Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Представяне

Royal Enfield Bullet - най-дълго произвежданият мотоциклет в света. / Bullet Classic C5

4248 прочита 17.06.2009 1Коментара Добави коментар e-motocafe.net
 
Моделът "Bullet" на Royal Enfield е най-дълго произвежданият мотоциклет в света, каращ 77-мата си година в серийно производство. Същият се появява за първи път през 1932 година или с други думи - в една отминала епоха. Новото превъплъщение на "Bullet", в неговата класическа форма (Royal Enfield Bullet Classic C5), наследява своя изтънчен британски стил, неизменно свързван с името Royal Enfield, от модела "Bullet G2" за 1951 година. Замислям се дали въобще има друг подобен аналог в двуколесния свят или по-точно мотоциклет с име, отлежало 77 години и дизайн, идващ направо от 1951-ва? Ще ми трябва известно време за отговор.

Най-модерният мотоциклет на Royal Enfield

Най-модерният мотоциклет...
Новият Bullet Classic C5 или още Bullet Classic 500 EFI, обаче, е най-модерният мотор, правен от индийската компания досега. Да, Royal Enfield - известната и със своите пушки оръжейна компания - от 1955 година е изцяло в индийски ръце. Именно през 1955-та британското предприятие прехвърля целите си производствени мощности в Ченай (известен до 1996 г. като Мадрас), за да произвежда там мотоциклети за индийската армия. От миналото на Royal Enfield в оръжейния бизнес идва неофициалният девиз на сегашния мотоциклетен производител - „Здрави като пушки, летят като куршуми". Както и да е. Ставаше дума, че Bullet Classic C5 е най-съвременното предложение на компанията, както подсказва и трибуквената абревиатура EFI във другото разпространено название на същия модел. То стои за Electronic Fuel Injection, т.е. безкарбураторно електронно подаване на горивото в двигателя. Въвеждането на такава система е новост за индийците, реализирана за първи път в последните две разработки, опиращи се на "Bullet" - C5 и G5, които, между другото, често биват бъркани. Запалването е електрическо, а традиционният кик-стартер, иначе характерен за всички мотоциклети с марката Royal Enfield, при С5 липсва. Той се задвижва от 499-кубиков, едноцилиндров, четиритактов, въздушно охлаждан двигател, изграден като цял единичен блок по технологията UCE (Unitary Construction Engine). Заради тези нововъведения конкретният мотор се счита за първия наистина нов модел на компанията в последните 54 години от нейната история.

Целевите пазари за новия "Bullet" са Европа и САЩ

 
Индииците са си поставили за цел с Bullet Classic да предложат една мотоциклетна ретро класика, носеща британския аристократизъм на своето наследство, но която е достатъчно осъвременена, за да повиши износа на компанията с желаните 15%. Ето защо двигателят покрива задължителната, за да се продава машината в Европа, Евро 3 норма за вредни емисии. Това не е случайно, след като Стария континент е основната дестинация на слезлите от поточната линия екземпляри на Bullet Classic. Той дебютира пред целевата си аудитория на есенното Intermot изложение в Кьолн миналата година, а през януари официално стартира разпространението му в дилърската мрежа на компанията. В САЩ също вече му се радват. Слуховете са, че до края на 2009-та Bullet Classic C5 би трябвало да се появи и на индийския пазар, макар това да се подлага на големи съмнения от феновете на марката в Индия и те имат основания за това, защото според други инзточници моделът е предназначен само за износ.

Основни качества

Основни качества
Оборудването на Bullet Classic C5 е спартанско - липсва тахометър например, а с неговите 27,2 к.с. и максимална скорост 132 км/ч е трудно да си представим как „лети като куршум", но той и не е направен с такъв замисъл, а за чисто удоволствие от ездата, каквото по думите на създателите му, единствено „британски" едноцилиндров мотоциклет може да осигури. Поддържането на постоянна скорост от 110 км/ч, което така или иначе е разрешено само на магистралите, не е проблем за ретро класиката, а конструкторите са постигнали и нещо друго много важно. UCE технологията за направата на двигателя не е въведена самоцелно. Тя увеличава надеждността на задвижващия агрегат многократно, повишава ефективността му и намалява разхода на гориво. Липсата на водно охлаждане от друга страна също намалява грижите по поддръжка, свързани със следене нивото на охладителната течност, маркучите на радиатора и т.н. Трябва да отбележим и, че въпреки скромните коне, впрегнати в Bullet Classic C5, той се явява най-мощният Royal Enfield произвеждан някога.

Цветова гама и цена

Въпросното двуколесно е налично в три цвята - черно, червено и класическо зелено. Признавам, последното не ми е по вкуса, но в този случай сякаш най-добре подхожда на неповторимото излъчване, което този мотор притежава. Предвидени са и няколко комплекта за бързо персонализиране на базовия модел, които могат да бъдат поръчани отделно. Цената на базовия вариант е $6395 в САЩ, докато за европейска такава нямаме сведения.
 
  

Bullet Classic C5 сам си е конкуренция

Bullet Classic C5 сам си е...
Съвсем накрая ще се опитам да дам някакви насоки къде да търсим конкуренцията на Royal Enfield Bullet Classic и така да споделя до какъв отговор стигнах на въпроса, който сам си поставих в началото. По традиции в производството на мотоциклети на бившата британска марка съперничат американските Indian и Harley-Davidson, но близка алтернатива на прегледания модел не може да бъде открита сред продуктовите им гами. Triumph и техните ретро класики са другият възможен отговор, но дори бегъл поглед показва, че сравнение отново не може да има, което оставя Royal Enfield Bullet сам в един сегмент, който шеговито можем да наречем „Най-дълго произвеждан мотоциклет в света".

Taбл.1 Детайли ( на снимката Royal Enfield Bullet - най-дълго произвежданият мотоциклет в света. / Bullet Classic C5)

Модел Royal Enfield Bullet Classic C5
Размери 2160 x 800 x 1050 мм
Сухо тегло 187 кг
Препор. макс скорост ≈132 км/ч
Двигател OHV, едноцилиндров, четиритактов с въздушно охлаждане
Капацитет 499 сс
Мощност 27,2 к.с. при 5250 об/мин.
Карбуратор EFI безкарбураторно електронно подаване на гориво
Съединител Мокър със седем диска
Въртящ момент 41,3 Nm при 4000 об/мин.
Запалване Електрическо
Скоростна кутия 5-степенна
Резервоар (капацитет) 14,5 литра
Спирачки (предни) Единичен диск, Ø 280 мм
Спирачки (задни) Барабанни, Ø 152 мм
Предно окачване Телескопични хидравлични амортисьори
Задно окачване Шарнирно рамо с пълни с газ амортисьори
Колела Отпред: 90/90-18 / Отзад: 110/80-18
Цветова гама Черно / Червено / Класическо зелено
Цена $ 6 395

Галерия

| 01.01.2012 | boian
roial enfild bulet

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio