Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Прототипи

BMW Concept 6 демонстрира бъдещето на двуколесните баварци

3884 прочита 18.11.2009 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net
 
Немската компания BMW представи концептуален мотоциклет, задвижван от редови 6-цилиндров двигател, какъвто обикновено намираме в автомобилите със същата марка, но вече не само. Concept 6 е името на най-ексклузивния мотоциклетен прототип, който сме виждали в последно време. Той беше показан преди броени дни на изложението EICMA 2009 в Милано. Решихме и ние да ви предложим поглед върху този прототип.

6-цилиндровият двигател е фокусната точка при Concept 6

6-цилиндровият двигател е...
BMW Concept 6 е едно дизайнерско упражнение, което цели да тества приложението на шестцилндров агрегат в мотоциклет, като същевременно се запазят присъщите за двуколесно размери и тегло. Кухите разпределителни валове, много леките свързващи мотовилкови пръти и липсата на нужда от балансиращ вал действително свалят килограми от огромния двигател. С вграждането му в Concept 6 BMW пък влязоха в една лига от тесен кръг производители, които са имали заигравка с 6-цилиндровите агрегати и поместването им в тялото на мотоциклет. В случая на Concept 6 двигателят има производителност, равняваща се на тази, която дава познатата 1,3-литрова разработка на баварците. Мощността със сигурност ще е над 150 к.с., ускорението ще е кореспондиращо по стойност, а благодарение на технологията E-Gas (ride by wire), предоставяща избор от няколко режима на езда и даваща отражение върху съотношението икономия към мощност, 6-цилиндровият звяр е с не по-лоши експлоатационни характеристики от досегашните 4-цилиндрови разработки на BMW Motorrad, що се касае екологията. Още повече - шестте цилиндъра смекчават вибрациите до минимум, а шумът, който излиза от сърцето на мотора, наподобява самолетна турбина. Разположението му под 55-градусов наклон напред, цели да снижи центъра на тежестта и да допринесе за стабилността.

 

Всички спомагателни електрически компоненти на машината са локализирани в пролуката, която се разкрива зад разпределителния вал и над скоростната кутия като това запазва елегантността на прототипа в неговото напречно сечение. Чисто естетически Concept 6 принципно прилича на моделите от K-серията на немския производител. Стилът обаче, е подчертано футуристичен, добре вписващ се за концептуален мотоциклет, с препратки към каф-рейсърите от средата на миналия век. Мускулестите форми, от друга страна, го оприличават на брутален стрийтфайтър.

Нека не се заблуждаваме, че това което виждаме е производствен модел, но остава неясно и колко от дизайнерските решения, видяни при Concept 6, ще намерят приложение в бъдещи проекти на BMW Motorrad. Едната прогноза e, че задвижващият агрегат ще бъде използван в нов мотоциклет, който ще замести на пазара представителите на дълго лансираната моделна серия LT.

Детайли

Детайли
 Марка BMW
 Модел Concept 6
 Година на проекта
 2009
 Година на влизане в производство
 -

 Двигател

 6-цилиндров редови

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio