Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Мото-досие

Moto Guzzi - възкресени от прахта

4194 прочита 22.07.2009 1Коментара Добави коментар e-motocafe.net
Moto Guzzi или само Guzzi е един от най-старите италиански и въобще европейски производители на мотоциклети, оцелели от ранните години на индустрията до сега. В момента Moto Guzzi са една от седемте марки под шапката на Piaggio Group, четвъртият най-голям мотоциклетен производител в света по брой единици, слезли от поточната линия. Днес моделите на Guzzi са емблематични с напречното разположения си V-образен двуцилиндров двигател и карданното задвижване. Гамата на италианците е съставена от съвременни мотоциклети, проектирани в съответствие с последните технологии в бранша. В каталога им се срещат класически машини с ретро стилистика, круизъри, спортни нейкид модели, максиендуро и типичен шосеен турър. Едни от тях са удобни, други бързи, трети мощни, а четвърти съчетават всичко това плюс още много, но те всички носят разпознаваемия почерк на традицията, която компанията Moto Guzzi е съхранила в своето наследство.

Moto Guzzi оставя голям отпечатък върху мотоциклетната индустрия (на снимката въздушния тунел на компанията)

Moto Guzzi оставя голям...
Компанията е основана през 1921 година в градчето Мандело дел Ларио, Ломбардия, Италия. Нейни създатели са приятелите Карло Гуци, Джорджио Пароди и Джиовани Равели – и тримата ветерани авиатори от Първата световна война. Първоначалните намерения на триото са били Карло да проектира мотоциклет, Пароди да спонсорира начинанието със семейното си богатство, а състезателният талант Равели да промотира машината. За съжаление Равели загива при самолетна катастрофа непосредствено преди да осъществят плана си и така останалите двама другари основават Moto Guzzi, избирайки за емблема орелът с разперени криле, който е бил символ на ескадрилата на тримата пилоти през войната. Този жест е в знак на почит към загиналия. В началото адресната регистрация на компанията се водила в Генуа, но главният офис и основното поле на действие били в Мандело дел Ларио. През по-голямата част от своето съществуване оттук нататък Guzzi е считан за най-значимия италиански производител на двуколесни. Не става дума за производствен потенциал, а за революционни нововъведения, състезателни успехи и страст към мотоциклетите. Пример за нововъведенията на Moto Guzzi са: първата централна стойка на мотоциклет (модела Nomad от 1921 година); усъвършенстване на карданното задвижване, довело до преодоляване на проблема с неравномерното ускорение (всички съвременни модели на Guzzi използват патентованата система CARC на задното окачване, комбинирана с карданна вторична предавка); първото „модерно” задно окачване с единично рамо (модела G.T. от 1928 година); първият 8-цилидров мотоциклетен двигател вижда бял свят при състезателния модел на италианците с името Grand Prix V8, представен през 1955 година. Той е средно с по 10-15 к.с. по-мощен от конкурентните 4-цилиндрови мотоциклети на MV Agusta и Gilera тогава. Освен това Grand Prix V8 развива невероятните за времето си 280 км/ч, скорост която е постигната отново в състезание едва 30 години по-късно. Друго от забележителните постижения на новаторската компания е първият в мотоциклетната индустрия въздушен тунел. Той е изграден през далечната 1950 година и предлага уникални предимства на Guzzi. Оптимизират се аеродинамичните показатели на техните мотоциклети чрез подобряване позицията на ездача и създаването на монолитни въздушни обтекатели. Това осигурява технологичното превъзходство на Moto Guzzi, поне до появата на японските производители половин десетилетие напред във времето, и обвързва марката с поредица спортни успехи. Същият този въздушен тунел е функциониращ и до ден днешен.

Първото Moto Guzzi - Normale 500 (1922 г.)

Първото Moto Guzzi - Normale 500 (1922 г.)
Първият мотоциклет на Moto Guzzi, както е било по план, е проектиран от Карло Гуци още през 1920 година и влиза в производство през 1922-ра. Той е кръстен Normale, разполага с 500-кубиков двигател и незабавно става популярен в състезателните среди, донасяйки успех на създателите си. Моделът бива многократно обновяван през последвалите години, но без да се прилагат нововъведения, а вместо това се залага на изпитаните технологични приоми, стоящи в неговата основа. Този подход спечелва репутация на висока надеждност, както за модела, така и за производителя. През 30-те Moto Guzzi следват наложения модел да промотират продукцията си, участвайки в състезания. Жадни за признание и успех Guzzi правят впечатление в надпреварите на остров Ман и по-конкретно през 1935 година, когато фирменият пилот Стенли Уудс дублира победата си в лекия клас с такава в Senior TT класа. В този период Moto Guzzi пускат на пазара изключително красиви модели като Gondor (1938 година) и Dondolino (1940 година), боядисани в светло червено – възприет за фирмен цвят.

Grand Prix V8 - първият осемцилиндров мотоциклет

Grand Prix V8 - първият...
Петдесетте години виждат Moto Guzzi заедно с Gilera и Mondial на върха на състезателните серии Grand Prix. Издръжливите леки 250- и 350-кубикови мотоциклети, проектирани от Джулио Каркано доминират средните класове. Между 1953-та и 1957-ма фирмата печели пет последователни шампионски титли в класа до 350 куб. см. Именно тогава е разработен и шедьовърът на Каркано – споменатият по-горе осемцилиндров Grand Prix V8. Последният не претърпява особено развитие въпреки огромния си потенциал и така през 1957 година Moto Guzzi, Gilera и Mondial едновременно се оттеглят от състезателните серии, посочвайки като причина нарастващите разходи по участието и спада в продажбите. Дотогава италианците от Мандело дел Ларио имат 8 световни титли при пилотите, 6 при конструкторите и 11 победи в ТТ състезанията на остров Ман. 
Десетина години след края на Втората световна война Guzzi изживяват труден етап, както много други европейски производители. Те се опитват да превъзмогнат ситуацията, като започват да правят скутери. Традиционните играчи на този пазар обаче, не са склонни да приемат нашествието на все още мощната компания в техните среди и Lambretta отговарят с прототип на малък мотоциклет, директно предизвиквайки Moto Guzzi по този начин. Последвайки тази контраофанзива, двете фирми в крайна сметка стигат до компромисно споразумение и никога не произвеждат съответно първия си мотоциклет (Lambretta) и поредния си осъвременен скутер (Moto Guzzi). До 1964 година големият преди производител от малкото градче Мандело дел Ларио е изпаднал в сериозна финансова криза, а след кратко боледуване, на 75-годишна възраст умира движещата сила на компанията - Карло Гуци, но управлението още отпреди това е в ръцете на Енрико Пароди, брат на съоснователя Джорджио Пароди.

Управлението на SEIMM

В периода 1967-1973 година Moto Guzzi става притежание на държавно контролираното предприятие SEIMM. Тогава запазилият поста си на главен инженер в компанията Джулио Каркано създава най-емблематичния дизайн в своята кариера – V-образния, въздушно охлаждан двигател със стърчащи от двете страни на мотора, заради напречното им разположение, цилиндри. Тази конфигурация на задвижващия агрегат се превръща в запазената марка на Moto Guzzi заедно с карданната вторична предавка, която компанията усъвършенства.

Ерата "де Томазо" на Moto Guzzi

Ерата "де Томазо" на...
През 1973 година настъпва ерата „де Томазо” за Moto Guzzi. De Tomaso Industries Inc., собственост на крупния аржентински индустриалец Алехандро де Томазо, закупува SEIMM, а с него логично придобива и мотоциклетния производител от Ломбардия. Под чадъра на De Tomaso Industries Inc. Moto Guzzi се озовават заедно с Benelli – друга легендарна италианска марка мотоциклети и Maserati, както и отново излизат на печалба в чисто финансов план. В тези години продължава работата по развитието на V-образния двигател с неконвенционална конфигурация, като са лансирани негови версии с 650- и 750-кубиков капацитет. През 1988 година Moto Guzzi се слива с Benelli и SEIMM, за да образува Guzzi Benelli Moto (G.B.M. S.p.A.). Цели осем години благозвучното име на прочутата марка мотоциклети официално не съществува, но това се променя през 1996 година, когато с празнуването на 75-тата си годишнина компанията си връща името Moto Guzzi S.p.A..

Aprilia купува Moto Guzzi през 2000 г.

Aprilia купува Moto Guzzi през 2000 г.
С настъпването на новото хилядолетие Guzzi отново сменя собствеността си. Срещу $65 млн. техен собственик става Aprilia S.p.A., която не се нуждае от представяне. Намерението на Ивано Беджио е Moto Guzzi да запази централата си в Мандело дел Ларио, но да използва технологиите, изследовтелския потенциал и финансовите капитали на Aprilia. Надеждите за осъществяването на тези амбиции траят кратко, тъй като Aprilia на свой ред рухва финансово в началото на 2004-та.

Piaggio Group и новото лице на Moto Guzzi (на снимката Moto Guzzi Griso 8V)

На 30-ти декември 2004 година Piaggio Group купува Aprilia с Moto Guzzi и става най-големия европейски производител на мотоциклети. Настъпват години на стабилност за лишената от облик компания. Инвестира се щедро в разработването на принципно нова продуктова линия, която тръгва по шоурумовете през 2007 година и бележи възкръсването на Moto Guzzi. Сега компанията произвежда по около 10 000 мотоциклета на годишна база, но характера на новите модели, с разперилия криле орел на емблемата, е своеобразно обещание за по-добри времена. За две години от завръщането си на световната мотоциклетна сцена компанията се трансформира отново в символ на различното, защото няма нищо конвенционално при новите Moto Guzzi. Индустрията има нужда точно от това – светлина в тунела.

Галерия

Галерия

| 10.08.2014 | taifi
Да харесваш и притежаваш мотоциклет от марката "Мото Guzzi",е чест и доказателство,че не принадлежиш към заобикалящата ни отвсякъде Световна глобализация!

Други снимки в рубриката

23.09.2009     |        KTM
21.03.2011     |        Laverda
31.12.2010     |        Историята на MZ
19.11.2010     |        Zongshen, Be Dragonized
15.09.2010     |        JAWA: Легендата продължава
Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio