Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Представяне

Първи поглед на Gas Gas EC450 Desert 2010

3576 прочита 19.12.2009 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net

 

Испанският мотоциклетен производител Gas Gas разкри продуктовата си линия от двуколесни за 2010 година. Каталога на компанията може да се оприличи на хомогенна смес от дву- и четиритактови машини, което е в унисон с традициите на Gas Gas. Новостите обаче идват предимно от предложенията с четиритактов режим на работа и най-вече моделът EC450 Desert, който изпъква пред всички двуколесни на испанците. Неговата особа все още не е обсебила медийното пространство и съответно информацията около флагмана на иберийската компания на този етап е достатъчна колкото за един кратък предварителен поглед, какъвто сме се опитали да синтезираме тук.

Gas Gas EC450 Desert попада в сърцето на ендуро класа, а състезателния му вид в стила на рали Дакар дори го определя като „хард-кор" представител на ендурото. Този дизайн, естествено, е целенасочено търсен и производител като Gas Gas, със силни традиции във всички форми на оф-роуд мотоциклетните състезания, успява без затруднения да създаде машина, годна да се справи с чакъла по криволичещите пътища в Атласките планини, както и да превземе пясъчните дюни на Сахара. Друг е въпросът за действителния облик на рали Дакар в момента, но идеята е ясна - Сахара или Атакама, Атласките планини или Андите - EC450 Desert е у дома си на такива места.

Рамата на EC450 Desert е нова, както при останалите четиритактови модели на Gas Gas за следващата година. Тя е тръбна, с 26,5-градусова дъга и е наречена Deltabox. Не могат да бъдат подминати и висококачествените маркови компоненти, използвани в мотоциклета. За предното окачване имаме обърната вилка Marzocchi с диаметър 48 мм; отзад окачването е решено с регулируем моноамортисьор Sachs; спирачните апарати са Nissin - отпред с две бутала, а отзад - с едно. Мотоциклетът е оборудван още с почти задължителните за типа му два фара, кик- и електрически стартер и е обут в легализирани от FIM състезателни гуми Michelin.
 
 

За разлика от някои четвърт-литрови модели в каталога на испанците, които впрягат двигателя на Yamaha WR250 от 2006 година, то EC450 се задвижва от агрегат собствено производство на Gas Gas. Той е едноцилиндров, с четири клапана, водно охлаждане и 449 куб. см капацитет. Съединителят е многодисков хидравличен, а скоростната кутия - 6-степенна, докато при моделите с японския агрегат се използва 5-степенна скоростна кутия с кабелен съединител, също част от азиатското наследство. Подаването на гориво към двигателя става посредством електрически контролирана инжекционна система.

Характерните за всяко ендуро технически особености - висока седалка, голям просвет, добра автономност - също са налице. Седалката е на откровено голяма височина - цели 940 мм; просветът е 370 мм; колкото до автономността, съдейки по 17-литровия капацитет на резервоара испанецът едва ли ще блести по този показател, въпреки скромното си сухо тегло от само 133 кг.  

EC450 в действие по време на рали Дакар 2009

EC450 в действие по време на...

В миналогодишното издание на рали Дакар Gas Gas участваха с прототипа на EC450 Desert и сега отново фигурират в стартовите списъци, вече официално със серийно произвеждана машина. Не само рали Дакар е сцена за изява на способния мотоциклет. EC450 се подвизава още в европейските Baja шампионати, където трупа състезателна слава със завидна бързина.

Като повечето модели двуколесни за 2010 година и Gas Gas EC450 Desert дебютира на пазара през месец септември. Още тогава лъсна и високата му цена, възлизаща на 17 500 лева за България. Разбира се, от гледна точка на производителя тя е лесно обяснима с качествените компоненти, които са използвани и за които вече сатана дума, както и с факта, че производството на Gas Gas се извършва само и единствено в Испания. Остава въпросът дали независимо от това EC450 е по-добър от Yamaha XT660Z Tenere например?! Разлики има, да, но все пак... При всички положения, тези които имат парите ще се сдобият с една истинска състезателна машина, хомологизирана за употреба по пътищата от обществената мрежа. Всъщност цялата серия EC на Gas Gas е с такова одобрение, което допринася за това продукцията на испанците да достигне до максимално голям брой хора. EC450 Desert е наистина едно много свежо предложение за ендуро класа.

Taбл.1 Детайли ( на снимката Първи поглед на Gas Gas EC450 Desert 2010)

Модел EC450 Desert
Размери 1465 мм междуосие
Височина на седалката 940 мм
Клиренс 370 мм
Сухо тегло 133 кг
Двигател Едноцилиндров, четиритактов, 4 клапана
Капацитет 449 сс
Карбуратор Електрически инжекцион (безкарбураторна горивна система)
Съединител Хидравличен многодисков
Запалване CDI електронно
Скоростна кутия 6-степенна
Резервоар (капацитет) 17 литра
Спирачки (предни) Единичен диск, Ø 260 мм (двубутален спирачен апарат)
Спирачки (задни) Единичен диск, Ø 220 мм (еднобутален спирачен апарат)
Предно окачване Обърната хидравлична вилка Marzocchi с Ø 48 мм и ход 290 мм
Задно окачване Алуминиев шарнир с регулируем хидравличен моноамортисьор Sachs, 320 мм ход
Колела Отпред: 90/90–21; Отзад: 140/80–18
Цветова гама Черно-бяло-червено
Цена ≈17 500 лв.

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio