Марко Симончели почина от раните си след тежка катастрофа на Сепанг

Тъжна новина за света на мотоциклетния спорт, който днес загуби един от най-ярките си млади таланти. Италианският пилот на San Carlo... прочети повече »

За начинаещи

Как да се грижим подобаващо за гумите

3207 прочита 16.01.2010 0Коментара Добави коментар e-motocafe.net

 

Най-важните две части на мотоциклета са неговите гуми. Единствено те са между вас и безпощадната земна повърхност, било то асфалтирана или не. Ето защо е от съществено значение да знаем как трябва да се поддържат те, да уважаваме грижата за тях и да следим за правилното прилагане на съответните грижи.

Гумите на мотоциклета, както при всяко друго колесно превозно средство, играят жизнено важна роля за неговото управление, цялостното му представяне и не на последно място за безопасността на водача. Често обаче, ние пренебрегваме грижата за гумите, защото възприемаме за нормално тяхното безупречно функциониране, но това е невъзможно без нужната профилактика и полагането на поне минимални грижи. При моторите грижата за гумите добива още по-голям смисъл, защото са само две. Затова тяхното състояние трябва да е винаги безупречно. Всяка гума, колкото и добре да е конструирана, може да ви изневери в резултат на спукване при сблъсък, от прекалено износване, претоварване или други причини. Спуканата мотоциклетна гума може да доведе освен до значителни щети по двуколесното, но и до сериозни наранявания или дори смърт в резултат на последващото почти неминуемо падане. За да намалите риска от подобен сценарии е необходимо да четете и следвате стриктно инструкциите за правилна експлоатация на гумите, съобразени с характеристиките на мотоциклета, към който принадлежат.

Винаги поддържайте налягането в гумите на препоръчаното равнище. Меката гума се загрява много по-бързо, което може да доведе до спукване, а освен това се износва и по-бързо, резултатът от което накрая пак ще е спукване. Мотоциклетът започва да завива по-трудно, губи устойчивост, а гумите се износват по периферията. Гуми с твърде високо налягане пък намаляват контактната си площ с пътя, следователно правят мотоциклета по нестабилен и също се износват по-бързо в средната част. Затова проверявайте налягането на гумите редовно, когато са студени, т.е. мотоциклетът не се е движил повече от 1,5 км или е спрян най-малко отпреди 2-3 часа. Запомнете - не самата конструкция на гумата ви дели от земята, а въздухът в нея. Гумите са конструирани така, че да задържат този въздух.

Съблюдавайте за камъчета и други чужди обекти, забити по повърхността на гумите и ги отстранявайте своевременно. Оглеждайте също така за неравномерно износване, което ще даде индикация дали карате с правилно налягане. Пукнатините са още един признак за предстояща смяна на тези най-важни части на мотоциклета. Те показват, че конструкцията на гумата е остаряла, изгубила е своята еластичност и е наложително да бъде сменена колкото се може по-скоро. Такива пукнатини се образуват, ако мотоциклета се държи дълго време на открито. По тази причина откритите паркинги трябва да се избягват. Влиянието на слънцето не е здравословно, а още по-малко влагата и студа през зимата, при неправилно съхранение на мотоциклета.

Добре е, освен всичко друго, гумите внимателно да се мият поне веднъж месечно, а състоянието и налягането им да се проверява обстойно преди всяко излизане с мотора. Нищо не е прекалено щом се отнася до личната ви безопасност и тази на другите участници в движението.

Накрая, ако все пак спукате гума в движение и това не се е случило при пагубни обстоятелства като твърде висока скорост или примерно в завой, то ето какъв съвет дават препатилите моторджии: бавно върнете газта, здраво дръжте кормилото и направлявайте мотоциклета, за да запазите посоката си на движение и да останете в своята лента на платното. Веднъж щом мотоциклетът забави ход и е напълно под ваш контрол, едва тогава плавно натиснете спирачките и отбийте встрани от пътя.

Най-честата причина за катастрофи с мотоциклети е спукването на гума! Направете всичко по силите ви, за да предотврати това!

Други снимки в рубриката

Стани съавтор на e-motocafe
е-motocafe.net ще направи всичко възможно, за да осигури достоверността и актуалността на информацията в уебсайта, но няма да носи отговорност за допуснати грешки и неточности. Информацията може да подлежи на промяна по всяко време без предупреждение.
Copyright © 2008-2018 Всички права запазени
Условия за ползване
Created by Pixeldepo Studio