Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

За начинаещи

Приспиване на мотоциклета за зимен сън

3315 прочита 22.11.2009 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net

 

Горе-долу по това време на годината за мнозина от нас идва момента да се разделим с мотоциклета си докато трае зимата. Много се е дискутирала и продължава да се коментира темата за правилния начин да подготвим двуколесния си приятел за този дълъг зимен сън. Ето защо тук едва ли ще попаднете на нещо ново и нечувано преди, но поради тази причина ще споделя и своите лични наблюдения върху процеса на зазимяването.

  1. Първото нещо, за което трябва да се помисли е къде ще приютите машината си за предстоящите 3-4 студени месеца. Добре е, по възможност, мястото да е сухо и да се избягва позиционирането на мотора до прозорци, през които прониква директна слънчева светлина. Спазването на тези две условия намалява негативните последствия от конденза, който би се образувал в едно влажно помещение. От друга страна, слънчевата светлина води до избеляване на боята най-вече по пластмасовите детайли.
  2. Първата грижа вече е зад гърба ни. Следващото действие, което аз предприемам е да осигуря пълен, почти до максимума, резервоар. Добре е да се остави малък толеранс за горивото, защото при установяване на по-високи температурни стойности то ще увеличи своя обем. Принципно съветът тук е да се добави и специален стабилизатор към бензина, но това определено не е първата ви грижа. Една зима добавих стабилизатор, когато вече предстоеше да събуждам мотора от дългата летаргия, а в друг случай въобще не си правих труда - разлика никаква. Малко пояснения - резервоарът се оставя пълен, за да не корозират стените, а стабилизатор се добавя, за да се намали допълнително този риск и да се подобрят характеристиките на горивото с цел по-лесното му възпламеняване, когато щастливият момент настъпи.
  3. В моята практика на трето място е цялостното измиване на мотоциклета. Гумите включително, при това задължително. Важно е накрая моторът да бъде добре подсушен. От много голямо значение е и да не се допуска влизане на вода в ауспуха/ите, защото по-късно тя ще се изпари, а това са най-податливите на корозия детайли при двуколесните средства за придвижване. Полирането на всички боядисани детайли също е препоръчително, тъй като полиращите препарати отблъскват влагата и натрупването на прах.
  4. Имайте грижата да проверите налягането на гумите. Добре е те да се напомпят до максималната допустима стойност или дори малко отгоре. През зимата една част от въздуха в гумите кондензира, затова е желателно те да са добре подготвени да компенсират загубата и отново налягането в тях да остане в препоръчителните граници. При наместването на мотоциклета подложете на гумите дървени трупчета, това е най-доброто решение, но по-солидни парчета картон също може да свършат работа, за да нямат контакт с пода на помещението, където ще зимува машината.
  5. Свалете акумулатора (пише се с две „у")! Първо разкачете (-) кабела, а после и (+)-са. Извадете го и го съхранявайте на топло и сухо място, докато трае зимата. Съветът по отношение на акумулатора като цяло е да се зарежда веднъж на две седмици със зарядно устройство, чиято производителност се равнява на 10% от неговия ампераж, т.е. при 12-амперов акумулатор зарядът му не трябва да е по-голям от 1,2 ампера. Тук е мястото отново да споделя личния си опит. В един случай зазимих мотоциклета си без въобще да пипна акумулатора и после имах доста повече трудности при паленето, когато ледовете се стопиха, а дърветата разцъфнаха. В друг случай свалих акумулатора, складирах го според предписанията, но го възбудих със зарядното устройства едва непосредствено преди да го върна на мястото му. От третия или четвъртия опит двигателят ме възнагради с познатото жужене, което така ми липсваше. Моята гледна точка е, че понякога прекалените грижи са наистина малко в повече и можем да спестим част от усилията си. Все пак всеки сам знае кое е най-доброто за неговата машина. Също като хората някои са по-капризни от други.
  6. Нещо, което пропускам винаги досега, но се препоръчва като грижа за ауспуха/ите е напръскването на изхода с малко спрей WD40, а после да се пъхне обикновена найлонова торбичка в него, за да се предотврати влизането на влага. Отвън също следва да се покрие с друга торба.
  7. Накрая остава да завиете мотоциклета подобаващо, така че да му е топло през цялата зима. Аз първо завивам седалката с платнен парцал - обикновено стара дреха - и чак след това му слагам найлоновия чохъл. Най-добре е, ако разполагате с качествено покривало от специална дишаща материя, която позволява на влагата да преминава през него.

Това са реално необходимите процедури по зазимяване на мотоциклета, сведени до реалистична бройка, което не значи да пропускате всяко друго действие, спомагащо за консервацията на машината ви, още повече ако то доказано работи.

Чакаме пролетта.

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio