Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Шлемове и броня

Шлемовете FM

3263 прочита 11.11.2009 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net


FM е британски производител на мотоциклетни шлемове, познат добре у нас отпреди десетина години, когато пазарът на защитна екипировка в България беше много тесен. Тази марка никога не е претендирала за нещо голямо в международен план, но пък имат какво да предложат на свой ред. Почти цялата продукция на FM отговаря на британските стандарти за сигурност ACU Gold или BSI, а лидерите в тяхната гама - моделите W10 Taz и Tomahawk - и на ECE 22.05. В пълен контраст, но в типичен аристократичен стил, на Албиона пренебрегват американските DOT и Snell.

FM са горди, че имат и една награда за най-безопасен шлем (това е W10) в анкета на списание Motorcycle News (MCN), датираща от 2002 година. Също от тогава са официалните сведения за последно обновление на каталога на фирмата, което не говори добре за нея. Доколкото ни е известно на нас в E-moto cafe обаче, FM все още съществуват и имат поне частично, ако ли не изцяло обновена линия шлемове на европейския пазар. Материалите на изработка остават поликарбонатните смеси, за които знаехме, че са на почит при шлемовете от тази марка. Отделни елементи на интериора се вадят за подобрено хигиенно обслужване на каските. Цветовото оформление е богато, а в близкото минало FM бяха разпознаваеми именно с графиките, изобразяващи известни анимационни герои от нашето детство.

Цената на тези британски каски като цяло е средна, за W10 и сходните нему модели - дори над средната. Със сигурност се намират някои и други бройки на българския пазар, каквато беше действителността и преди 7-8 години.

W10 Taz

W10 Taz

Факти за FM

Характеристики
материали
 » фибростъкло
-
 » кевлар
-
 » поликарбонати +
 » термопластична смола
-
 » въглеродни нишки
-
 » други смеси
+
стандарти
 » DOT
-
 » ECE
+
 » Snell
-
 » други
+
детайли
 » разпространение у нас
±
 » цена
=

 

Присъда

Параметър/Оценка
 1   2 
 3 
 4 
 5 
 6 
 7 
 8 
 9 
10
 » цена към качество
          
 » дизайн и ергономия
          
 » цвет. гама/графики
          
 » ниво на сигурност
          

F58

F58

F28

F28

Други снимки в рубриката

31.05.2011     |        Шлемовете O'Neal
07.02.2011     |        Шлемовете Grex
17.06.2010     |        Екипировка Joe Rocket
Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio