Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Мототуризъм

Особености на мотоциклетния туризъм

4016 прочита 01.11.2008 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net

 

Мотоциклетният туризъм най-общо се описва като обиколка, тур, екскурзия, разходка с мотоциклет. Той възниква едновременно в САЩ и Европа след края на Втората световна война.

Мототуризмът се отнася към алтернативните видове туризъм. Мотоциклетният туризъм, според мотивите и целите на пътуването, може да се разглежда като: хоби-туризъм (най-вече при самостоятелните мототурове, за които ще стане дума след малко), маршрутно- и културно-познавателен (с обща цел/общокултурен, т.е. ефекта на туризма, реализиран при всяко едно пътуване с туристическа цел, при което се включват дейности, свързани по някакъв начин със създадени от човека - антропогенни - ресурси), а според времето на провеждане мототуровете, в голямата си част, спадат към крайноседмичния туризъм (отново за самостоятелните и неорганизираните обиколки). Съгласно признака клас на туризма/национален произход на туриста мотоциклетният туризъм се дели на вътрешен/национален (местен и далечен) и външен/международен (вътрешнорегионален, междурегионален и междуконтинентален). В зависимост от посоката на движение на субектите международният мототуризъм бива още входящ/активен и изходящ/пасивен. Това, обаче, са малко повече подробности от туристическия бранш.

В допълнение на направената класификация е нужно да се изведат и съществуващите разновидности на мотоциклетния туризъм: пътни турове, офроуд турове, глобални обиколки, ескортирани мототурове, самостоятелни неорганизирани мототурове и т.н. Най-честото проявление на мототуризма, обаче, се изразява в съчетаване на няколко от гореизброените разновидности. Днес специален вид туроператори, наречени мотоциклетни туроператори, организират мототурове. Преди да се спрем на тях първо да изясним накратко кои са основните положения при неорганизираните мототурове. Ако туристическото пътуване се планира, организира и осъществява самостоятелно от участниците в него, тогава става дума за неорганизиран мототуризъм. Ако този процес се  подпомага изцяло или в преобладаващата си част от специализиран посредник или организатора на пътуването, мототурът се определя като организиран. И организираният и неорганизираният мотоциклетен туризъм може да се практикува съответно в индивидуална и групова форма.

Мотоциклетният туроператор е фирма или организация, която, в общия случай, предлага ескортирани мототурове срещу заплащане. Мотоциклетният туроператор се грижи за всички аспекти на вашето пътуване от настаняване и кетъринг до показване на най-значимите атракции по маршрута на обиколката. Последното трябва да е съпроводено и от предоставянето на специализирана информация за обектите на интерес. Фирмата-организатор на мототура осигурява логистична поддръжка на групата, в случай че нещата загрубеят. Обичайно пакетът включва съпровождане от опитен водач на негов/неин собствен мотоциклет, както и ескорт от помощно превозно средство - най-често ван или малък камион, понякога и каравана. Това помощно превозно средство има две главни предназначения: да превозва резервни мотори и части за тях плюс храна и напитки за участниците; да приютява разболели се или получили някаква контузия по време на пътуването участници.

Екскурзиите с мотоциклет добиват все по-голяма популярност през последното десетилетие. А предимствата от пътуването с помощта на някоя от тези специализирани туристически фирми - мотоциклетните туроператори - са очевидни, особено при глобалните турове, където при несигурността на нашето време винаги е добре да имаш някой, към когото да се обърнеш за съдействие. Много фирми, например, помагат на клиентите си да транспортират личните си мотори до началната точка на тура или пък ги ориентират при намирането на подходящи такива под наем за периода на туристическото мероприятие. Те може също да съдействат при получаването на виза и да съблюдават за спазването на  митническите изисквания на дадената страна. Езиковата бариера е друг фактор, който може да представлява проблем, ако пътешествате самостоятелно. Едно е да караш в задния си двор, но зад граница професионалният туристически водач предлага сигурност в  иначе „голямото неизвестно".

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio