Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Прототипи

VertiGO електрически прототип

2932 прочита 04.11.2009 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net
 
VertiGO е един проект на студента Маартен Тимер от холандския технологичен университет Делфт (Delft University of Technology). Всъщност VertiGO е визията на младия дизайнер за това как трябва да изглеждат електрическите мотоциклети, които отдавна са на хоризонта, но особено напоследък набират голяма сила в двуколесните среди. Концепцията на Маартен Тимер изразява неговото виждане, че електрическите мотоциклети трябва явно да се разграничат от своите предшественици, залагащи на фосилните горива. И след като задвижваните с електричество мотори не се нуждаят от резервоар, а освен това пестят тегло и обем от замяната на конвенционалния агрегат с по-компактен електромотор, това дава свобода за налагане на нови дизайнерски внушения чрез оползотворяване на разкрилите се възможности. Този ефект е търсил и Тимер в проекта си за VertiGO - електрически суперспортен мотоциклет, олицетворяващ бъдещето на машините с две колела.
 
 

Дизайнът на поредната електрическа концепция в нашата рубрика за прототипи е радикално откровение на един млад човек с визия за това бъдеще. VertiGO се характеризира с опашката си, описана от двойна конзолна греда, водеща началото си от мястото, където иначе би бил горивният резервоар. Върху така обособената опашна секция на мотора лежи и единичната седалка. Друго забележимо нещо е начинът, по който Тимер е използвал „негативното пространство" (понятие от изкуството) в центъра на шасито, за да свали центъра на тежестта. Това автоматично се отразява върху динамичните показатели на машината, каквато е била и целта на неговия създател - спортни характеристики в един електрически мотоциклет. Впечатление правят още ремъчната вторична предавка и предните светлини, издаващи присъствието си под прозрачния обтекател-слюда.

Електрическата същност на VertiGO пък му осигурява ускорение по-бързо дори от това на някои много способни бензинови модели. Естествено, начинът на задвижване прави този прототип и екосъобразен. Не се споменава мощността на електромотора, както не се разкрива типа на батериите, които го захранват, но ако ще слагаме пари на това, то нашите са на литиево-йонни. Иронията тук е, че заложени във VertiGO идеи ще намерят приложение при традиционните мотоциклети преди подобна новаторска концепция действително да бъде реализирана в мащабите на серийното производство.

 

Детайли

Детайли
 Марка -
 Модел VertiGO
 Година на проекта
 2009
 Година на влизане в производство
 -

 Двигател

 Електромотор

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio