Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

За начинаещи

Верижната вторична предавка

3490 прочита 15.07.2009 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net

 

Вторичната предавка осъществява връзката между скоростната кутия и задното (двигателно) колело на мотоциклета. В мотоциклетите вторичната предавка може да бъде изпълнена по две схеми и според това различаваме верижна и карданна вторична предавка. Разбира се, среща се и ремъчно задвижване, но все още по-рядко. Сега ще разгледаме първия вариант.

Верижната вторична предавка се състои от малко верижно зъбно колело (пиньон), верига и голямо верижно колело (венец).

Малкото верижно колело е захванато към изходящия вал на скоростната кутия и се върти заедно с него. Обикновено пиньонът е скрит, а броят на зъбите му е винаги минимално допустимият за добрата работа на веригата.

Веригата на вторичната предавка е втулко-ролкова, едноредова. Съставена е от отделни прешлени, свързани шарнирно един с друг. Различаваме външни, вътрешни и съединителни прешлени. Външните прешлени са съставени от странични пластини, свързани с две оси, а вътрешните - от странични пластини, свързани с две втулки, на които са надянати ролки. Свързването на отделните прешлени става, като осите на външните се вкарат през втулките на вътрешните прешлени и след поставянето на външното пластина се занитят. Така, свързани последователно, прешлените образуват веригата, която е неразглобяема. Двата й края се свързват с помощта на съединителния прешлен. Разстоянието между две съседна оси от веригата се нарича стъпка и е един от основните параметри, с които се характеризира веригата. При мотоциклетите са използват вериги със стъпка 12,7 мм (1/2 цол). Всички детайли на веригата са термообработени и закалени, което удължава живота й. Мотоциклетната верига е много неблагоприятно натоварена. Тя пренася целия въртящ момент от двигателя и това често става не плавно, а с тласъци. Освен това триенето между веригата и верижните колела е в най-добрия случай полусухо, а по-често сухо, тъй като при въртенето голяма част от наслаганата смазка се изхвърля. Обикновено при мотоциклетите веригата работи на открито и по нея полепва прах, който още повече влошава условията на работа. Поради всичко това веригата се износва или разпъва сравнително бързо. Разтеглената верига провисва и започва да „трака" по време на движение.

Голямото верижно колело (венецът) е захванато към задното колело на мотоциклета по два начина: чрез твърда връзка към главината (нитове, болтове, щифтове и др.) или еластично посредством гумени или пружинни елементи. В първия случай тласъците и придърпванията, получени от двигателя и скоростната кутия, се предават през веригата към задното колело на мотоциклета твърдо, докато във втория случай тези тласъци в значителна степен се омекотяват, което влияе благоприятно на цялата мотоциклетна трансмисия. Самото колело се изработва от качествена стомана и има значително по-голям брой зъби от пиньона. По такъв начин във вторичната предавка става последното намаляване на оборотите от коляновия вал към задното колело на мотоциклета.

По правило верижната вторична предавка изисква повече грижи от карданната.

Разтегнатата и провиснала верига трябва своевременно да бъде опъвана. Смята се, че веригата е провиснала повече от нормалното, ако при натискане по средата в горния й клон провисването е повече от 20 мм. Веригата не бива да бъде и прекалено опъната, затова при проверката провисването не бива да бъде по-малко от 8 мм. Проверката се извършва няколко пъти, като всеки път задното колело се превърта на определен ъгъл. Изпъването на веригата става по два начина: с помощта на специалните обтегачи, с които се издърпва цялото задно колело, или ако е много разтегната и ходът на обтегачите не достига за опъването й - като се свалят два или повече, но винаги четен брой прешлени. При опъването на веригата с обтегачите трябва да се внимава преместването на задната ос да бъде и от двете страни на вилката еднакво. В противен случай малкото и голямото верижно колело няма да лежат в една равнина, което довежда до бързото износване на веригата и колелата, а при по-голямо изкривяване - и до често „изпадане" на веригата от верижното колело.

При нормална експлоатация и добро поддържане веригата може да издържи пробег около 15 000 км и повече.

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio