Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

байКултура

Шумните ауспуси спасяват животи! - няколко погрешни мита в мотоциклетната безопасност

4012 прочита 30.09.2009 1Коментара Добави коментар e-motocafe.net
 
Дискутирайки безопасността върху мотора с други мотоциклетисти често ще чуете твърдения по този въпрос на предела на логиката, които при по-близко изследване на фактите и изпробване в реални условия – ако е възможно - ще установите, че са опасно погрешни митове и пълни недоразумения. Ето някои от най-разпространените такива митове:
 
1. Шумните ауспуси спасяват животи! – Това действително може и да е вярно, ако карате до някой автомобил, чийто водач е спуснал прозореца си и тъкмо ще се престроява във вашата лента. Да, в този конкретен случай шумните ауспуси може да предотвратят сблъсък, но иначе, иначе те само дразнят околните. Затова, ако искате да увеличите шансовете си да бъдете забелязани на пътя или заложете на яке в крещящи шарки и ярък шлем, които доказано вършат тази работа, или просто млък, че не ви трая и аз с тия ауспуси.
 
2. Мотоциклетните шлемове чупят вратове! – Първоначално звучи логично, защото слагайки шлем на главата си вие добавяте и средно 1,5 кг към нейната тежест и при падане това увеличава ефекта на махалото върху врата. За щастие съвременните мотоциклетни шлемове са конструирани така, че да отнемат енергията, която чупи врата при сблъсък. Проучвания показват, че точно напротив – екипираните с шлемове ездачи много по-рядко страдат от травми на врата, отколкото наивните глупци, вярващи в този погрешен мит. Последните подлежат и на санкция от органите на реда, освен всичко останало.
 
3. Мотоциклетният шлем пречи да видиш и чуеш евентуална опасност на пътя! – Това, естествено, е пълна глупост. Зрителното поле на ездача не се нарушава осезаемо от шлема, а минималната загуба на периферно зрение лесно се компенсира от движението на врата. Слухът също не губи толкова много, колкото подсказва поредния погрешен мит в мотоциклетната безопасност.
 
4. Шлемът няма да ти помогне в повечето случаи, когато трябва! – Какво? Само невеж би твърдял това или пък би повярвал на такова безумно нещо. Статистиката говори, че болшинството катастрофи стават при относително ниска скорост, силата на енергията от удара обикновено е вертикална, а шлемовете, сертифицирани поне по DOT стандарта за сигурност, са проектирани да абсорбират същата тази вертикална енергия. Изложените факти категорично развенчават мит номер четири. Мотористите просто оцеляват повече при катастрофи, ако имат каска на главата.
 
5. Опитен ездач би се справил във всяка една опасна ситуация на пътя! – Как пък не. Колкото и да е опитен някой, той няма да може да впрегне свръхестествените си умения, за да предотврати, например, сблъсък с автомобил, решил непосредствено пред него да се престрои и после да набие спирачки, ама точно на пътя на ездача-въплъщение на мотоциклетното майсторство. Да не говорим, че опитността няма как да ви отърве от контузии в такъв случай, а и не трябва да се забравя също, че с нарастването на опита расте и самочувствието, което нерядко води до трагични инциденти, особено когато всички мотоциклетисти по улиците са състезатели от световна величина.
 
6. Ако ще катастрофираш, „легни” с мотора! – Не, това не е правилно. По този начин вие моментално убивате шансовете си да спрете или поне да намалите достатъчно скоростта си преди очаквания сблъсък. Спирачките трябва да се използват до последно, а за целта моторът трябва да е стъпил на гумите си. 
 
7. Опитни ездачи могат да спират по-успешно с конвенционални сперачки, отколкото с такива с антиблокировъчна система! – Тестове доказват недвусмислено погрешността на седмия пореден мит в нашия списък. Каквото и да се направи резултатите на машината, снабдена с ABS ще са по-добри, дори без оглед опита на ездача.
 
8. Една бира няма да ми навреди! – Да бе, да! Пък и да беше тя само една. Нямаше как да не завършим с любимата простотия на мотоциклетното съсловие – пиенето. По събори, по седенки, разделени на отбори или по отшелнишки самотно бирата се лее, а после всеки скача на мотора готов да завладее света с утроен хъс, доволен от доказаното мъжество да кара след като е пил. Това не са моторджии, тези не влизат в нито една категория. Жалко, че ги има в толкова съкрушително голямо количество и то не само сред нас, които сме на две колела.

Галерия

| 24.08.2011 | des
Извинявай, ама последната точка е пълна глупост! Повярвай, при мотористи се случва много по-рядко да карат пияни! Замисли се и ще разбереш че е така!

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio