Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

байКултура

Защо е трудно да възприемем електрическите мотоциклети? - Предразсъдъци?

3461 прочита 28.10.2009 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net

 

Електрическите мотоциклети. Една тема, която все по-често засягаме в нашето издание. По-природосъобразното превъплъщение на двуколесните набира популярност като същевременно продължава да стряска в съня им традиционалистите в нашите среди. С всяка следваща година прототипите и реалните производствени модели на задвижвани с електричество мотоциклети стават по-дръзки, но освен това завладяват нова територия, какъвто беше случая с първите организирани състезания за този род машини. Става дума за TTxGP, провело се дебютно на остров Ман това лято. Е, щом падна състезателната бариера, то пътят към сърцата и умовете на мотоциклетното съсловие лежи незащитен. Идеята бавно, но сигурно се прокрадва. Остава бастионът на последните оцелели предразсъдъци по отношение на електричеството и неговото приложение в мотоциклетите. Предразсъдъци, които във всеки случай няма да спрат прогреса.

Класически дизайн на електрически мотоциклет

На първо място идва вида. Визуалното възприятие ни дава водещото впечатление, което придобиваме за всичко. В тази връзка трябва да отбележим, че при електрическите мотоциклети дизайнерите и инженерите разполагат с принципно нова платформа заради липсата на конвенционален двигател с вътрешно горене и респективно на резервоар за гориво. Липсата на тези детайли и замяната им с електромотор и батерии обуславя новите форми и въобще цялостно променения външен вид на "електричките". Един електромотор заема в пъти по-малко пространство от традиционния бензинов агрегат, което определя възможните решения за монтажа му да са съобразени с дизайна на машината, а не обратното - дизайнът да се определя от непреодолимите физически характеристики на двигателя. Един от най-иновативните варианти е вграждането на електромотори в самите колела. В нашия раздел за прототипи сме разглеждали и подобни концепции.
Захранващите батерии са другата страна на монетата. Те са по-обемният и труден за вграждане елемент, но постепенно виждаме как техния физически размер намалява, докато ефективността им расте, а идеите за интегрирането им в шасито на мотоциклета стават от оригинални по-оригинални, даже дръзки.  

Предразсъдъците въртят света (на снимката рекордът за скорост с електрически мотоциклет, поставен от Mission One)

Предразсъдъците въртят...

И така, изхождайки от основните особености на електрическите двуколесни, се сблъскваме още със следните бариери пред тяхното възприемане като равни на бензиновите им събратя (оставяме настрана външния вид):

1. Бавни са! - Хмм, тук сме силно подвластни на субективната преценка на всеки за  "бавно" и "бързо". Как бихте класифицирали максимална скорост от 90 км/ч? А такава от 130 км/ч? Днес повечето електрически мотоциклети се вписват точно в тези величини за пределна скорост. Разбира се, има и по-бързи екземпляри, задвижвани по природосъобразната технология. Наскоро беше поставен рекорд за най-висока скорост с електрически мотоциклет, възлизащ на 241,5 км/ч. Той се държи от Mission One и беше постигнат в рамките на годишните скоростни изпитания с мотоциклети на тестовото трасе Боневил. Тъй де, "електричките" наистина отстъпват по скорост, но пък засега под техен прицел е преди всичко завладяването на града, където разстоянията са малки, ограниченията строги, а разходът на гориво и следователно емисиите на вредни газове - завишени. Ето защо електрическата алтернатива на фосилните горива в тази среда е силно желана.

2. Имат много малка автономност! - Хайде пък сега ще се заяждаме. Не, че не е истина, ама... Знаете ли, че литиево-йонните батерии от последно поколение дават доста добри резултати по отношение на пробега с едно зареждане. Вярно, хибридните разработки вадят най-добри показатели, но пък чистото електричество си е чисто електричество. При все това, засега - засега, защото технологичния прогрес е изключително бърз и сън не го лови - средния пробег е негласно приет за 120 км при едно включване в контакта. Ето ги тези "доста добри резултати", които споменахме. Тази граница обаче, с развитието на технологиите, ще бъде многократно превишена.

3. Не са удобни за ползване! - Основания има, най-малкото поради горните две причини, но тук неправилно се изтъква една трета такава - къде да се заредят батериите, ако се изхабят нейде на път?! А какво правим като ни свърши бензина в подобна ситуация? Сигурно ще е нещо подобно. Електричество има навсякъде, поне на всяка бензиностанция, на която иначе бихте заредили гориво. Има ли я вашата пресметливост, няма да се стигне до там.

4. Цената! - Тук не може да се отрече - по скъпи са. Засега е така. Произвеждат се в малки количества, следователно няма икономии от мащаба (на производството), но при равни други условия един електрически мотоциклет не би струвал повече от едно конвенционално двуколесно. Напротив, последващите експлоатационни разходи само биха ви облагодетелствали финансово.

В края на краищата предразсъдъците виреят добре сред хората. Дали ще приемем електрическите еквиваленти на така обичаните от нас двуколесни машини си е почти цивилизационен въпрос. Едно е сигурно - бъдещето им принадлежи. Друго ли ще е усещането, когато яхнеш причудливо изглеждащият си току-що изключен от електрическата мрежа мотор, който пълни душата със звук на тролейбус? Несъмнено. Мотоциклет ли е тогава? Въпреки всичко, да. В такъв случай какво има да не му се харесва? Всеки сам трябва да си направи равносметка дали има бъдеще за него с мотоциклетите на бъдещето.

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio