Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

Прототипи

Прототипът Husqvarna SMQ

3103 прочита 06.01.2010 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net


Концепцията SMQ на Husqvarna видя бял свят на предпоследното мотоциклетно изложение EICMA, което традиционно се провежда в Милано. За да няма объркване - годината на споменатия дебют беше 2008-ма. С него изстрадалата марка, водеща своето начало от Швеция, напомни, че все още е на картата на мотоциклетните производители, макар и да не е сред най-актуалните дестинации по тази карта.

Husqvarna SMQ слага началото на съвсем нов тип двуколесни или поне се опитва да го направи, твърдят инженерите на компанията. Идеята зад този прототип е да бъде вълнуващ и лесен за управление, с превъзходна маневреност, лек и забавен. Вълнението, което машината предизвиква поне на първо време се дължи на уникалния дизайн. Лесното му подчинение на ездача и невероятната му маневреност произтичат от ниското разположение на седалката - съответно нисък център на тежестта, - тясната фигура и леката конструкция на мотоциклета пък осигуряват отлично съотношение мощност към тегло. В цифрово изражение това добива следния вид: 40 к.с. задвижват 130-килограмовото двуколесно плюс теглото на ездача върху него, разбира се. Двигателят, който произвежда тези 40 к.с. е едноцилиндров, с работен обем 450 куб. см.

SMQ е плод на два свята, но живее в трети собствен

SMQ е плод на два свята, но...
В съвкупност, съчетанието от тези качества може да доведе само до безкрайно забавление. SMQ обаче, далеч не е само това. Освен, че много му приляга и ролята на Грозното пате, той е един изключително добре проектиран мотоциклет, съчетаващ характеристики от световете на мотокроса и супермотото. Минималистичния дизайн на задвижващия агрегат, играещ ролята на носещ елемент в изтънчената Х-образна рама, както и липсата на излишни детайли по шасито, го доближават до идеята за мотокрос. От друга страна, стойката на прототипа е заимствана от супермото стила, откъдето идват също малкия преден калник и други определящи линии в силуета на мотоциклета. Всъщност SMQ е нещо друго, дори не средно между двете. Неговите създатели имат основание да го гласят за родоначалник на нов клас, може би този на стрийткроса (наше предположение).
 
И отново на дизайна. Тази уродлива издатина над фара не случайно е решена по съответния начин, защото в нея действително се помещава радиатора и трябва оптимално да улавя въздушната струя. Забележете как се откроява червения капак на клапаните и поставя акцент върху носещия елемент на рамата - двигателя. Формата на заглушителя на ауспуха е безупречно изваяна, докато размерът на същия е вече малко прекален. Отчетлива е и единичната метална скоба, която поддържа масивния заглушител. Впечатлява формата на резервоара, както и модернистичния, но също така минималистичен заден стоп. Същия подход е приложен и за останалите елементи от осветително-сигнализационната система на двуколесното. Не остава по-назад и умело вграденото в няколко отделни части по мотоциклета лого на Husqvarna. Друго, което можем да споменем са обърнатата телескопична вилка на предното окачване и спирачните апарати Brembo.
 
Ако 450-кубиковото сърце на SMQ е наследено от сегашните собственици на марката Husqvarna - това ще да са BMW, - то дизайнът е изцяло италиански, дело на Рафаеле Заканини, още от периода под властта на Cagiva. В интерес на истината двигателят се прави за BMW от Kymco, в Тайван. Според слухове се подготвя и 630-кубикова негова версия, която би могло да влезе в употреба, веднъж щом SMQ влезе в серийно производство. Индикациите са, че това не е никак невъзможно. Дано!  

Детайли

Детайли
 Марка Husqvarna
 Модел SMQ
 Година на проекта
 2008
 Година на влизане в производство
 -

 Двигател

 450сс, едноцилиндров

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio