Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Шлемове и броня

OGK - най-добре пазената тайна сред мотоциклетните шлемове

3661 прочита 07.10.2009 2Коментара Добави коментар e-motocafe.net


Историята около възникването и развитието на OGK е заровена някъде дълбоко, което веднага пренасочва вниманието към продукцията на фирмата. Според някои, OGK са най-добре пазената тайна в тази индустрия. Има се предвид, че това име не е широко популярно, но каските на японците не отстъпват по качества дори на най-големите в бранша.

Като начало - всички шлемове, излезли от фабриката на OGK са сертифицирани по японския стандарт SG (най-строгият в света), стандартът на Японската мотоциклетна федерация MFJ (допуска сертифицираната екипировка до състезания) и FIM стандарта, който дава картбланш на OGK за участие в Superbike и MotoGP шампионатите. Това несъмнено прави японските шлемове едни от най-сигурните на световния пазар, ако не и лидери по този показател. Следващо положително качество е патентованата вентилационна система, която след тестове доказано осигурява върхово равнище на проветрение. Трябва да се спомене и неголямото тегло - само 1570 грама за шлем размер L, комплектован с визьор. Дизайнът на екстериора, характерен с издадените елементи на вентилационната система и интегрираното крило-спойлер на тила, не е най-пленяващия откъм естетически данни, както не блести с разнообразие и графичното оформление. Практически цветовите схеми са общо пет, като три от тях са на специалните лимитирани версии Tsujimura, Akiyoshi и Akiyoshi GP. За продуктова линия, състояща се само от един единствен модел (Да, точно така!) - FF-5 - това разнообразие е предостатъчно. Компенсацията идва от многофункционалния, изцяло вадещ се интериор и съвършената ергономия на каската.  Използваните материали за направата корпуса на FF-5 са въглерод, кевлар и стъклопаст, под формата на трикомпозитна смес. Целият процес на изработка на тези ексклузивни мотоциклетни шлемове се извършва ръчно, при това производството не е изнесено зад граница, а се осъществява в Страната на изгряващото слънце.

Актуалният в момента модел FF-5 се явява наследник на FF-4, който се разпространяваше успешно и в САЩ, но дистрибуцията на неговия наследник се движи изключително от Япония. Радващ е фактът, че е възможна доставка до всички страни в света.

Цената, която трябва да приготвите, ако искате да притежавате шлемът на OGK е откровено висока. Все пак по този параметър OGK не задминава тежката артилерия на Arai, Shoei, Schuberth и Suomy. По качеството на изработка и съотношението цена към стойност обаче, ги бие. В случая действително плащате за реликва, а не за име на марка, както все по-осезаемо става при споменатите конкурентни производители. Закономерно webBikeWorld.com обяви FF-5 за мотоциклетен шлем на 2008 година.

FF-5 Scream

FF-5 Scream

Факти за OGK

Характеристики
материали
 » фибростъкло
+
 » кевлар
+
 » поликарбонати -
 » термопластична смола
-
 » въглеродни нишки
+
 » други смеси
-
стандарти
 » DOT
-
 » ECE
-
 » Snell
-
 » други
+
детайли
 » разпространение у нас
-
 » цена
>

 

Присъда

Параметър/Оценка
 1   2 
 3 
 4 
 5 
 6 
 7 
 8 
 9 
10
 » цена към качество
          
 » дизайн и ергономия
          
 » цвет. гама/графики
          
 » ниво на сигурност
          

FF-5 Tsujimura Limited

FF-5 Tsujimura Limited

FF-5 Akiyoshi Limited

FF-5 Akiyoshi Limited

FF-5 Akiyoshi GP Limited

FF-5 Akiyoshi GP Limited

Галерия

| 16.10.2009 | Milen
OGK Kabuto са невероятни каски, с качество, което конкурира Арай и Шои, а дори е по-добро. Не искам да ги препоръчвам на никой, едно от нещата, които ми допадат в тази каска е фактът, че е малко или много непознат и не е "шир-потреба", а това придава малко повече индивидуалност.
| 17.11.2009 | Илиян
Невероятни шлемове!Който е карал някога с такава едвали ще я замени за друга. ;)

Други снимки в рубриката

31.05.2011     |        Шлемовете O'Neal
07.02.2011     |        Шлемовете Grex
17.06.2010     |        Екипировка Joe Rocket
Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio