Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Представяне

Buell Ulysses XB12X

3635 прочита 12.08.2009 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net
 
Buell Ulysses XB12X е американският отговор на европейските производители с претенции да доминират класа на големите ендуро мотоциклети. Приключенската същност на Buell-а се подсказва и от неговото име Ulysses (Одисей). Двете разновидности на модела - XB12X и XB12XT - са досега на американската мотоциклетна индустрия до този набиращ все по-голяма популярност сегмент, а най-отличителната черта на отвъдокеанското творение е, че всичко по него е направено сякаш напук различно, както само янките могат. Не знам за вас, но аз винаги съм бил очарован от начина, по който американците правят машини - изработката, странните пропорции, дизайнерските виждания като цяло - това са само някои от нещата, правещи ми впечатление. Buell Ulysses XB12X е именно пример за такава машина, будеща най-искреното ми възхищение.

Thunderstorm - една опитомена буря

Thunderstorm - една опитомена...
Започваме с агрегата - 1203-кубиковият, двуцилиндров, V-образен Thunderstorm, разполагащ с инжекционна горивна система и въздушно-течно охлаждане. Погледнат отпред, в лявата част на мотора може да бъде забелязан голям въздуховод, отвеждащ въздушния поток към кореспондиращ нему по размери вентилатор (версия 2010 на XB12X вече разполага с такива въздуховоди и от двете страни, докато досега сдобиваното с втори се доплащаше като аксесоар). Мощният 103 к.с. двигател на Ulysses служи като носещ елемент от рамата и така прибавя здравина към цялостната конструкция на мотоциклета. Този похват е повсеместно използван от инженерите на Buell, а колкото до Thunderstorm, то той остава с непроменени параметри в сравнение с другите модели на компанията, където намира приложение. Единствената новост откъм двигателната част е в изпускателната система InterActive. Вътре в системата работи електрически клапан, който контролира потока на отработените газове по начин, благоприятстващ ускорението и мощността на мотоциклета. Това е и една от причините за склонността на ендурото да вдига предна гума при по-интензивно подаване на газ. Също оттам идва звукът, който Thunderstorm вади, набеден за един от най-благозвучните в индустрията. Счита се за наследство от Harley-Davidson. Че е направен от друга школа инженери личи и по отзивчивостта на мотора, когато се ускорява. Ulysses е проектиран така, че да реагира със секунда закъснение, образно казано, на вашите действия с ръчката за газта. Подобен ефект е целенасочено търсен и дебело подчертава съществуващата така или иначе разлика с откровено спортните четирицилиндрови мотоциклети. XB12X е друг чешит, не го бъркайте с GSX-R1000, CBR1000RR, YZF-R1 или пък ZX-10R.

Концепция за модела

Ulysses XB12X е роден от желанието на Ерик Бюъл да създаде съвършения мотоциклет, даващ уникално удоволствие от управлението както върху асфалт, така и там, където той свършва. Резултатът е един мотор, превърнал се в абсолютния любимец на Америка, поне по отношение на приключенската тръпка, която може да се извлече от него. По начало XB12X e клонинг на XB12R, само че с по-дълга рама, увеличен ход на окачването отпред и отзад, удължено междуосие и няколко козметични дизайнерски решения в полза на излъчване, подходящо за ендуро боеца на американската компания. Затова, да, Ulysses не е концептуално нов модел в гамата на Buell и оттам дори няма претенции за обратното. Направено е обаче достатъчно, за да стане от използваната платформа машина, готова да ви отведе на истинска Одисея.

Поглед отвътре

 
Ерик Бюъл наистина се е справил добре - гориво в рамата, нисък център на тежестта, ауспух отдолу, ремъчно задвижване, преден спирачен диск по ръба на джантата, секси излъчване - все запазени марки на Buell. Върху тези принципи се гради цялата компания на бившия служител на Harley-Davidson. Резервоарът, всъщност рамата на Ulysses XB12X, побира 16,7 литра (3,1 литра резерва) и буквално може да се каже, че във вените му тече бензин. Тук, вероятно, е и мястото да се изтъкне един от недостатъците на американския мотоциклет - много е претенциозен към качеството на бензина, а това автоматично го изважда от списъка на предпочитаните мотори за трансконтинентални или околосветски обиколки, където трудно се намира неразредено гориво. В това отношение като въздесъщ изпъква BMW R1200GS, който доказано върви и с най-долнопробния бензин от Третия свят. Споменатият нисък център на тежестта се постига от една страна заради разпръснатото в рамата гориво, от друга поради липсата на конвенционален резервоар на обичайното му място и накрая, защото ауспухът е най-отдолу на мотоциклета. Последният факт свежда клиренса до не особено впечатляващите 171 мм, но допринася за подобрения баланс на машината. Самият заглушител на ауспуха, по думите на Ерик Бюъл, е важен акцент от носещата конструкция и, освен всичко друго, е направен да издържа на подемната сила на хидравличен крик, за да се вдигне мотоциклета при така стекли се някакви неназовани обстоятелства. Друг въпрос обаче, възникна в главата ми. Какво се случва, ако нагазиш в дълбока вода?! Изглежда и за това е помислено, защото Ulysses е преминал изпитание, при което се демонстрира как двигателят безпроблемно се рестартира, след като моторът предварително е бил приводнен. Да, американците не оставят нищо на случайността. Ремъчното задвижване пък е голямата разграничителна черта между американската разработка и европейските конкуренти. В действителност това е и сред основните предимства на Ulysses, защото ремъкът оставя присъствието си незабележимо и при все това ви лишава от дразнещата поддръжка по веригата. Ето какво е може би най-простото решение за вторична предавка, което може да бъде взето с оглед на днешните напреднали технологии. В конкретния случай ремъкът е направен от Goodyear. Край на затягането, почистването и мазането. Много благодаря! Звукът също е друг. Не, той почти липсва.

Дизайн, плюсове и минуси

Дизайн, плюсове и минуси
Чисто естетически дизайнът на Buell Ulysses е симпатичен, младежки и нетрадиционен. Двойката фарове са очарователни, а декоративната решетка върху тях е друг сполучлив детайл, подсилващ оф-роуд излъчването. Двойнствения характер на машината загатва и предния калник от две части. Предната носова част на мотоциклета обединява в себе си таблото с контролно-измерителните уреди и въздушния обтекател. Последният, въпреки малката си височина, предлага нужната защита от насрещния въздушен поток. Обслужването на слюдата е максимално улеснено. От друга страна таблото е просто прекрасно, проектирано с мисъл. В него дори се помещава подобна на автомобилните запалки джаджа, която крие хъб за зареждане на батерии или директно захранване на други модерни приспособления (компресор например). Втори такъв хъб има скрит под седалката на ездача. Възможностите, които се разкриват от това просто нововъведение са огромни. Ключът за запалване пък е от лявата страна на челния панел?!? Понякога да бъдеш различен се превръща в самоцел. Липсата на нормален мотоциклетен резервоар е умело прикрита от пластмасов декоративен елемент, затова традиционалистите ще трябва да импровизират със закрепването на пътната карта отгоре му, понеже магнитите не играят роля в тази пиеса. Седлото е изключително удобно, а патентованата облегалка за пътника прави неговата наслада от пътуването също толкова голяма, както на водача. Стъпенките са с добро разположение и освен вибрациите от двигателя в най-ниските му обороти няма други неща в ущърб на вашия комфорт върху Ulysses XB12X. Напротив, той дори е фабрично оборудван с предпазители за ръцете. Отлично хрумване за сигурността на самия мотоциклет са фабричните протектори на рамата в нейната най-издадена част от всяка страна.
 

 
Лостът на ръчната спирачка се регулира, докато този на съединителя не, но такива подробности обикновено остават на много по-заден план. Като минус често се споменава от собственици трудното намиране на неутралната предавка, ала техния плач е приглушен от доволните възгласи, дължащи се на високото кормило, лесната смяна на скоростите и цялостното адекватно поведение на мотоциклета. Най-опасният недостатък на този мотоциклет, вероятно, ще се окаже пачия крак. Той, разбира се, е нелогично позициониран в предната половина на шасито и следователно от това произтичат проблеми със стабилността на машината, когато е паркирана. Наблюдава се склонност предната гума да губи контакт с повърхността, но това се случва само на неравен терен, така че се преглъща някак.  

Конкуренцията

Конкуренцията

В САЩ Buell Ulysses XB12X се радва на твърда клиентела, стимулирана от патриотични чувства, но има и нещо повече - той е стъпил на Стария континент, където го очаква яростната съпротива на тукашните "обичайни заподозрени" в класа му. Те са най-вече KTM 990 Adventure и Ducati Multistrada 1100, но също BMW R1200GS, Moto Guzzi Stelvio 1200 4V и без да пропускаме Moto Morini Granpasso 1200. За последните две имена от списъка вече имахте възможност да прочетете в E-moto cafe.

Taбл.1 Детайли ( на снимката Buell Ulysses XB12X)

Модел Ulysses XB12X
Размери 2179 х 892 х ???? мм (широчината е без огледалата)
Височина на седалката 808 мм
Клиренс 171 мм
Сухо тегло 193 кг
Препор. макс скорост > 200 км/ч
Двигател Thunderstorm двуцилиндров V-образен (с 45-градусов ъгъл между цилиндрите), четиритактов, със смесено охлаждане
Капацитет 1203 сс
Мощност 103 к.с. при 6800 об/мин.
Карбуратор Безкарбураторно електронно подаване на горивото DDFI III
Съединител Мокър многодисков
Въртящ момент 114 Nm при 6000 об/мин.
Запалване Електронно / електрически стартер
Скоростна кутия 5-степенна
Резервоар (капацитет) 16,7 литра (3,1 литра резерва)
Спирачки (предни) Единичен фиксиран диск, Ø 375 мм
Спирачки (задни) Единичен фиксиран диск, Ø 240 мм
Предно окачване 47 мм Showa обърната телескопична вилка с ход 165 мм (регулируемо)
Задно окачване Showa моноамортисьор с ход 162 мм, отделен резервоар и дистанционно регулиране
Колела Отпред: 120/70-ZR17 Pirelli Scorpion Sync / Отзад: 180/55-ZR17 Pirelli Scorpion Sync
Цветова гама Жълто или синьо (2009) / Жълто или черно (2010)
Цена Около 12 300 евро

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio