвежда в ограничени количества. Същото недвусмислено подсказват отличителните черти на концепцията.

Въздушният обтекател е конструиран като цял единичен елемент, което прави много лесен неговия демонтаж. В средата му пък е монтирана камера за видео записи от борда на мотора. Наистина оригинална е системата на въздуховодите RAM и начина, по който тя функционира. Отгоре на горивния резервоар са монтирани две мембрани, свързани с въздушната кутия. Тези бъбрековидни мембрани реагират на въздуха в нея и създават впечатлението, че моторът диша, като съответно се свиват при ниско налягане и издуват при високо. Друга от по-радикалните иновационни характеристики при ZOOM Rih са забележимите логота по гумите, интегрирани в тях благодарение на използваните за целта специални пигменти. Надписите променят цвета си в зависимост от температурата на гумите, давайки визуална представа за оптималното им състояние. Рамата също не е стандартна при този прототип. Тук тя е подсилена от допълнителни напречни стоманени тръби, които придават по-голяма якост на носещата конструкция. Тя е проектирана така, че да наподобява по вид анатомични мускули и сухожилия, което е продължение на идеята за „живия" мотоциклет, загатната от бъбрековидните мембрани, за които стана дума. ZOOM Rih е взел назаем 1000-кубиковия двигател от Aprilia V4, за да обезпечи състезателните си амбиции.

Предизвикателството пред създателите на Rih е било да развият идеята за състезателен мотоциклет без компромиси по отношение на неговото техническо представяне, тегло, аеродинамика и дизайн на шасито. В същото време прототипът е пълен с уникални и откровено необикновени дизайнерски решения.

Детайли

Детайли
 Марка ZOOM
 Модел Rih
 Година на проекта
 2009
 Година на влизане в производство
 -
 Двигател

 1000cc Aprilia V4

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio