Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

За начинаещи

Потегляне и спиране

4109 прочита 01.11.2008 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net

Необходима профилактика.

Потеглянето е начало на движението. Преди да се предприеме то, следва да се направят проверките, предвидени в ежедневното обслужване за установяване техническата годност на мотоциклета.

Гумите се оглеждат внимателно дали нямат наранявания, забити метални предмети в ходилото, срязвания и др. Налягането им се измерва при гаражни условия с точен манометър.

Изпитва се действието на спирачките. Провереряват се изправността на светлините, здравината на рамата, състоянието на предното и задното окачване (предна и задна вилка), закрепването на калниците и общата здравина на мотоциклета.

Преди тръгване в движение трябва да се направи обща проверка на затегнатостта и състоянието на по-важните болтове и гайки, защото от неизбежните сътресения и трептения недобре затегнатите винтови съединения се разхлабват и понякога падат. Това може да предизвика повреди в мотоциклета и пътно-транспортно произшествие.

Общият вид на мотоциклета трябва да бъде спретнат и приличен, всичко да бъде старателно измито и почистено, да са на лице необходимите инструменти и да не забравяме изискващите се документи.

Упражняване на потегляне и спиране.
 

За упражняване на потеглянето и спирането най-добре е да се намери широко равно място (полигон или паркингът на някой голям магазин), където могат да се правят кръгове с голям радиус. Изходното положение е: мотоциклетистът е на седлото, като държи краката си опрени на земята, двигателят работи на място, скоростният лост е в неутрално положение. С пръстите на лявата ръка се натиска лостът на съединителя, включва се първа предавка и малко се увеличава газта, за да не преустанови работата си двигателят. При превключване на предавките включването се улеснява, като мотоциклетистът се подпира на незаангажирания крак и леко наклонява мотоциклета към тази страна.

Често пъти неопитните поради несъобразителност и смущение се опитват, а понякога и успяват да включат първа предавка, преди да е отделен съединителят. Тази грешка е много опасна, защото лесно може да доведе до повреждане на предавателната кутия или до скъсване на износена предавателна верига. Освен това от внезапното тръгване упражняващият се може много бързо да загуби равновесие и да падне. Следователно, преди включване на първа предавка е задължително отделянето на съединителя!

При къстъм мотоциклети с ръчно превключване на предавките манипулирането става съобразно конструктивните особености.

Понякога включването на първа предавка се затруднява или не може да се осъществи - дължи се на засрещане зъб срещу зъб на предавателните зъбни колела или муфи. В такъв случай е необходимо да се зацепи съединителят, след това да се отдели и да се премести лостът на предавките в исканото положение.

Потеглянето се свежда до отпускане лоста на съединителя и съответно подаване на газ. Лостът се освобождава бавно и внимателно. Едновременно се увеличава и газта. В един определен момент двигателят заглъхва и в мотоциклета се появява леко вибриране - начало на зацепването на съединителя. Тук е необходимо лостът да се задържи за малко и умерено да се увеличи газта, което води до плавно потегляне. След това лостът може да се освободи по-бързо докрай.

Степента на даване на газ зависи от мощността на двигателя. Например, докато при потегляне с двигател 125 см3 ръчката за газта трябва да се завърти на почти половин оборот към мотоциклетиста, при мотоциклети с обем 250 - 500 см3 или повече за това е необходимо по-малко завъртане.

Още от самото начало трябва да се обърне внимание върху правилния седеж на мотоциклетиста, което спомага за запазване на равновесието. От съществено значение е също погледът да не бъде насочен непосредствено пред мотоциклета, а напред, на разстояние приблизително 10-15 м. Едновременно с тръгването краката за малко време се влачат по земята.

Движението по права посока на първа скорост не трябва да бъде много продължително и с големи обороти на двигателя. След изминаване на 30-50 м газта се отнема напълно, изключва се съединителят и плавно се включват двете спирачки. Преди спиране на мотоциклета краката също се отпускат, за да се запази равновесито. Както при тръгване, така и сега те не трябва да се влачат продължително по земята.

След като се преустанови движението, лостът на предавките се превключва в неутрално положение и се освобождава лостът на съединителя. Последното трябва да се прави много внимателно, защото е възможно лостът да е останал включен на предавка и да последва тръгване. Неподготвеният мотоциклетист, който не очаква такова нещо, може лесно да падне.

Равновесието при движение се запазва, както при велосипеда, само че при мотоциклета движенията са по-плавни. При наклоняване например вдясно кормилото трябва леко да се завърти в същата посока и така центробежната сила, появяваща се при завиването, изправя мотоциклета. С увеличаване на скоростта на прав път равновесието се запазва по-лесно.

Най-важното.

Основното в упражнението за потегляне е мотоциклетистът да си изработи усет за момента, в който съединителят зацепва, и да усвои техниката за работа с лоста на съединителя, комбинирано с ръчката на газта.

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio