Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

За начинаещи

Общо устройство на мотоциклета

8017 прочита 01.11.2008 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net

Какво е мотоциклет?

Мотоциклетът е дву- или триколесно превозно средство с кош или без кош, което има двигател с работен обем над 50 см3. Към мотоциклетите се приравняват и моторните превозни средства с три колела, теглото на които без товар не надвишава 400 кг.

Съвременният мотоциклет се състои от следните основни агрегати и системи: двигател, силово предаване, ходова част, органи за управление, сигнална и осветителна система.

Първия мотоциклет - дело на Готлиб Даймлер и Вилхелм Майбах - 1885 г.

Първия мотоциклет - дело...
Двигателят.
 

Двигателят е източник на механична енергия, която движи мотоциклета. Разполага се в средната част на мотоциклета, по възможност по-ниско до земята. Захванат е с твърди или еластични връзки към рамата.

Силовото предаване.

Силовото предаване осъществява предаването на въртящия момент от двигателя до задното (двигателно) колело на мотоциклета. Състои се от първична предавка, съединител, предавателна кутия и вторична предавка.

1. Първичната предавка осъществява връзката между коляновия вал на двигателя и съединителя. Обикновено тя се състои от двойка верижни зъбни колела и втулко-ролкова (галова) верига или (по-рядко) от двойка зъбни колела. И в двата случая водещото зъбно колело, монтирано на коляновия вал на двигателя, има по-малък диаметър от водимото. По такъв начин в първичната предавка се извършва първото намаляване на оборотите на коляновия вал на двигателя и съответно увеличаване на въртящия момент, предаван от двигателя към задното колело на мотоциклета. При някои мотоциклети, при които съединителят е монтиран заедно с маховика на коляновия вал, първична предавка липсва.

2. Съединителят на мотоциклета осъществява връзката между коляновия вал на двигателя и предавателната кутия. Водачът прекъсва тази връзка (отцепва съединителя), когато трябва да включи или изключи някоя предавка и след това отново я възстановява (зацепва сеъдинителя), за да потегли плавно от място или да продължи движението си на избраната предавка.

3. Предавателната (скоростната) кутия преобразува въртящия момент на двигателя по големина и посока чрез изменение на предавателното отношение. Предавателната кутия е разположена обикновено в общ картер с двигателя или пък (много по-рядко) е монтирана като отделен агрегат, съединен с картера на двигателя.

4. Вторичната (задната) предавка осъществява връзката между предавателната кутия и задното колело на мотоциклета. Тя може да бъде верижна или карданна. Когато изходящият вал на предавателната кутия е перпендикулярен на надлъжната ос на мотоциклета, задната предавка е верижна и се състои от двойка верижни зъбни колела и ролкова верига, като и тук водещото зъбно колело е с по-малък диаметър от водимото. Когато изходящият вал е успореден на надлъжната ос на мотоциклета, вторичната предавка е карданна и се осъществява чрез карданен вал и двойка конусни зъбни колела, от които водещото (пиньонът) е с по-малък диаметър. Така при вторичната предавка се извършва също намаление на оборотите и увеличаване на въртящия момент, предаван към задното колело на мотоциклета.
 

Ходовата част.

Ходовата част на мотоциклета се състои от рама, колела и гуми, предно и задно окачване.

1. Рамата е основният скелет, върху който са захванати всички агрегати и възли на мотоциклета.

2. Колелата и гумите осъществяват контакта с пътното платно и превръщат въртеливото движение на коляновия вал на двигателя в постъпателно движение на мотоциклета.

3. Предното и задното окачване на мотоциклета се състои от предна вилка и амортисьори и задни амортисьори.

Органите за управление.

Органите за управление на мотоциклета включват кормилото и спирачната система. Кормилото е захванато здраво за предната вилка на мотоциклета и се върти заедно с нея. Спирачките на мотоциклета са две - предна (ръчна) и задна (крачна). Предната се задейства чрез лост, монтиран в дясната част на кормилото, а задната - чрез крачен педал, разположен пред дясната стъпенка на водача.

Сигналната система.

Сигналната система на мотоциклета се състои от клаксон - за звукова сигнализация, пътепоказатели (мигачи) - за светлинна сигнализация и стоп-сигнал.

Осветителната система.

Осветителната система се състои от фар с къси и дълги светлини (за близко и далечно разстояние) и габаритно осветление.

Мотоциклетът е комплектуван още с резервоар за гориво, профилажни (облицовъчни) плоскости, стъпенки за водача и пътника и др.

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio