Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Представяне

Дерби Муласен 659

2244 прочита 01.11.2008 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net
«Описание»
 
Муласен 659 е първият мотоциклет на испанската компания Дерби (собственост на италианския концерн Piaggio) с капацитет на двигателя над 125 кубика, макар да съществува и негова версия с вместимост от 125 куб. см. Дебютиралият през 2006 година в Барселона модел носи името на най-високия връх в Испания. Зад концепцията на Муласен стои идеята за отдаване почит на свободата, тема, която все по-рядко се засяга от производителите на двуколесни и маркетинговите специалисти.
 
Испанският мотор е задвижван от изпитания и доказан при Априля Пегасо четиритактов едноцилиндров двигател на Ямаха (МТ-03 и ХТ660 също са оборудвани с него) с капацитет 659 куб. см и четири клапана. Това механично чудо, служещо и за опорен елемент на тръбната стоманена рама, е същинска мелница с мощност 47 конски сили (48,6 според MCN) при 6250 об/мин. Произвежда се за Ямаха от италианската фирма Минарели (Minarelli).
 
 «Детайли»
 
Пленяващият въображението дизайн е дело на немския инженер Клаус Неневиц (Klaus Nennewitz), чиято рожба е и флагмана на Априля Туоно.  За да почерпи вдъхновение относно облика на Муласен немецът се премества в Барселона и впоследствие неговият труд наистина дава уникални резултати - един съвременен скрамблър[1], който внася нов полъх сред редиците на последния оцелял испански производител на мотоциклети.  Частите, използвани за Муласен, са от най-високо качество, като се открояват обърнатите телескопични вилки Marzocchi на предното окачване, спирачните апарати Brembo и ексцентричните LED стопове.  Решението за задното окачване е изнесен от дясната страна на машината хидравличен моноамортисьор. Това идва да покаже, че Дерби са следили последните тенденции в мотоциклетопроизводството. Трябва да се спомене, обаче, малко високата седалка - 810 мм - и твърде мекото окачване. Това са два аспекта от иначе безупречната техническа спецификация на модела, които търпят преразглеждане.
 
Колкото до дебюта на Муласен, то каталунската столица е идеалното място за един модерен скрамблър - динамична градска среда с типичния натоварен трафик и планини навсякъде наоколо, разкъсвани единствено от слънчевите плажове на Коста Дорада. Точно това е естествената за него среда на местообитание.

 


 

[1] Скрамблър е шосеен мотоциклет, пригоден и за оф-роуд употреба, най-често характеризирайки се с изнесения нависоко ауспух.

 
 

Дизайн от създателя на Априля Туоно

Дизайн от създателя на... Муласен 659 не може да остане незабелязан.

Taбл.1 Детайли ( на снимката Дерби Муласен 659)

Модел Муласен 659
Размери 2120 х 1150 х 1386 mm
Височина на седалката 810 mm
Сухо тегло 165 kg
Препор. макс скорост ≈150 km/h
Двигател Едноцилиндров четиритактов с водно охлаждане
Капацитет 659,7 сс
Мощност 47 к.с. при 6250 RPM
Карбуратор Безкарбураторна горивна система Nippondenso електрически инжекцион с вторична въздушна система, 44 mm
Съединител Многодисков
Запалване Електронно CDI
Скоростна кутия 5-степенна
Резервоар (капацитет) 13 литра
Спирачки (предни) Brembo - дискови
Спирачки (задни) Brembo - дискови
Предно окачване Marzocchi обърната телескопична вилка
Задно окачване Хидравличен моноамортисьор
Колела Отпред – 110/80x18”; Отзад – 150/70x18”
Цветова гама Сребристо-бяло, Червено, Жълто
Цена Около 15 000 лв.

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio