Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

За начинаещи

Особености в управлението на мотоциклет с кош

6462 прочита 05.09.2009 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net

 

Управлението на мотоциклет с кош принципно не се различава много от това на соло-мотоциклета. Разликата в конструкцията обаче, внася някои специфични особености.

Поради по-голямата тежест на мотоциклета с кош при потегляне и превключване на скоростите е необходима повече газ, защото ускоряването става по-бавно. Също така спирането е по-трудно и съответно спирачният път - по-дълъг. Що се отнася до начините за пазене на равновесие, между двата вида мотоциклети има съществена разлика. Това се отразява и върху начина на работа с кормилото. Водачите, които не са свикнали с управлението на мотоциклет с кош, правят една много характерна грешка при първото си качване - когато завиват, те наклоняват тялото си към страната на завоя, което е неправилно и затруднява движението в завоя. Друга характерна особеност е, че от коша се предават тласъци и удари в кормилото, особено при неравен терен. За облекчаване на управлението е необходимо демпферът на кормилото да се затяга повече, отколкото при соло-мотоциклета.

Специално внимание изисква завиването надясно, когато кошът се намира от същата страна. Поради обстоятелството, че центърът на тежестта е доста вляво, вследствие центробежната сила може да последва преобръщане вляво. За да се предотврати такава неприятност, десните завои трябва да се правят по-внимателно и с намалена скорост. От същите съображения, а още и с цел по-равномерно натоварване, винаги когато пътува втори човек, той трябва да сяда в коша, а не на задното седло.

При завиване вляво мотоциклетът е по-устойчив - когато кошът е разположен отдясно.

В случаите на пътуване по неравен, силно пресечен терен движението се извършва така, че кошът винаги да бъде в по-ниската част на пътя. Това подобрява устойчивостта.

Увеличеният габарит по широчина изисква мотоциклетистът да се съобразява с това обстоятелство, когато пътува в населени места или преминава покрай препятствия - за безопасно преминаване трябва да се осигури достатъчна странична дистанция.

Завиването в обратна посока на тясно място е много по-лесно да стане с десен завой, защото кошът остава от вътрешната страна. При ляво разположение на коша - по-лесно е чрез завиване наляво.

Когато мотоциклетът се оставя на наклонено място, не бива да се забравя грижата за обезопасяването на машината като колелата се подпрат с някакъв предмет срещу евентуално произволно тръгване по наклона. Включването на скорост, по принцип, би трябвало да е достатъчно за предотвратяването на това, но не винаги.

Ето какви са най-съществените особености в управлението на мотоциклет с кош.

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio