Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

За начинаещи

Управление на мотоциклет през нощта

9741 прочита 26.08.2009 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net

 

Снимка: MotorcycleCruiser.com

Към такова управление можем да пристъпим само след като осигурим пълната техническа изправност на осветлението на мотоциклета. Работата на мотоциклетиста не се различава принципно от тази през деня, но поради намалената видимост движението изисква и съответно намалена до границите на безопасността скорост.

Специфични в такива условия са действията със светлините. Движението в населените места се извършва задължително на къси светлини. Видимостта на добре осветените улици се подобрява от външните източници на светлина. Съществен принос за подобряване ориентировката са още и пътните знаци на тези улици, които в повечето случаи са светещи, а също така и светофарното регулиране на кръстовищата. Една тяхна особеност е, че в по-късните вечерни часове светофарните уредби обикновено сигнализират с жълта мигаща светлина. Тогава предимството на преминаване се определя от пътните знаци. Няма ли такива, кръстовището е нерегулирано и са в сила съответните правила.

В тъмните улици представляват опасност участъците, където може да има препятствия, неозначени с предупредителна светлинна сигнализация: движещи се превозни средства с извънгабаритен товар, спрели превозни средства, строителни материали, изкопи по платното и др. Допълнително се затруднява и ориентацията за пътните знаци, които често остават в сенките на дървета и сгради. Ето защо движението по неосветени или слабо осветени улици трябва да става с повишено внимание и намалена скорост.

Преди преминаване на кръстовище в града е полезно да се сигнализира с краткотрайно превключване на светлините (къси-дълги). Това е относително добро средство за предупреждаване на другите участници в движението, но в общия случай не трябва да се разчита много-много на него, защото тълкуването на подадената от вас светлинна сигнализация е силно субективно. Не може да се разчита безрезервно на правилното й възприятие от страна на другите водачи. Иначе, ако не последва отговор по същия начин, още не бива да има сигурност в безопасното преминаване. Друг аспект тук представлява възможността да приближават превозни средства без осветление или със слабо такова - велосипеди или каруци.

Вън от населените места по неосветените пътища видимостта се осигурява с включване на дългите светлини. Поради влошеното качество на пътната настилка по второстепенните и третостепенните междуградски пътища е много важно мотоциклетистът да държи погледа си максимално напред в светлинния сноп, хвърлян от мотоциклета, за да забележи евентуалните неравности и препятствия своевременно и да има нужното време за реакция. Алтернативен вариант е, ако пред вас се движи лек автомобил, спазвайки необходимата дистанция и вече на къси светлини, вие да заемете линия на движение зад едно от задните колела на автомобила. При това правило се изхожда от естествения стремеж на водача на колата, също като вас, да избягва неравностите в пътната настилка, а това най-често става като се пропускат те между гумите по ширината на купето. Ето защо трябва да се избягва поддържане на линия на движение, центрирана между задните колела на движещото се отпред четириколесно.

При насрещно движение разминаването на моторните превозни средства се извършва на къси светлини. Те се включват на разстояние, не по-малко от 150 м или от момента, в който насрещният водач подаде сигнал чрез превключване на своите светлини. Това автоматически задължава да се намали скоростта на движение поради скъсеното разстояние на видимост. Понякога обаче, другите водачи не спазват задължението за превключване на светлините. В такъв случай те най-напред трябва да се подсетят чрез неколкократна светлинна сигнализация от страна на мотоциклетиста. Ако не се получи искания резултат, очевидно се касае за липса на елементарно чувство за колегиалност, пропуски във възпитанието и грубо нарушение на правилата. От такива действия могат да последват тежки произшествия, поради което заслепеният водач е длъжен да намали скоростта или дори да спре. Крайно неправилно е да се отговаря на дългите светлини с дълги, тъй като е възможно да се случи най-тежкото произшествие - насрещно сблъскване на двамата водачи.

Тези са само някои от най-общите правила за управление на мотоциклет през нощта. Тяхното спазване е задължително, а способностите ви на нощен ездач ще се развият сами с течение на времето, натрупаните лични впечатления и общото усъвършенстване на техниката ви. За начинаещи не се препоръчва нощното каране. Много ездачи по правило го избягват, а други са най-активни именно след залез слънце, досущ като нощни хищници.

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio