Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Новини

Нова технология при мотоциклетните шлемове предпазва мозъка като го охлажда.

2235 прочита 29.11.2009 0Коментара Добави коментар hellforleathermagazine.com

Компанията ThermaHelm създаде едноименната технология за вграждане в мотоциклетните шлемове, която ще ни предпазва като охлажда мозъка. По принцип, при контузия на главата мозъкът се подува, а това носи непосредствена опасност за живота, защото черепът не дава достатъчно място мозъка да се разшири, подлагайки го по този начин на прекалено високо налягане. Ето защо при подобни травми веднага се прилага студен компрес, за да се смекчи подуването. Именно този ефект пресъздава ThermaHelm под вида на анатомично оформен пакет, съдържащ специален гел или вода и амониев нитрат, които при удар се инжектират в елементите на подплатата. Този пакет, на практика представляващ ThermaHelm, е проектиран да се внедри под интериорните елементи на шлема, а миниатюрни шипове ще освобождават неговото съдържание при евентуален сблъсък. Смесването на гела или водата с амониевия нитрат предизвиква ендотермична реакция, която поглъща топлината и така предпазва мозъка от подуване и съпътстващи увреждания.

Очаква се нововъведението да струва около $250, но тези значителни допълнителни разходи могат да спаднат драстично, ако някой производител възприеме технологията и я въведе в производствения цикъл на своите шлемове. Съпътстващи детайли, които създателите на технологията предвиждат са LED индикатор, който да предупреждава за преждевременно задействане на системата, както и вграждане на Bluetooth и други.

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio