Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Мототуризъм

Оседлаване на мотоциклета преди (дълъг) път

3910 прочита 30.09.2009 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net
 
Оседлаването на мотоциклета преди път следва да се разглежда като първата крачка от всеки мотоциклетен тур, независимо от неговата дължина и продължителност. Разбира се, когато става дума за преодоляване на големи разстояния и подготовката по оседлаването заема малко по-централно място. Да си представим, че случаят е точно такъв.
 
Първото нещо, което трябва да имате предвид е носещия капацитет на вашия мотоциклет. Тези със спортни машини трудно ще превишат товароподемността на машината си, защото на този тип мотори почти няма места, където да се натовари прекомерно количество багаж, дори и при изобретателността на българина. Също така, какъвто и тип мотоциклет да сте впрегнали за своето пътешествие, то ако карате самостоятелно, багажът ви във всички нормални случаи няма да превишава теглото на един евентуален ваш спътник. Ето защо тук става въпрос повече за правилно разпределение теглото на багажа и неговото аранжиране, отколкото за изчисления дали не претоварвате добичето.
 
Основен принцип е, че един оседлан – иначе казано натоварен – мотоциклет трябва да запази съотношението в тежестта между предницата и задницата си, както когато е без никакъв багаж. Също така, желателно е да се стремите цялото допълнително тегло по мотора, под формата на багаж, да бъде концентрирано колкото се може по-близко до хоризонталния център на шасито, за да избегнете влошаване на управляемостта. Естествено, такова идеално разпределение на тежестта е невъзможно да се постигне в реални условия, но идеята е все пак да се стремите към него.
 
Дръжте възможно най-много багаж между двете оси на мотоциклета. Това подсказва, че чантата на резервоара се превръща в съществена част от вашето оборудване, защото тя контрира част от теглото, което ще поставите зад себе си. По този пункт круизърите са ощетени, понеже на повечето от тях е невъзможно или практически неоправдано поставянето на чанта за резервоар. Всеки с проблемите си.
 
Друго нещо, на което ще обърна внимание, е да избягвате монтирането на багажни отделения по движими части от мотоциклета каквито са предната вилка и кормилото. Често се забелязва присъствието на чанти за инструменти, поставени някъде по предната вилка, но истината е, че не бихте искали нещо, макар и възможността за това да е нищожна, да си взаимодейства случайно с някоя част от мотоциклета, чието безпрепятствено функциониране е жизнено важно.  
 
Следвайки пътя на логиката най-тежкият предмет в багажа ви трябва да е най-отдолу в чантата за резервоара и същевременно възможно най-отпред, т.е. към кормилото. Мястото на следващият по тежест предмет е отзад върху седалката, на пасажерското място. После са налице страничните отделения, като ако те са твърди могат също да помещават някои по-тежки предмети. Същото не важи до такава степен за меките дисаги.
 
Не е достатъчно само чисто и просто да поберете багажа си, а е важно да знаете кое точно къде е и това да изхожда от конкретни ваши съображения. Още едно важно нещо е да се погрижете дрехите ви да са защитени от дъжда, който на дълъг път със сигурност ще ви свари нейде. Повечето чанти си вървят с водонепропускливо покривало за дъжд, но често това не е достатъчно. Използването на найлонови торби е вариант, който може да свърши дори по-добра работа.
 
Освен да мислите за рационалното разпределение на теглото по мотоциклета има няколко предмета, които изискват специално разглеждане. Вашето пътуване няма да е провал, ако не се съобразите с това, но иначе ще ви улесни живота значително. Общото правило е, че неща, от които бихте имали нужда при самия преход с мотора, е разумно да са на лесно достъпни места. Ако ще използвате някое от страничните отделения или дисаги, то нека това да е дясно разположеното такова. Последното е заради безопасността, защото когато спрете мотора, за да извадите нещо от багажа си, ще се озовете от неговата дясна страна, откъдето ще имате позиция да следите идващия във вашата посока трафик, а мотоциклетът ще служи като преграда между вас и някой идиот, решил да ви помете без особени скрупули. 
 
Като оставим настрана всичко свързано с багажа, то към оседлаването на мотоциклета спадат и някои леки модификации по него, целящи увеличаването на комфорта или повишаване на безопасността при пътуване. Такива са например добавянето на противоударни буфери, по-голям въздушен обтекател и други подобни. 
 
Вероятно нашият преглед не е напълно изчерпателен, но той обхваща най-основните позиции при оседлаването на мотоциклета преди дълъг път.
 
На добър час!

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio