Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Мото-досие

Американската мотоциклетна гордост Harley-Davidson

5575 прочита 28.06.2009 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net
 
Harley-Davidson е американски производител на мотоциклети и една от малкото компаниите в тази индустрия с история, която може да се проследи повече от век назад във времето. Harley-Davidson Motor Company е основана през 1903 година в Милуоки, щата Уисконсин. Уилям Харли и Артър Дейвидсън дават имената си и създават марка, превърнала се с течения на годините в най-голямата гордост на американската промишлена индустрия.

Уилям Харли и тримата братя Дейвидсън стоят зад компанията Harley-Davidson

Уилям Харли и тримата...
Още през 1901 година 21-годишният тогава Уилям Харли завършва своя скица на двигател, проектиран да се монтира към велосипед. Около тази скица две години по-късно бива създаден първият мотоциклет Harley-Davidson. Той има работен обем на двигателя 116 куб. см, което двамата приятели бързо осъзнават, че е недостатъчно дори, за да бъдат изкачени полегатите склонове около Милуоки без помощта на педали. Уилям и Артър, към които същата година (1903) се присъединява и брата на Артър Уолтър Дейвидсън, веднага се захващат с второто поколение на своята машина. Резултатът е първият „истински" мотоциклет Harley-Davidson с капацитет на двигателя 405 куб. см и модерна рама по дизайн на Merkel Motorcycles. Големият обем на задвижващия агрегат и голямата рама, която го помещава изваждат мотоциклета от категорията на моторизираните велосипеди. Един от първите екземплярите на своето творение момчетата продават на близък приятел, а по това време Harley-Davidson Motor Company все още е изписано небрежно на вратата на малка тясна колиба в задния двор на семейство Дейвидсън. Същата малка колиба става нарицателен образ на американския предприемачески дух и остава основна отправна точка, когато се разглежда биографията на компанията. Днес дубликат на скромната постройка може да бъде видян в музея на Harley-Davidson в Милуоки.

Първото Harley

Първото Harley
През 1905 година тръгват първите реклами на Harley-Davidson в местен вестник. Там се предлагат двигателите на компанията в категорията „Направи си сам". До април същата година вече се произвеждат завършени модели на мотоциклети, но в много ограничени бройки. През 1906 година е открита новата фабрика на компанията на улица „Честнът" (сега авеню „Джуно" в Милуоки), където и до днес е главният офис на Harley-Davidson Motor Company. През 1907 година главната фигура в Harley-Davidson, а именно Уилям Харли, се дипломира като машинен инженер от университета на Уисконсин. В същото време фабриката е разширена с построяването на втори етаж, а към компанията се присъединява и третия от братята Дейвидсън - Уилям. Знанията на Уилям Харли помагат неимоверно за усъвършенстването на двигателите, които Harley-Davidson използват за своите мотоциклети през годините. Емблематичен за марката става двуцилиндровият V-образен двигател с 45-градусов ъгъл между цилиндрите. За много дълго време напред той е единственият двигател, на който залагат в Милуоки.

HD активно участва във военните усилия на САЩ през двете световни войни

HD активно участва във...
В течение на годините предхождащи Първата световна война Harley-Davidson печели голяма популярност, която се реализира в продажби. На този ранен етап от развитието си Harley-Davidson вече засенчва Indian по състезателните писти. Когато войната избухва, на все още младата мотоциклетната компания е възложено оборудването на американската армия с 20 000 мотоциклета. Дотогава Harley-Davidson вече е станал най-големият мотоциклетен производител в света с над 2000 дистрибутори по цялото земно кълбо. След войната надмогват дори Голямата депресия и взимат решително надмощие над единствения си останал конкурент в лицето на Indian. През 30-те орелът се появява в емблемата на марката, а тя от друга страна става предпочитаният избор на щатската моторизирана полиция. Пак тогава се появяват и двигателите от поколението Knucklehead, превърнали се в символ на крайната победа на Harley над Indian. Сравнението между двете най-големи имена в историята на американската мотоциклетна индустрия става невъзможно занапред.

Harley-Davidson Hydra-Glide 1949

Harley-Davidson Hydra-Glide 1949
Идва Втората световна война, само за да постави компанията от Милуоки в едно много познато положение - отново произвежда хиляди и хиляди мотори за нуждите на армията. Не само заради това, че те директно подпомагат военните усилия на САЩ във войната, през 1947-ма Harley-Davidson вече се считат за „мотоциклетите на Америка". През 1949 година компанията въвежда хидравличните предни спирачки при моделите Hydra-Glide.

Harley-Davidson Sportster 1957

Harley-Davidson Sportster 1957
Петдесетте години бележат лош период за Harley. Британците притежават 40% от световния мотоциклетен пазар, благодарение на Triumph. Отговорът на американците е моделът Sportster - най-бързият Harley-Davidson в дотогавашната им история. Той се появява през 1957-ма и се превръща в моментален успех. Също както британците, така и Harley остават верни на своя стил и характер, които ги правят известни на първо време, но освен всичко им осигуряват непреходна слава чак до нашето съвремие.

Harley-Davidson FXS 1977 "Low Rider"

Harley-Davidson FXS 1977 "Low Rider"
Следващият важен момент в историята на бележитата марка е точно преди настъпването на седмото десетилетие от века. Японската атака на мотоциклетния пазар заличава британските мотоциклетни производители почти напълно, а американците също едва се крепят. През 1969 година Harley-Davidson се слива с American Machine and Foundry Company (AMF). Този ход подсигурява финансовото им оцеляване, но води след себе си редица негативи за реномето на компанията. Правят се вътрешни преобразования, които довеждат до масови стачки на работниците, а като краен резултат качеството на произведените в този период мотоциклети се влошава. Двигателите от поколението Shovelhead остават малко незабелязани сред проблемите. 1971-ва вижда раждането на круизъра като тип мотоциклет и това силно повлиява стилистиката на мотоциклетите от Милуоки. През 1973 година Harley-Davidson местят производството си в нова, много по-голяма и модерна фабрика в Йорк, щата Пенсилвания. Две години по-късно Harley се поздравяват и с успех в дърт трак шампионата на САЩ, който впоследствие печелят още три последователни пъти. Стигаме до 1977-ма, когато е лансиран моделът FXS. Той е характерен с ниската позиция на седалката, откъдето идва известния нарицателен термин "Low Rider", под което име става разпознаваем и конкретния модел.

Harley-Davidson Softail (версия 2008)

Harley-Davidson Softail (версия 2008)
Началото на 80-те носи технологични промени за мотоциклетите Harley-Davidson. Пример за това е моделът FLT (1980), разполагащ с 5-степенна скоростна кутия, която посредством болтове е в твърда връзка с двигателя. От същата година крайното задвижване е подменено и се осъществява чрез кевларен ремък. През 1981 година компанията е откупена от AMF и отново става самостоятелна. Още на следващата година последва въвеждането на програма за повишаване качеството на частите, от които се изграждат американските мотоциклети. Програмата е известна като Materials as Needed (MAN). През 1983-та пък се реализира идеята за най-големият фирмено спонсориран мотоциклетен клуб в света - Harley Owners Group. До края на века в H.O.G. членуват над 500 000 горди собственици на мотоциклет/и с марката Harley-Davidson. Продуктовата линия на производителя от Милуоки се обогатява с модела Softail през 1984 година. Той прави впечатление със скритите си задни амортисьори.
 
Harley-Davidson Motor Company излиза на нюйоркската стокова борса през 1987 година.

Harley-Davidson Fatboy (версия 2009)

Harley-Davidson Fatboy (версия 2009)

В ранните години на последното десетилетие от века се появява и друг бележит модел от каталога на Harley-Davidson. Fatboy прави дебют и незабавно си спечелва статут на легенда. От създаването си той сякаш е обречен да стане обект на колекционерската страст на безброй мотоциклетни ентусиасти по цял свят, което с годините действително видяхме да се случва. Неговото име е производно от имената на двете атомни бомби, които американците пускат над Япония в самия край на Втората Световна война - "Fat Man" и "Little Boy".

VR1000 - един амбициозен, но неуспешен проект

VR1000 - един амбициозен, но...
Много интересен момент в историята на Harley-Davidson е опитът им да се включат в световния Superbike шампионат през 1994 година. VR1000 се казва мотоциклетът, с който американската компания предявява новите си претенции за състезателна слава. Единственото, което Harley-Davidson постигат с този си експеримент е да разберат, че не са способни да създадат състезателно ориентиран спортен мотоциклет. Това е далеч от техните традиции и проектът приключва скоропостижно. В края на 90-те се отварят няколко нови фабрики, включително такава за сглобяване на именитите мотоциклети в Бразилия през 1998 година. От 2001-ва пък Softail се сдоби със система за директно впръскване на горивото.

Заключението...

 
В наши дни Harley-Davidson притежава над 60% от пазара на мотоциклети над 850 куб. см в Северна Америка, а чрез своя филиал Buell Motorcycles Harley-Davidson Motor Company имат досег и със спортния сегмент, който иначе остава извън полезрението на компанията. След закупуването на MV Agusta през миналата година връзката на американците със света на суперспортните мотоциклети се заздрави допълнително, черпейки от изконната италианска страст. Въпреки всичко Harley-Davidson си остава марка, разпознаваема с тежките круизъри. Те са лицето на марката и притежават собствен неповторим стил, стил който се чете в неизменната V-образна конфигурация на двигателя или в звука, излизащ от него. Harley-Davidson е мотоциклетната гордост на Америка и мечта за мнозина.

Други снимки в рубриката

23.09.2009     |        KTM
21.03.2011     |        Laverda
31.12.2010     |        Историята на MZ
19.11.2010     |        Zongshen, Be Dragonized
15.09.2010     |        JAWA: Легендата продължава
Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio