Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Прототипи

E-Carver - поредната утопична концепция за електрически мотоциклет

3075 прочита 05.08.2009 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net


Италианският индустриален дизайнер Лука Бар предлага своята концепция за състезателния електрически мотоциклет на бъдещето - E-Carver. Уникалният прототип се възползва от някои необикновени дизайнерски похвати. Най-забележимите от тях са електромоторът, монтиран директно в главината на задното колело и екстремно наклонената позиция за езда със силно изтеглени назад стъпенки.

Монтирането на мотор в главината на колелото не е новост, а точно напротив, вече е сериозно развит метод, прилаган в автомобилната индустрия. Подобна двигателна конфигурация печели от по-високата ефективност, благодарение на това, че мощ не се губи при трансфера на енергия от двигателя към задвижващото колело, т.е. в E-Carver липсват трансмисията и вторичната предавка, докато повечето съществуващи електрически мотоциклети залагат на верижното крайно задвижване. Към последните се числят и някои от най-често споменаваните имена на двуколесни, участвали в състоялото се през юни първо официално състезание за електрически мотоциклети TTXGP. Връщайки се на електромотора в прототипа на Лука Бар, неговата ефективност благоприятства и от способността чрез спирачното усилие да се зареждат батериите.

Екологичната насоченост на всички електрически разработки е водещ пункт при тяхното създаване. Да не говорим, че при една част се превръща и в самоцел. При E-Carver ще намерят приложение базирани на магнезия батерии, които са по-екологично чисти от широко застъпените литиево-йонни. Зоната, където ще бъдат поместени батериите се намира на традиционното място на резервоара и липсващия тук конвенционален двигател. Големият диаметър на предния спирачен диск пък навежда на асоциации с Buell.

Необичайната позиция на ездача е избрана с няколко съображения, но най-главно: по-добри аеродинамични показатели и произтичащите от дизайна на мотора особености, позволяващи контролът му само с ръце. Силно се съмняваме във второто, защото краката са твърде изнесени назад, а ъгълът под който се опират на стъпенките предполага лесно изплъзване. Такова стечение на обстоятелствата е особено опасно при високи скорости.

Италианският дизайнер определя творението си като машина на вече съществуващите технологии и тези от близкото бъдеще. E-Carver може да бъде в производство най-рано през 2015 година, след известна доработка, защото в момента тази поредна утопична концепция за електрически мотоциклет е не повече от компютърен файл.

Детайли

Детайли
 Марка -
 Модел E-Carver
 Година на проекта
 2009
 Година на влизане в производство
 вероятно 2015
 Двигател

 Електромотор с магнезиеви батерии

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio