Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

За начинаещи

Каране в студ и на лед или за тези, които не знаят какво е зазимяване

4098 прочита 08.12.2009 2Коментара Добави коментар e-motocafe.net
 
Зимата е зад ъгъла, а вие все още не можете да се разделите с мотора си, отказвате да признаете сезонността на двуколесните и дори не ви интересува какво е това зазимяване, за което говорят всичките ви познати с мотори. Е, явно сте един от онези малцина, които споделят страстта да карат в зимни условия и същевременно са постигнали мечтата на всички останали родни мотоциклетисти - сезонът за езда да е целогодишен.

Отопляемата екипировка е добро решение за зимата

Отопляемата екипировка е...

И така, най-важното при зимната езда е комфортът, а комфортът през зимата се свежда преди всичко до това да не ви е студено. Не е ли така? Ниските температури и особено насрещния вятър, с който се сблъсква тялото на моториста, отнемат телесната топлина, още повече, че докато е върху мотоциклет човек стои неподвижно, а това ускорява многократно загубата на топлина. В допълнение крайниците са почти оставени на произвола, всеки един поотделно контролиращ съответните органи за управление. И ако краката са облагодетелствани от топлината на загретия двигател, то ръцете са далеч от торса и първи посрещат стихиите. Ето защо основен приоритет в такива условия става екипировката. Жизнено важно е прецизното изолиране на всички подстъпи на вятъра към тялото ви. Всеки сантиметър гола плът ще се превърне в непоносима болка, която трябва да понасяте докато отшумява с дни. Няколкото слоя дрехи са първото логично противодействие на студа, но те само малко ще забавят вашето измръзване, а няма да го предотвратят. Разбира се, все по-популярни на пазара са електрическите отопляеми компоненти на мотоциклетната защитна екипировка, които обаче не са по джоба на всеки, а и наред с предимствата си внасят също доза неудобство. Затова друг начин да се поддържа телесната температура са честите спирания за по няколко бързи серии елементарни физически упражнения. Въпреки всичко казано дотук остава валиден фактът, че нищо не е по-полезно от правилната психическа нагласа. Ако зимното каране е ваша страст, тогава нещата попадат в съвсем различна плоскост, правилната, ала иначе - гответе се да преодолеете себе си. Във всеки случай имайте едно на ум за потенциални непредвидени случки с негативен характер и дръжте под ръка принадлежности от първа необходимост като допълнително количество вода и храна, фенер и т.н. Обърнете внимание на водата, защото студът обезводнява организма не по-зле от лятната жега. Дехидратацията е нежелан и опасен ефект от карането в студено време.

Освен мотоциклетист, както знаем, ездата изисква наличието и на мотоциклет. Той също трябва да е добре подготвен за условията, с които ще се сблъска под вашето вещо водачество.

За защита от корозия - WD-40

За защита от корозия - WD-40

След падането на първите снегове и активизирането на екипите за пътно почистване се създава най-голямата опасност за всяко двуколесно - солите, които лесно разяждат податливите на корозия повърхности, изобилстващи по моторите. Техните детайли не са галванизирани, нито са минали друга подобна обработка. Това налага полагането на определени грижи, за да спасите мотоциклета си от преждевременна ръждива смърт. Често срещан похват е нанасянето на фин слой WD-40, който образува деликатен консервационен филм върху обработените повърхности и действително показва добри резултати, но не бива да се разчита единствено на него. В комбинация с това машината не трябва да се мие до идването на пролетта, освен ако не е крайно наложително. Изолирайте кабелите с допълнителен пласт изолирбанд, а ако ще карате при екстремно ниски за мотоциклетизъм температури - да речем около и под нулата - е добре да ги намажете и с малко специална грес за подобаващи случаи.

Когато става дума за каране на мотоциклет в метеорологичните реалности на зимата е най-добре първо да се следи за пътната обстановка там, където смятате да упражнявате хобито си. При заледяване чисто и просто отложете занятието, няма по-добро решение. Студът е едно, снегът друго, а ледът съвсем отделно трето нещо и макар да фигурира в заглавието на статията, това е само образно и не бихме си позволили да насърчим който и да е да кара на лед. То няма и да е каране, поне не за дълго, а последствията за човек и машина могат да са единствено трагични. С изясняването на последното обстоятелство остава да призовем покровителски към внимателен избор на метеорологични условия за езда, разумен подбор на екипировка, съобразена с тези условия и съвестна грижа за мотоциклета, за да бъде съвместното ви зимно изживяване не задължително незабравимо, но най-малкото повторимо. Да върви по дяволите досадното зазимяване!

Галерия

| 09.12.2009 | emil
А бе, най-добре е да не се карат моторите през зимата, а при сняг е направо недопустимо -ЗАБРАНЕНО. ЕДНО ВРЕМЕ ИМАШЕ ЗАБРАНА ДА СЕ КАРАТ МОТОРИ М/У 22Ч - 6Ч, ТАКА ЧЕ, В ИМЕТО НА СИГУРНОСТТА - ПРИ СНЯГ БЕЗ МОТОРИТЕ.
| 23.02.2011 | to6ko
mnogo dobra statiq

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio