Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Прототипи

Мотоциклетната концепция Voltra

2905 прочита 08.12.2009 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net

 

Произхождайки от Долната земя, Voltra представлява дисертацията на австралийския студент по дизайн Дан Андерсън. Voltra е прототип на електрически мотоциклет, чиято компактна конструкция отново навежда на размисли за бъдещето на двуколесните, неразривно свързано с електрическата енергия.

На снимката - детайлна схема на Voltra

На снимката - детайлна...

Монококовата конструкция на шасито действително спестява от размерите на машината, но подобно дизайнерско решение е възможно именно заради електрическия характер на концепцията. С други думи липсата на двигател с вътрешно горене и присъщите му съпътстващи системи като хранителна, запалителна, охладителна и т.н. предполага коренно различна постановка за изграждане на мотоциклет. Дан Андерсън е поместил най-жизненоважния орган на мотоциклета - батерията - в пространството отдолу на рамата, което играе роля за сваляне центъра на тежестта и оптималното балансиране на машината. В същото време електромоторът се явява свързващо звено между шарнира на задното окачване и предната половина на мотоциклета. Към оформяне футуристичния естетически вид на Voltra допринасят мускулестите пластмасови детайли от двете страни на батерията, двойният вертикален фар и висящата във въздуха задница, която се състои само от седлото на ездача, завършващо със стоп светлина. Много авангардно решение е оставеното празно място между тръбите на рамата пред седалката, от което свободно се достига пружината на задния амортисьор. Върху декоративния резервоар, т.е. директно над батерията, пък се намира таблото с контролните уреди. Специалното при него е, че може да се вади, по този начин дублирайки функцията на ключа за запалване. Иначе информационният панел на Voltra осведомява водача за солиден набор от показатели и предлага избор от няколко режима на мощност/икономичност - каквото предпочитате.

Сухите данни от предварителната техническа спецификация на австралийския мотоциклетен прототип показват, че той тежи 200 кг, достига над 200 км/ч максимална скорост, има въртящ момент от 129 Nm при неназована стойност на оборотите, максималното време на полезна експлоатация е 90 минути, а времето за пълно зареждане на литиево-йонната батерия е 2 часа. Тези впечатляващи характеристики ведно с визия, заимствала най-доброто от cafe racer стила, правят Voltra особено атрактивен модел, макар и засега да е само концепция. Паралелно с това, в общ план, електрическите прототипи не спират да се роят като мухи, защото опростеното им устройство дава своеобразен картбланш на дизайнерите да преминат направо към „белия лист". В този случай резултатът буди респект.

Детайли

Детайли
 Марка -
 Модел Voltra
 Година на проекта
 2009
 Година на влизане в производство
 -

 Двигател

 Електромотор с литиево-йонна батерия

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio