Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Прототипи

Brudeli 654L Leanster - още един оригинален прототип, извървял пътя до серийното производство

3524 прочита 19.08.2009 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net


Brudeli 654L Leanster, представен на мотоциклетното изложение Intermot в Германия миналия октомври, всъщност е крайната производствена версия на прототипа Brudeli 625L от 2005 година. Триколесният мотоциклет е дело на норвежката фирма Brudeli Tech, а неговата същност се корени в KTM 690 Supermoto, от който е взел двигателя - едноцилиндров 654-кубиков, и скоростната кутия. Leanster е в стихията си върху асфалтова настилка, но освен това е изключително способен върху чакъл и дори на картинг пистата. Той разполага със стабилността на спортно ATV, но с триколесната си база - липсата на четвърто колело го доближава с една голяма идея по-близо до сърцата на мото ентусиастите - прави достъпни напълно нови усещания от карането. По думите на неговия създател Геир Брудели, Leanster дава възможност да изпълнявате 100-метрови контролирани дрифтове на писта за спидуей, а това, според Брудели е несравнимо чувство.

Дизайнът на норвежката триколка е създаден от Атле Стуберуд от Soon Design. Стуберуд работи по проекта още от самото му начало през 2001 година. Еволюцията в дизайна личи отчетливо, когато се сравняват прототипа Brudeli 625L и актуалната производствена версия, видяна на Intermot 2008. Brudeli 654L Leanster изглежда много по-завършен и зрял. Той има тръбна стоманена рама, тежи 238 кг, развива мощност 63 к.с., максималната му скорост е 170 км/ч, височината на седалката е 860 мм, скоростната кутия е шестстепенна, а ъгълът на наклон на предните колела е до 45 градуса, което почти се равнява на оптималния наклон в завой на конвенционален мотоциклет. Страничните бордове (стъпенките) остават едва ли не перпендикулярни на земята, докато машината е агресивно наведена, а самият накланящ механизъм е изцяло механичен, оставящ пълния контрол в ръцете на ездача. Очевидно качествено конструкторско решение са и специалните вътрешно монтирани спирачни дискове на предните колела. Конфигурирането им по този начин, ведно с техния широк диаметър, прибавят поне няколко точки към излъчването на екстравагантния триколесен мотоциклет.

 
Brudeli 654L Leanster е официално в производство, одобрен е от TUV, т.е. сертификатът за типово одобрение не би трябвало да е проблем, а карането му по европейските пътища би следвало да е напълно законно. Цената на това удоволствие обаче е висока и се равнява на 21 000 евро. Сумата покрива високото качество на изработка, както ви и лишава от досадната нужда да „пускате" крак при всяко спиране. Естествено, получавате и радикално ново усещане от управлението на мотоциклет, пък бил той и на три колела. Въпреки липсата на много шум около него Brudeli 654L Leanster е още един оригинален прототип, извървял пътя до серийното производство. Една добра реализирана идея.

Детайли (на снимката Brudeli 625L Leanster)

Детайли (на снимката Brudeli...
 Марка Brudeli
 Модел 654L Leanster
 Година на проекта
 2001
 Година на влизане в производство
 2008
 Двигател

 Едноцилиндров 654-кубиков от KTM 690 Supermoto

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio