Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Представяне

Moto Guzzi Stelvio 1200 4V

5423 прочита 15.07.2009 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net
 
Moto Guzzi Stelvio е италиански мотоциклет, попадащ в максиендуро класа. Той е нагледна демонстрация как нещата могат да се правят и по по-различен начин от общоприетия. Това е мотоциклет, който със своя силен характер се изправя срещу въздесъщата GS серия на BMW - Немезида за всички конкуренти в сегмента на големите приключенски машини с две колела. Въпреки всичко Stelvio има какво да предложи в своя защита. Досущ като главния си конкурент и той е оборудван с карданна вторична предавка, чиито предимства са многобройни и общо взето добре известни. Освен това, следвайки повече от успешната концепция на BMW R1200GS, по негово подобие, италианският мотоциклет също има уникален двигател с неконвенционална конфигурация - напречно разположен V-образен, с 90-градусов ъгъл между цилиндрите. Тези конструкторски особености обаче, се явяват два от характерните белега "по рождение" на Moto Guzzi и в тази връзка няма почва за обвинения в "преписване". Към приликите между двата конкурентни модела трябва да добавим и единичното рамо на задното окачване. С други думи, като оставим V-образната конфигурация на задвижващия агрегат, Moto Guzzi Stelvio току-виж минал за мотоциклет от каталога на баварците. Разбира се, всяко подобно твърдение крие тенденция на бягство от истината, защото приликите бяха изчерпани с изложеното дотук.

Емблематичният за Moto Guzzi V-образен, напречно разположен Quattrovalvole

Емблематичният за Moto Guzzi...
Stelvio носи името на едноименния планински проход в италианските Алпи, прочут със своите 84 завоя тип "фиба". Кръщаването на максиендурото на Moto Guzzi с това име носи подчертана символика. Гладиаторският му вид и на пръв поглед голямата височина не подсказват игривостта на неговия характер, която проличава веднъж щом машината потегли. Задвижва я мощният 1151-кубиков, V-образен двигател Quattrovalvole, за който стана ясно, че е с напречно разположение при цялата моделна гама на италианския производител. В Stelvio той е способен на 105 к.с., пренастроен с помощта на инженери от Aprilia (с Moto Guzzi са под общата шапка на Piaggio Group), така че да се отнеме част от производителността при високите обороти за сметка на по-добро ускорение при ниските. Необходимата за този тип мотоциклети повратливост е постигната и благодарение на яката стоманена рама, основна част от която е самия двигател. Тя е същата като при модела Griso, както впрочем и двигателя, само че с малко по-деликатни размери на тръбите, за да се спести място за резервоара. По този начин, независимо от високия си център на тежест, Stelvio е изключително отзивчив в завои, макар при по-остри такива да се налага известна корекция в линията на движение.

Странен, но привлекателен дизайн

Странен, но привлекателен...
Дизайнът на Moto Guzzi Stelvio е чисто италински, изпълнен със страст и съчетаващ елегантност с трудносмилаема чудатост. Цилиндрите на напречно разположения двигател, които се показват от всяка страна на шасито, карданната вторична предавка, единичното рамо на задното окачване и дебелите колекторни тръби, завършващи в обемист стоманен заглушител са опорните точки на дизайна при този ендуро мотоциклет. Други открояващи се детайли са двата фара, оформящи лицето на Stelvio, широката удобна седалка, която се регулира във височина (от 820 до 840 мм), компактния резервоар с основни заслуги за елегантния силует на мотоциклета, както и контурите на стоманената рама, забележими точно под седалката и между цилиндрите. В конкретния случай всичко е направено с мисъл за оптималното му функционално приложение. Всеки от двата фара хвърля обилен сноп лъчи, превръщайки нощната езда в една малко по-безопасна авантюра; седалката осигурява върховен комфорт, което е много важно за дългите походи, осъществявани обикновено с такъв тип мотоциклети; резервоара може и да жертва част от капацитета си (само 18 литра), но запазва елегантната фигура на Stelvio, нещо неприсъщо на тумбестия BMW R1200GS. От дясната страна на резервоара пък е намерило място малко отделение за съхранение на дребни лични вещи. Отново елементът, помещаващ горивото на мотора е повод за най-големи критики към него. Обемът му от 18 литра е без съмнение ахилесовата пета на модела. Според различни източници автономността на Moto Guzzi-то е между 260 и 360 км. Както винаги, истината вероятно е някъде посредата, но дори и това не е забележителен атестат в максиендуро класа. Все пак показателите на редовата версия на GS са доста близки по този пункт.
 
Moto Guzzi Stelvio е най-способен върху асфалтова настилка, но има заложби и на компетентен офроудър. Дори за тези, които смятат да предприемат трансконтинентални или околосветски пътешествия той е добра алтернатива на BMW. Карданното задвижване и въздушното охлаждане намаляват грижите за поддръжка, еднодисковият съединител прави смяната на скоростите плавна и лека, а задното окачване дава много опции за настройване според изискванията на терена или предпочитанията на мотоциклетиста. Претенции има към предното окачване, свързани с „гмуркане" при интензивно усилие върху предната спирачка или при преодоляването на значителни неравности. Без оглед на това комфортът остава на свръхвисоко ниво, може би най-голямото достойнство на италианския мотоциклет.  

Още малко детайли

Още малко детайли
Въздушният обтекател се регулира на височина, а корекцията се извършва по най-изпитания метод - с ръце. Таблото с измерителните уреди е решено в стила на Aprilia - комбинация от дигитална секция и аналогов оборотомер. Изпъкнали пластмасови спойлери от двете страни на шасито насочват въздушната струя директно към цилиндрите. При версията за 2008 година в тези спойлери бяха интегрирани и предните мигачи, но при обновяването на модела през 2009-та те бяха преместени в огледалата. Могъщият Quattrovalvole предоставя изобилие от тяга, която тласка нелекия (214 кг сухо тегло) мотоциклет неумолимо напред. Той допринася много за завладяващото усещане от ездата на Stelvio.

Stelvio е достоен конкурент на BMW1200GS

 
Всичко е в хармония при ендурото на Moto Guzzi, като изключим областта около фаровете или това как тяхната кръгла форма навява някакви асоциации на симпатична уродливост. Сигурно е, че Stelvio ще събира погледи, при това повече от R1200GS на BMW. Естествено, излъчването му не е толкова мъжествено, колкото на бавареца, но това лошо ли е?! Не е сигурен и победителят измежду двата претендента по отношение на надеждността и качеството на изработка. Традиционно немците са известни и с двете, но оплаквания в тези направления са все по-често явление сред клиентелата на компанията. Италианците, от друга страна, обичайно са на другия полюс. Не и Moto Guzzi. Тяхната малобройна продукция минава строг качествен контрол и няма как да е иначе за компания, която се бори да си върне загубената стара слава. В същия дух Stelvio изглежда направен, все едно да издържи на вечността, а качеството на изработка е по немски безкомпромисно. Сред всички претенденти да детронират GS от върха в сегмента на големите приключенски мотоциклети, сякаш предложението на Moto Guzzi разполага с най-голям потенциал да го направи. Цената и на двата мотора е около 13 000 евро. В края на краищата битката отново се решава от по-качествената и добре установена дистрибуторска мрежа на BMW.

Версията NTX на Stelvio

Версията NTX на Stelvio
През 2008 година Stelvio NTX беше представен на публиката - стандартно екипирана с куп аксесоари версия на оригиналния модел. NTX на свой ред се бори срещу своя еквивалент от противниковата страна - R1200GS Adventure. А за тези, които искат по собствен избор да оборудват своето Stelvio, то аксесоарите са на разположение в богато разнообразие - навигационна система, предпазни ролбари за цилиндрите и кардана, предпазители на ръцете, допълнителни фарове, защитна тава на картера, куфари с голям обем за багаж и др.

За Moto Guzzi Stelvio 1200 4V в едно изречение

За Moto Guzzi Stelvio 1200 4V в едно...
Накратко - това е изключителен мотоциклет с неоползотворен до предела му потенциал и все пак отличен избор за неконформистки настроените максиендуро ентусиасти.

Taбл.1 Детайли ( на снимката Moto Guzzi Stelvio 1200 4V)

Модел Stelvio 1200 4V
Размери 2250 х 1025 х 1475 мм
Височина на седалката 820 - 840 мм (регулируема)
Клиренс 210 мм
Сухо тегло 214 кг
Препор. макс скорост ≈220 км/ч
Двигател Moto Guzzi Quattrovalvole, четиритактов, двуцилиндров, 90-градусов V-образен, SOHC (4 калапана на цилиндър), с въздушно-маслено охлаждане
Капацитет 1151 сс
Мощност 105 к.с. при 7500 об/мин.
Карбуратор Magneti Marelli безкарбураторно директно впръскване на горивото
Съединител Еднодисков с антивибрационен буфер
Въртящ момент 108 Nm при 6400 об/мин.
Запалване Електронно / електрически стартер
Скоростна кутия 6-степенна
Резервоар (капацитет) 18 литра (4,5 литра резерва)
Спирачки (предни) Два плаващи диска, Ø 320 мм
Спирачки (задни) Единичен фиксиран диск, Ø 282 мм
Предно окачване Marzocchi хидравлична телескопична вилка (Ø 50 мм) с ход 170 мм
Задно окачване Единично рамо с хидравличен моноамортисьор (ход 155 мм)
Колела Отпред: алуминиева джанта със спици; 110/80 R19” / Отзад: алуминиева джанта със спици; 180/55 R17”
Цветова гама Черно / Червено / Бяло
Цена Около 13 000 евро

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio