Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Мототуризъм

Планиране на дневния пробег

2926 прочита 31.07.2009 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net
 
Когато планирате своя мотоциклетен тур, било предварително или направо в движение, е много важно да имате реалистична представа за ежедневния пробег, който смятате да покривате. Това е от съществено значение, защото ако вашите очаквания се разминават с реалните ви възможности, то има опасност цялото преживяване да се превърне в бедствие. И понеже никой не иска това да се случва, сега ще обърнем внимание на нещата, които следва да се имат предвид при планирането на дневния пробег.
 
Изконно правило е, особено по българските пътища, че не може да се постигне средна скорост през деня повече от 80-85 км/ч и най-вече в началото на тура, когато все още се напасвате към мотоциклета с неговия допълнителен товар (куфари, дисаги, пътник...). По-разумно ще е дори, на този ранен етап, да се поддържа средна дневна скорост около 70-75 км/ч, с която ще покриете до 800 км за ден. Естествено, ако спирате често за почивка или обичате да влизате в ролята на типичен турист, тогава средната ви дневна скорост ще бъде много по-ниска. Ето една таблица с примерно разписание на един ден, в който целта е преодоляване на предварително определено разстояние:
 
Занимание  Времетраене
 Пътуване 800 км при средна скорост на движение 105 км/ч  7:40
 Спиране за зареждане средно на всеки 270 км (пример) 0:15
 Закуска или обяд 0:40
 Задължителна почивка на всеки 2 часа непрекъсната езда 0:10
 Обща продължителност +/- 10:00
 
Дали сте способни на това и дали искате да го пробвате са два отделни въпроса, чиито отговори трябва да намерите след съвещание със самите себе си. Това, което изглежда кето детска игра с лек автомобил, може да се окаже непосилно с мотоциклет. Ето защо е нужно да познавате собствените си възможности – физически и психически. Уменията ви върху мотора също са жизнено важни. Не се опитвайте да постигнете споменатите стойности за средна скорост през целия ден, ако нямате зад гърба си поне няколко по-разтеглени в пространството мотоциклетни прехода.
 
Ако пък плановете ви включват посещение на някаква природна или антропогенна забележителност, разбира се, това ще е за сметка на крайното изминато разстояние през деня или жертване на ценно време за почивка вечерта. Последното не е желателно, понеже липсата на сън се натрупва и това има отрицателно въздействие върху рефлексите, издръжливостта и психиката ви. По-скоро рано, отколкото късно ще дойде моментът, когато ще почувствате как километрите се нижат неусетно в десетки и дори стотици, но дотогава не се впускайте в пътешествия дълги повече от 400 км, който да започват и свършват у дома в един и същи ден. Обикновено на такова пътуване ще ви се наложи да спрете за зареждане поне веднъж, в случай че сте потеглили с пълен резервоар. Не се стремете да поддържате дадена скорост, а просто усетете при какви показатели на стрелката на спидометъра се чувствате комфортно върху мотоциклета.
 
Болките в ставите и седалището, както и променената походка са само няколко от симптомите, които ясно показват, че сте надскочили вашия препоръчителен дневен пробег. Второ предположение е, че нещо не правите както трябва – захват на ръкохватките, позиция на стъпалата върху стъпенките, седеж върху мотоциклета – или пък не правите друго нещо, което би следвало да правите – често протягане на крайниците и, защо не, масажиране на седалището. Всички негативи, произтичащи от дългия дневен пробег имат сходни симптоми и само експериментирането ще ви даде търсената причина за тях.
 
След няколко еднодневни тура с пробег до 400 км опитайте да си организирате четиридневно пътуване с обща дължина до 2400 км. Покриването на дистанция от 400 км в един ден не е съвсем същото като карането по 600 км в четири последователни дни. Можете даже да опитате и 800-километров пробег в един ден, но на втория или третия ден от пътуването. Още няколко такива дълги уикенда и ще сте готови категорично да определите какъв дневен пробег е подходящ за вас и докъде се простира пределът на възможностите ви. С опита и скоростта на движение, която си позволявате, ще стане по-висока.
 
Скоростта, изхождаща от неписаното правило (80-85 км/ч), зависи още от факторите: качество на пътната настилка, трафик и гъстота на населените места, метеорологични условия. Тези неща трябва да се взимат под сериозно внимание, когато се определя дневния пробег. Разбира се, не винаги всичко може да бъде предвидено, затова бъдете готови на компромиси. Гъвкавостта е изключително ценно качество, когато сте на дълъг път.
 
В крайна сметка не дневният пробег и изминатото общо разстояние имат значение, а начинът, по който сте преодолели тези километри. Важно е да помните и че при многодневни пътешествия не е зле да включвате в програмата си по един ден, на всеки пет, с максимум 300 км пробег. Към края на тура бъдете особено внимателни и планирайте последните дни от него да бъдат с по-малък пробег. Това е желателно, защото с наближаването на дома хората имат склонност да изпадат в еуфория и така губят концентрация, което в съчетание с натрупаната умора води до сериозни инциденти в последните километри от дългото пътуване. Най-голям брой падания се отчитат именно в последните два дни от всяка по-дълга мотоциклетна обиколка.
 
Който е гледал Long Way Round и Long Way Down безспорно е видял как амбицията на продуцентите да се спазва предварителния график на пътуванията, всяко от които над 100 дни, води до нежелано замръкване по разни несигурни пътища и прекалена умора на двамата главни герои. Истината е, че колкото и да е индивидуално определянето на дневния пробег за всеки, човешките възможности имат своя лимит. Не го изпитвайте.

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio