Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Шлемове и броня

Екипировка Dainese

5861 прочита 16.09.2009 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net

 

Dainese е едно от най-значимите имена сред производителите на защитна мотоциклетна екипировка в световен мащаб. Компанията произхожда от Молвена, провинция Виченца, Италия. Много станаха производители, с които Ви запознаваме, идващи от Ботуша, но трудно може да е иначе, след като италианците творят с такава пламенна страст. Още повече, когато става дума за мотоциклети или продукти, свързани с тях.

Dainese е основана през 1972 г. от сегашния й президент Лино Дайнезе и в началото започва като производител на кожени панталони за мотокрос. Малко по-късно започва и изработката на кожени изделия, които навремето се отличавали със своя необичаен дизайн и използването на ярки цветове. Само четири години след създаването на компанията - през 1976-та - 15-кратният световен шампион по мотоциклетизъм Джакомо Агостини избира да използва екипировка Dainese. Отново Dainese  дават на света първия лайдер за коляно и първия гръбен протектор, който лично Фреди Спенсър тества успешно при едно ужасяващо падане. Годината е 1981-ва. После, през 1983 година, италианците обличат почти целия мотоциклетен керван в рали Дакар. Още един световен шампион прави избора да се присъедини към растящата клиентска маса на производителя от Молвена и това е Еди Лоусън. Междувременно Dainese въвеждат и аеродинамичната гърбица при състезателните екипи. Към средата на 90-те Карл Фогарти също избира италианската марка за защитна екипировка, която пък е търсена от представители на различни спортове, с молба да разработва продукти и за техните нужди. Така името Dainese се забърква освен в мотоциклетизма, но и в световните ски, сноубординга, колоезденето, при това със същия успех. Днес историята на компанията се пише от Валентино Роси, Макс Биаджи, Дани Педроса и други. На даден етап от кариерите си, всички те са носели или още носят екипировка от Dainese. Тази марка е по-известна със спортните екипи и останалите кожени изделия, които произвежда за нуждите на мотоциклетизма, отколкото с шлемовете си, към които ще се насочим след малко. На снимките долу: кожен екип Tattoo YKZ Prof., кожено яке Santa Monica Pelle B., кожени панталони Delta, ботуши Torque Out, ръкавици X-Ile.
 

Шлемовете Dainese

Важна характеристика на шлемовете Dainese е, че са сертифицирани по ЕCE 22.05 и/или DOT стандарта. Дизайнът на италианците, както винаги, трябва да отбележим, е на висота, но в случая с тези шлемове не блести. Вентилацията на всички модели от продуктовата им гама, а тя никак не е голяма, е на отлично ниво. Изработката дава вид на доста качествено свършена работа, а материалът с най-широко приложение тук, става дума за направата на корпуса, е композитна смес, основаваща се на въглеродните съединения и кевлара. Друг плюс е повсеместното застъпване на двойния D-ring при закопчаването. Цветовата гама - само допреди 2-3 години по този параметър щяхме да подложим шлемовете Dainese на унищожителна критика, но днес нещата са осезаемо променени, а разликата е в положителна посока. Цената в този случай варира от средна до висока. Няколко модела от каталога на фирмата, на свой ред съставен от само няколко модела, се срещат и у нас.

D181 Mugello

D181 Mugello

Факти за Dainese

Характеристики
материали
 » фибростъкло
-
 » кевлар
+
 » поликарбонати -
 » смола
-
 » въглеродни нишки
+
 » други смеси
+
стандарти
 » DOT
±
 » ECE
+
 » Snell
-
 » други
-
детайли
 » разпространение у нас
+
 » цена

 

Присъда

Параметър/Оценка
 1   2 
 3 
 4 
 5 
 6 
 7 
 8 
 9 
10
 » цена към качество
          
 » дизайн и ергономия
          
 » цвет. гама/графики
          
 » ниво на сигурност
          

Performance Gryfon

Performance Gryfon

Jet Stream Tourer Luxury

Jet Stream Tourer Luxury

D-Jet Colour Radio Deejay

D-Jet Colour Radio Deejay

Други снимки в рубриката

31.05.2011     |        Шлемовете O'Neal
07.02.2011     |        Шлемовете Grex
17.06.2010     |        Екипировка Joe Rocket
Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio